Blog - Blijven liggen of dansen
Jaren geleden zag ik een filmpje van een popconcert. Het publiek lag in het gras tegen de heuvel aan te luieren. Een jongen stond op en begon te dansen. Na geruime tijd ging een vriend meedoen. Samen dansten zij, te midden van het liggend publiek, de sterren van de hemel. Op zeker moment ging een groepje meedansen. Daarna ging het snel. Uiteindelijk deden ook de achterblijvers mee en stond iedereen vrolijk te swingen.
Voorlopers, middengroep, achterblijvers. Een bekende indeling bij veranderingstrajecten. Ook bij de Omgevingswet zijn er gemeenten die al jaren geleden hun organisatie hebben aangepast om de hokjesgeest te doorbreken. Of hun bewoners al lang intensief betrekken bij besluitvorming. Of experimenteren met hulp van de Crisis- en herstelwet (Chw).
Enthousiaste voorlopers Omgevingswet
Inmiddels wordt op veel plaatsen vooruitgelopen op de Omgevingswet, niet alleen door gemeenten. Zo is binnen de opleidingsinstituten de Hogeschool van Leiden een enthousiaste voorloper. In een LivingLab werken de Hogeschool, gemeenten, provincie, waterschap, omgevingsdiensten, GGD en marktpartijen samen, met als doel kennis over de Omgevingswet te delen. De studenten die een scriptie over de Omgevingswet schrijven, krijgen een LivingLab-deelnemer als opdrachtgever. Ik was bij een avond waarop studenten hun scriptie konden pitchen en was positief verrast door het kennisniveau en het enthousiasme.
Die energie om in het licht van de Omgevingswet intensiever samen te werken, trof ik recent ook aan in de regio Hollands-Midden. Met gemeenten, provincie, waterschap, omgevingsdiensten, veiligheidsregio, politie, brandweer en GGD. Zo zijn er veel meer voorbeelden.
De urgentie neemt toe
Gek genoeg liggen er ook nog gemeenten in het gras. Dat baart zorgen, want naar verwachting treedt de Omgevingswet over zo’n 14 maanden in werking. En anders dan bij een popconcert is er geen sprake van vrijblijvend meedoen. Bewoners en bedrijven mogen niet in de kou komen te staan, bijvoorbeeld bij hun vergunningaanvraag. De digitale voorzieningen moeten daarom op tijd zijn aangesloten op het landelijke stelsel.
De urgentie neemt toe. En iedereen heeft binnen de eigen organisatie anderen nodig om te kunnen veranderen, op bestuurlijk en ambtelijk niveau. Naast wethouder of gedeputeerde, ook de directeuren van ICT en ruimtelijke ontwikkeling.
Bestuur en praktijk ontmoeten en inspireren elkaar
De bestuurdersbijeenkomst van 18 november en het ambtelijk topcongres van 22 november 2019 staan in het teken van deze urgentie. Met aandacht voor de minimale eisen per bestuurslaag. Mijn dringende advies: zorg dat uw gemeente, provincie of waterschap aanwezig is op deze momenten. Vooral als er bij u nog te weinig gedanst wordt. En als er bij u al volop geswingd wordt op de Omgevingswet: er zijn genoeg sprekers en deelsessies om nieuwe inspiratie op te doen.
Auteur
Dit is een blog van Arjan Nijenhuis, MT-lid/relatiemanager Omgevingswet. Arjan blogt voor het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Zijn invalshoek: de externe partijen waarmee hij dagelijks te maken heeft. Reageer via onze social media:
- Twitter: @AandeslagOW
- LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet

Arjan Nijenhuis
Relatiemanager Omgevingswet