Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Implementatie ›
  3. Ervaringen van anderen ›
  4. Eerdere ervaringen van anderen ›
  5. Projectbeschrijvingen van de Aandeslagkaart ›
  6. Gemeente Hoeksche Waard
Menu
  • Home
  • Bijeenkomsten
  • Actueel
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Gemeente Hoeksche Waard

Gepubliceerd op 27 juni 2017

De Hoeksche Waard is een gebied gelegen onder Rotterdam. Het gebied bestaat uit vijf gemeenten (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) en veertien dorpen. Gemeentelijke herindeling is een onderwerp van gesprek. Het opstellen van de omgevingsvisie wordt ongeacht de uitkomst regionaal aangepakt. De (boven)regionale samenwerking en participatie is hierbij een belangrijk thema.

Een tweede thema speelt in op Hoeksche Waard als anticipeerregio. Dat is een regio die nu al kampt met bevolkingsdaling, of daar in de toekomst mee te maken krijgt. In hoeverre moet de focus liggen op het behoud van landschap of juist op het verbeteren van de bereikbaarheid en versterken van de economie?

Door het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) is een gebiedsagenda opgesteld die als een van de kaders voor de omgevingsvisie dient. Momenteel is de SOHW bezig met het opstellen van een plan van aanpak voor de regionale omgevingsvisie.

Oeverlanden Hoeksche Waard

‘Ongeacht of de gemeentelijke herindeling doorgaat of niet: er komt een gezamenlijke omgevingsvisie voor regio Hoeksche Waard. En dat is nog een hele uitdaging. Want hoe gaan we in de Hoeksche Waard verbindingen leggen zodat alle veertien dorpen zich herkennen in onze omgevingsvisie? Tijdens onze expertsessie hebben we veel inspiratie gehaald uit het verhaal van West Betuwe, waar ook sprake is van een gemeentelijke herindeling. Hier is ervoor gekozen om de oude raad geen omgevingsvisie voor de nieuwe raad te laten opstellen, maar een bidbook samen te stellen, dat gedragen wordt door de omgeving. Hiermee kan de nieuwe raad aan de slag.’

Gebiedsagenda

Een van de sporen die de Hoeksche Waard oppakt is de ontwikkeling van het nieuwe instrumentarium. Vooruitlopend hierop stelden de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard een gebiedsagenda op. De gebiedsagenda moet bijdragen als vliegende start voor het opstellen van de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan. De gebiedsagenda is een echte agenda. Het geeft aan over wat, hoe en met wie gesproken moet gaan worden in het traject dat leidt tot een omgevingsvisie Hoeksche Waard.

De gebiedsagenda geeft antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat zijn de centrale opgaven voor de Hoeksche Waard?
  2. Wat is de beoogde sturingsfilosofie hiervoor?
  3. Wat is het doel van de Omgevingsvisie en daarmee de opzet?
  4. Wat is de betekenis voor de andere instrumenten in het proces?

De gebiedsagenda is gebaseerd op een data- en beleidsanalyse en op bijeenkomsten met diverse maatschappelijke organisaties, colleges, raden, medewerkers, omliggende regio’s waterschap, de provincie en uitvoeringsdiensten.

Er is grote behoefte aan één centrale koers voor de Hoeksche Waard. Dit is een belangrijke uitdaging voor de Omgevingsvisie. De gebiedsagenda benoemt de onderwerpen waar men in de Hoeksche Waard met elkaar het gesprek over moet aangaan. Belangrijk is dat betrokkenen zich herkennen in de opgaven zoals ze in de gebiedsagenda beschreven staan.

Invulling criteria voor deelname aan de pilot Omgevingsvisie

Thema

  • ontgroening en vergrijzing
  • integraliteit
  • participatie
  • regionale samenwerking

Welke partijen worden bij de pilot betrokken?

De vijf gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen werken al langere tijd samen met het maatschappelijk middenveld. En ook partijen als de GGD, het Waterschap en de Veiligheidsregio worden betrokken bij het opstellen van de gebiedsvisie.

Fase, leercurve

Eind 2016/begin 2017 is het samenwerkingsverband Hoeksche Waard gestart met het opstellen van een Gebiedsagenda.

  • Hoe organiseren we een participatietraject met bewoners, stakeholders, colleges en raden? En hoe betrekken we daarin de veertien dorpen in het gebied?

Hoe komen integraliteit en participatie terug in de aanpak?

Integraliteit en participatie zijn hoofdthema's in het opstellen van de gebiedsagenda.
De Hoeksche Waard is aangewezen als anticipeerregio. De ontgroening en vergrijzing hebben een grote impact op het eiland. De noodzaak tot een integrale aanpak speelt hierdoor waarschijnlijk meer dan in andere regio's. De regio ligt onder de rook van de Rijnmond.

Zo'n integrale aanpak is alleen mogelijk als het fysieke en sociale domein verbonden worden. Dit wordt meegenomen in de kaders die de regio stelt voor de omgevingsvisie in de gebiedsagenda. De thema's die in de zoektocht naar de regionale opgaven worden meegenomen zijn; gezondheid, zorg en onderwijs, maar ook energie, duurzaamheid en milieuaspecten.

De regio Hoeksche Waard werkt al enige tijd intensief samen met partijen uit het maatschappelijk middenveld. Voorbeelden zijn: Pact van de Waard, Pact van Mijn Hart en het Platform HW Middenveld.  Gezamenlijk staan zij aan de lat voor de maatschappelijke opgaven en samen verrichten ze onderzoekstrajecten.


Doelgroep
Gemeente
Wettelijk instrument
Omgevingsvisie
Anders werken
Integraal werken, Participatie, Regionale ketensamenwerking
Fase
Afgerond
Provincie
Zuid-Holland

Contactgegevens

Contactpersoon:

Jaap Groeneweg
Mail: jgroeneweg@sohw.org

Ronald Jellema
Mail: R.Jellema@oud-beijerland.nl

Tip:

Deze regio bestaat uit veertien verschillende dorpen. We willen in een eerste fase in een soort bidbook op verschillende manieren (dorpswandelingen, het sturen van ansichtkaarten, ‘vlog your village’, ‘babbel bij de babbelbak’) informatie verzamelen van de verschillende kernen en dit aanbieden aan de nieuwe gemeenteraad. Die kunnen dit vervolgens gebruiken als input voor de omgevingsvisie.

Zie ook:

  • Hoeksche Waard Ambitie- en programmaplan 2017 inclusief bijlagen (pdf, 8.7 MB)
  • Hoeksche Waard Gebiedsagenda_28juni2017 (pdf, 7.2 MB)
Pilots Omgevingsvisie 2017 - 2018

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg