Meerpartijenovereenkomst beheer Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en uitvoering IPLO
Op donderdag 9 november 2023 hebben betrokken partijen op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de overeenkomst getekend voor het gezamenlijk beheren van de Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en uitvoering van het landelijk Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
De beschikbaarheid, continuïteit en kwaliteit van de DSO-LV-keten en de uitvoering van het IPLO zijn essentieel voor een goede uitvoering van de Omgevingswet. Voor optimale functionering van en dienstverlening door de DSO-LV is goede onderlinge samenwerking noodzakelijk. Deze overeenkomst vult die samenwerking nader in.
Optimale dienstverlening als doel
Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening: "De inwerkingtreding van de Omgevingswet staat voor de deur en het digitale stelsel is hiervoor van cruciale betekenis. Met de overeenkomst die vandaag is ondertekend, maken we naar elkaar én naar onze omgeving duidelijk dat wij als beheerpartijen klaar zijn voor inwerkingtreding. In de ketensamenwerking kijken wij over de eigen organisatiegrenzen heen, met optimale dienstverlening aan de maatschappij als gezamenlijk doel!"
Naast Marjolein Jansen tekenden Frank Tierolff, voorzitter raad van bestuur Kadaster, Cora Smelik, lid raad van bestuur Kadaster, Tom Kok, algemeen directeur Logius (namens KOOP), en Steven Luitjens, bestuursvoorzitter Geonovum. Waarnemend directeur-generaal Rijkswaterstaat, Patrica Zorko, tekende eerder al.
Ook samenwerkingsovereenkomst LVBB-STOP
Op dezelfde bijeenkomst is de samenwerkingsovereenkomst LVBB-STOP namens KOOP (Logius), Kadaster en BZK getekend. Centraal in deze overeenkomst staan de governance en het beheren van de Standaard Officiële Publicaties en Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (STOP) en de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB), in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Partijen hebben afgesproken om LVBB/STOP na de invoering van de Omgevingswet in de praktijk als voorziening van DSO te behandelen en het beheer ervan zo dicht mogelijk bij het beheer van DSO-LV te organiseren.
