'Altijd zoeken naar oplossingen' - In gesprek met Way Lin Lee
Integraal samenwerken aan de Omgevingswet. Daaraan levert het Serviceteam Rijk een belangrijke praktische bijdrage als het gaat om digitalisering. Immers, relevante wetgeving die opgaat in de Omgevingswet is afkomstig van 6 verschillende departementen. Wij spraken hierover met Way Lin Lee, projectleider bij het Serviceteam Rijk.
Je hebt alle rijksregels in het DSO weten te krijgen. Dat moet eerst nog zonder dat een softwarepakket voorhanden is. Ging het handmatig? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Het was in het begin zeker uitdagend, een echte pioniersopdracht! In een omgeving met allerlei schuivende panelen (wetgeving, standaarden en implementatie in veel achterliggende systemen) was het een hele bevalling waarbij wij bij iedere stap een weg moesten zoeken. Er was nog geen Serviceteam Rijk (STR) en inderdaad ook geen softwarepakket voorhanden.
Een ‘can do’ mentaliteit in combinatie met een nieuwsgierigheid om te kijken hoe je het voor elkaar krijgt en niet schrikken van alles wat je tegenkomt, is daarbij handig.
Onze eerste stap was op zoek gegaan naar een partij die voor ons kon digitaliseren. Via een omweg zijn we uitgekomen bij KOOP die dit voor ons in samenwerking met de Sdu kon uitvoeren. We zijn trots op de resultaten.
Met de Omgevingsregeling waren we het eerste bevoegd gezag dat content via de standaarden bekend heeft gemaakt en in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) heeft ontsloten. Dit heeft voor de hele keten veel inzicht opgeleverd waardoor issues in de DSO keten tijdig konden worden opgelost. Met de volgende wijziging van de Omgevingsregeling (OR) - de Invoeringsregeling - hebben we voor het eerst officieel gepubliceerd met renvooi via de koninklijke route van de Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen (LVBB).
Vervolgens hebben we verschillende versies van de Omgevingsregeling en AMvB’s in het DSO ontsloten met annotaties en ook dat heeft veel inzichten opgeleverd. Zo kwamen we iedere keer een stap verder in onze weg van automatisering.
Inmiddels hebben we ook op de productieomgeving van het DSO rijkscontent staan, te weten 171 geconsolideerde Natura2000 besluiten (via software leverancier IDgis) en de NOVI. En natuurlijk proberen we als laatste nog volop te oefenen met de andere omgevingsdocumenten, zoals projectbesluiten, programma’s en voorbereidingsbesluiten zodat we ons zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Je werkt samen met RWS, KOOP, Geonovum, DSO; een enorm veld van partijen. Hoe houd je overzicht en waarom lukt het jou resultaten neer te zetten?
Er werken veel verschillende partijen/onderdelen aan het stelsel. Om te komen tot goede resultaten is het belangrijk te begrijpen wat ieders rol en verantwoordelijkheid daarin is.
Mensen leren kennen, zorgen voor korte lijnen en voldoende afstemming is daarbij essentieel. Als we tegen ‘issues/gaten’ aanlopen dan kunnen we snel de juiste deskundigen betrekken om te begrijpen wat de oorzaak is om helder te krijgen waar dit moet worden opgelost. Soms moet je dwars door allerlei teams heen om het voor elkaar te krijgen. Dat is nodig om invalshoeken van verschillende teams samen te brengen om een duidelijk beeld te krijgen.
Twee jaar geleden is het Serviceteam Rijk ingericht. Daarvoor werkte je ook al op dit domein. Wat is er veranderd sinds dat STR ‘is opgericht’?
Met de oprichting van het STR is er formeel gekozen voor één service organisatie die Omgevingsdocumenten namens Rijkspartijen digitaliseert. Een belangrijk besluit wat in een complex landschap bijdraagt aan meer uniformiteit en beheersbaarheid van rijks documenten. Immers, hiermee wordt geborgd dat de digitalisering namens rijkspartijen op eenzelfde manier geschiedt. Verder is er met STR een basis werkwijze voor de toekomst vastgesteld en zijn er afspraken gemaakt over een jaarlijks vast te jaarplan, begroting en governance.
De Omgevingsregeling en AMvB’s waren op een gegeven moment ‘klaar’, en opgenomen in het DSO. Toen kwamen er wijzigingen. Allemaal kleine en grotere wijzigingen. Hoe heb je zonder software het voor elkaar gekregen dat je die allemaal hebt verwerkt en dat die nu ook in het DSO zitten? Kun je wat voorbeelden geven van wat lastig ging, waren er meevallers en tegenvallers?
Met het verder muteren van de Omgevingsregeling en AMvB’s hebben we veel kennis opgedaan. Er kan veel via Sdu en KOOP (handmatig) en met workarounds. Dit kent echter wel grote nadelen. Dit is namelijk erg arbeidsintensief met lange doorlooptijden, veel controles, etcetera.
Om die reden wordt heel hard gewerkt aan de volgende stap om te digitaliseren via softwareleverancier IAM4. Daarnaast zullen voor het Rijk de consolidaties (uitbouw) ook nog in de keten worden geïmplementeerd. Een belangrijke stap qua automatisering. Deze stap volgt na inwerkingtreding met de implementatie van het basisniveau.
Je bent een spin in het web, waarom vind je dat leuk?
Door mijn brede consultancy-achtergrond ben ik niet alleen gefocust op de techniek maar ook op de processen, mensen en organisaties die nodig zijn om tot de gewenste eindresultaten te komen. Ik probeer daarbij altijd te begrijpen waarom zaken niet lopen zoals verwacht en wat achterliggende vraagstukken en motivaties zijn om vervolgens uit te zoeken hoe dit verder te brengen.
Ik geloof daarbij erg in de kracht van samenwerken en wil ervoor zorgen dat de juiste mensen op het juiste moment worden betrokken. Ook wil ik snel begrijpen wat nodig is zodat de juiste dingen kunnen worden gedaan. Als dit lukt weet ik dat ik iets essentieels heb bijgedragen aan het geheel. Dat vind ik leuk en daar krijg ik energie van.
Waar ben je trots op?
Uiteindelijk is het mensenwerk. Naast veel deskundigheid bij onze partners Rijkswaterstaat, KOOP, Sdu, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, leveranciers en dergelijke ben ik in het bijzonder heel trots op ons STR-team. Het is een klein team met medewerkers die kundig zijn en met ieder ook zijn eigen specialistische kennis. Samen vullen we elkaar heel mooi aan; we zijn complementair aan elkaar. Bewonderenswaardig vind ik tevens de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van iedereen bij het beoogde eindresultaat. Iedereen begrijpt waar we met elkaar naar toe werken en wil dit zo goed mogelijk neerzetten. Dat vind ik erg inspirerend.
Ik spreek binnenkort ook met Ralph Schreinemachers. Heb je nog een leuke vraag die ik aan hem kan stellen?
Dit zijn wel leuke vragen: De samenwerking met de partners, waar ben je trots op, waar lig je wakker van? Wat zijn uitdagingen die je bent tegengekomen en hoe ging je daarmee om? Welke stappen moeten nog gezet worden?