De Gelderse regio ontmoet Regio en Rijk
Op donderdag 18 april 2024 vormde vliegbasis Deelen het decor voor een speciale en uitgebreide oefening. Daarbij ging het dit keer niet om helikopteroefeningen die daar dikwijls plaatsvinden. In plaats daarvan ging een groep professionals aan de slag met de nieuwe Omgevingswetpraktijk van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Vertegenwoordigers van gemeenten, omgevingsdiensten, provincie en rijkspartijen wisselden praktijkervaringen uit en gingen aan de slag met een casus.
Helicopterview
De helicopterview kwam goed van pas. Dat bleek bij de casus waarmee de deelnemers aan de slag gingen. Deze omvatte verschillende fictieve initiatieven van het ministerie van Defensie op legerplaats De Harskamp. Daarbij ging het onder meer om de wens tot realisatie van een waterstoftankstation. Het Rijksvastgoedbedrijf diende namens initiatiefnemer Defensie de aanvraag in. Concreet ging het daarbij, naast het waterstoftankstation, om het kappen van bomen, het geschikt maken van een gedeelte van een monumentaal pand als werkplaats en de nabijheid van een archeologisch monument bij het tankstation. Tevens was de locatie dichtbij een beperkingengebied gelegen waarin zich ook een boot als (tijdelijke) voorziening bevond. De deelnemers gingen in groepjes uiteen om met elkaar in gesprek en discussie te gaan over hetgeen allemaal bij de aanvraag aan bod kwam en hoe dit verzoek te behandelen. De aanwezige toezichthouders gingen aan de slag met dezelfde casus, maar dan vanuit het oogpunt van verleende vergunningen en het aantreffen van diverse (fictieve) overtredingen.
'Elkaar vinden'
Tijdens de nabespreking onder leiding van regionaal implementatiecoach Saskia van Aggelen en Marc Bezemer kwamen diverse aandachtspunten aan bod. Daarbij ging het om onderwerpen zoals de routing van de aanvraag, de 'techniek', het concreet invulling geven aan de samenwerkingsafspraken en 'elkaar vinden', bestaande regels en voorschriften en vergunningaanvragen die niet direct op de juiste plaats van bestemming binnenkomen.
Voordat de deelnemers aan de slag gingen met de casus werd hun kennis over de nieuwe VTH-praktijk getest met een quiz. Daarna kreeg het gezelschap inzicht in de 'facts and figures' van ingediende vergunningaanvragen en meldingen in het DSO sinds 1 januari. Ook werd uitleg gegeven over hoe gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsdiensten kunnen bepalen met welke rijkspartijen ze moeten samenwerken en hoe ze contact kunnen leggen.
Een handig hulpmiddel dat daarbij onder de aandacht werd gebracht, is de infographic genaamd 'De Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving'. Deze handreiking biedt een overzicht van alle betrokken rijkspartijen, de juiste momenten om met hen samen te werken, en gedetailleerde informatie over elke rijkspartij afzonderlijk. De link naar de handreiking kan bijvoorbeeld opgenomen worden in de samenwerkingsafspraken die in alle regio's zijn gemaakt om op die manier de samenwerkingsafspraken en de infographic in combinatie toe te passen.
De bijeenkomst werd geleid door Alexander Hermanns en Jos Dolstra van het Veranderteam implementatie Omgevingswet Rijk in samenwerking met hun collega's Marc Bezemer, Tim Nelissen en Edwin de Mol. In andere regio's worden bijeenkomsten als deze voorbereid. Binnenkort volgt daarover meer nieuws.