Nieuws Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Hier vindt u de nieuwsberichten die specifiek over het Digitaal Stelsel Omgevingswet gaan (vanaf september 2021). Deze nieuwsberichten staan ook gepubliceerd bij alle nieuwsberichten van het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Zoeken in de index
Voor softwareleveranciers en bevoegd gezagen is het van belang te weten wat voor de decentrale software de functionele eisen voor inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn. Met de functionele set kunnen zij met elkaar de prioritering en planning afstemmen.
De komende maanden staan in het teken om het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te optimaliseren en de inwerkingtreding van de Omgevingswet zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarom is uitgebreid gekeken naar de verschillende scenario’s voor de aanpak van de softwarerelease STOP A’’’ in DSO-LV en de uitrol van de productieversie van de bruidsschat.
Er komt een aangepaste bruidsschat. Dit is onder andere het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over windmolenparken, het Nevele-arrest.
Het IBAT heeft in december 2021 en januari 2022 testen uitgevoerd in en met de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV).
Op 23 februari 2022 zijn de, tot dat moment geldige, machtigingen voor eHerkenning voor de oefenomgeving van het DSO komen te vervallen. Hierdoor is het nodig nieuwe machtigingen aan te vragen.
Netbeheerder Stedin is de eerste externe partij die succesvol verzoeken kan indienen via een Application Programming Interface (API) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Open Stelsel.
Een uitrol in de oefenomgeving op 9 februari leek in eerste instantie probleemloos te zijn verlopen. De dag erna bleken er helaas toch problemen in onderdelen van de oefenomgeving te zijn. De uitrol is daarom teruggedraaid. (Update: de uitrol is op 24 februari alsnog succesvol doorgevoerd.)
Alle Natura 2000-besluiten van het Rijk staan op de productieomgeving van het DSO. Er is niet alleen te zien welke beschermde natuurgebieden er zijn, maar ook welke besluiten erbij horen.
De vergunningcheck, een van de onderdelen van het Omgevingsloket, controleert of er voor een bepaalde activiteit een vergunning of melding nodig is. Recent zijn de criteria voor prioritering van deze vergunningchecks gewijzigd. Hiermee verandert ook de volgorde van de ontwikkeling van de vergunningchecks.
Wat is de stand van zaken van het werkend stelsel van de Omgevingswet? Via de maandelijkse Update Aan de slag met het werkend stelsel Omgevingswet nemen we u mee in de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).