Lessons Learned van de werkplaatsen - 26 september
- Datum
- Plaats in agenda
- Tijd
- 10.00 tot uur
- Afzender
-
Aan de slag met de Omgevingswet
- Locatie
-
Online
- Doelgroep
-
Betrokken professionals van bevoegd gezagen, ketenpartners en bedrijfsleven die willen leren van ervaringen uit regionale werkplaatsen over onderwerpen waar zij geïnteresseerd in zijn.
- Omschrijving
-
Tijdens deze 2 uur durende sessie delen we presentaties van 'best practices'. Het is een waardevolle kans om kennis met elkaar te delen en de interactie te bevorderen.
Onderwerpen die aan bod komen:
1. Bebouwingscontour houtkap
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de regelgeving rondom houtkap veranderd. Gemeenten moeten een 'bebouwingscontour houtkap' vaststellen in hun omgevingsplan. Hoe vertaalt u deze regelgeving naar een gebruikersvriendelijke Vergunningcheck? In de werkplaats 'Bebouwingscontour houtkap in het DSO' is een stappenplan ontwikkeld waar juristen en vergunningverleners mee aan de slag kunnen.
2. Nazorg mijnbouw/gaswinning
Na het beëindigen van delfstoffenwinning moeten winlocaties worden ontmanteld en opgeruimd. Hoe gaat u om met latere bodembewegingen en voormalige mijnschachten? Welk instrumentarium biedt de Omgevingswet en wat spreekt u daarover af als betrokken overheden? De eerste bevindingen uit Limburg en Groningen worden gedeeld.
3. Gezondheidsklachten en milieu
Wat als er ondanks naleving van milieunormen toch gezondheidsklachten worden gemeld? Hoe behandelt u deze klachten en hoe versterkt u het milieubeleid op basis van de meldingen? De regio Utrecht deelt haar geleerde lessen.
4. Beleidscyclus
Om grote maatschappelijke opgaven aan te pakken, biedt de Omgevingswet een uitgebreid instrumentarium. Hoe zet u deze instrumenten slim en in samenhang in? De eerste bevindingen uit de Achterhoek, Limburg en IJsselland worden besproken.
5. Basis-mer
Onder de Omgevingswet hebben gemeenten nieuwe instrumenten voor ruimtelijke ontwikkelingen. Het omgevingsprogramma is een van deze nieuwe instrumenten. Soms is het verplicht om een milieueffectrapportage (mer) op te stellen bij een omgevingsprogramma. Veel gemeenten ervaren het opstellen van een mer als een belasting in tijd en geld, ondanks dat het waardevolle informatie kan opleveren voor goede besluitvorming. 10 gemeenten, het ministerie van IenW, de Commissie mer, het programma Aan de slag met de Omgevingswet, Antea Group en Platform31 hebben daarom een leerkring gevormd om de inzet van een basis-mer in het totale omgevingsbeleid efficiënter te maken. De opgedane ervaringen worden in deze sessie gedeeld.
6. PLB-sessies rond omgevingsvisie 2.0
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), de VNG en ADS hebben het afgelopen jaar in negen regio's een serie ateliers georganiseerd om overheden vertrouwd te maken met het gebruik van de ruimtelijke scenario's van het PBL voor het opstellen of aanscherpen van de omgevingsvisie. De deelnemers vonden de ateliers heel waardevol. Wij nemen u mee in de geleerde lessen en waardevolle inzichten, zodat deze inzichten voor alle omgevingsvisies toepasbaar zijn.
7. Omgang met gezondheidsklachten in relatie tot milieu in regio Utrecht
Wat als er, ondanks het feit dat er aan alle milieunormen voldaan wordt, tóch gezondheidsklachten gemeld worden? Waar kunnen melders terecht met dit soort klachten? Hoe behandelt u die? Hoe stemt u daarover af, als betrokken overheden? Wat leert u uit dit soort meldingen, welke informatie levert het op waarmee u uw milieubeleid verder kunt versterken? Hoe werkt dit onder de Omgevingswet? De regio Utrecht zocht het uit en deelt graag de geleerde lessen.
8. Verdieping instrument programma onder de Omgevingswet
In de leerkring 'Verdieping op het Programma' hebben verschillende gemeenten hun ervaringen en vragen rondom het programma onder de Omgevingswet gedeeld. Een deelnemer met ervaring bij zowel grote als kleinere gemeenten bespreekt de overeenkomsten en verschillen in het werken met de Omgevingswet en omgevingsprogramma's. Hierbij wordt ingegaan op hoe gemeenten omgaan met de uitdagingen van programma's zoals het Integraal Waterketenbeheerprogramma, het Programma Geluid en Volkshuisvesting, en de opzet van het verplichte Programma Warmte voor 2025.
9. Gebruikersvriendelijk
Zelf, of samen met collega's of familieleden, een Vergunningcheck doen voor het bouwen van een tuinhuis of het graven in uw tuin? Wat komt u dan allemaal tegen? En hoe kunt u deze check aanpassen zodat deze beter bruikbaar is voor burgers? Hier zijn verschillende waterschappen, provincies en de rijksoverheid druk mee bezig. Dit levert veel verbeterpunten op die niet altijd eenvoudig op te lossen zijn. Graag nemen we u mee in het proces dat we momenteel doorlopen en de eerste resultaten daarvan.
- Kosten
-
Gratis
- Meer informatie
-
Voor vragen of meer informatie kunt u een mail sturen naar postbuscommunicatieomgevingswet@minbzk.nl.
- Aanmelden
-
Meld u aan via het aanmeldformulier.