Ketendag Omgevingswet Rijnmond: ‘We zijn allemaal aan het zoeken. Zoek elkaar op.’
De nodige vlieguren met de Omgevingswet zijn inmiddels gemaakt. En veel bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. Op 23 mei 2024 werd daarom de Ketendag Omgevingswet georganiseerd voor 210 deelnemers van vergunningplichtige bedrijven, adviesbureaus en overheden in de regio Rijnmond. Er was een plenair programma met een casus van industriecomplex Chemelot, praktische deelsessies en een panelgesprek. Zelf aan de slag? Laat je inspireren door deze tips.
'Oog voor de hele puzzel'
Het Maasgebouw in Stadion Feijenoord (De Kuip) stond in het teken van samenwerking, reflectie en inspiratie. Minister Hugo de Jonge moedigde alle aanwezigen aan om samen te kijken naar het grotere geheel en hierin samen op te trekken.
‘Ketenpartners en bedrijven leren elkaar beter kennen. En ontdekken nieuwe dingen in hun eigen processen. We hebben er samen hard aan gewerkt – en dat doen we nog steeds – om het juridische landschap van ruimtelijke ordening begrijpelijker en toegankelijker te maken voor burgers en bedrijven. Zoals de haven samenwerkt met de gemeente Rotterdam. Samen optrekken als geheel. Hand in hand, als kameraden. Om samen die hele puzzel te zien.’ – minister Hugo de Jonge
Nu ook de grote milieuvergunningaanvragen worden gedaan, komen de bedrijven in regio Rijnmond en de Rotterdamse haven voor nieuwe kansen en uitdagingen te staan. Het Limburgse industriecomplex Chemelot ervoer dit al tijdens hun eerste grote milieuvergunningaanvraag met de Omgevingswet. En het bedrijf deelde haar bevindingen tijdens deze Ketendag.
Meer dan een industrieterrein
Chemelot is meer dan een industrieterrein. Het is een hechte gemeenschap van kleine en grote chemische bedrijven. Ze werken met elkaar samen en profiteren van de gedeelde kennis. Met de Omgevingswet betekent dit dat bedrijven die binnen het industrieterrein opereren, één geïntegreerde vergunning kunnen aanvragen voor verschillende activiteiten. Dat zorgt voor minder administratieve lasten en meer efficiëntie.
Nadruk op duurzaamheid en participatie
Chemelot heeft actief gewerkt aan de voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet door middel van trainingen en workshops voor medewerkers en partners. De vereenvoudiging van wet- en regelgeving kan administratieve processen stroomlijnen. En verbetert de samenwerking tussen bedrijven en overheden. Tegelijkertijd vereist de nadruk op duurzaamheid en participatie dat bedrijven zoals Chemelot zich aanpassen en investeren in vernieuwende, milieuvriendelijke technologieën. En het is fundamenteel dat er een dialoog plaatsvindt tussen omwonenden, andere bedrijven en overheden.
Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid
Formeel zijn met de invoering van de Omgevingswet de vergunningstermijnen korter gemaakt. Verder legt de Omgevingswet sterk de nadruk op participatie van belanghebbenden, waaronder burgers, bedrijven, maatschappelijke en milieuorganisaties. Dit kan invloed hebben op de duur van de voorbereidingen. Maar het is ook een kans om de band te versterken en draagvlak te creëren voor toekomstige ontwikkelingen.
5 tips om aan de slag te gaan
Tip 1. Bouw aan je relatie met participatie
‘Streef naar een cultuur waarin je als bedrijf een goede buur wilt zijn en iets wilt bijdragen aan de maatschappij. Daar is waar het om draait bij participatie. Het is een verplichting met de Omgevingswet. Maar overheden, bedrijven en andere initiatiefnemers zijn er vrij in om zelf na te denken over hoe je een goede relatie met de buren in je omgeving houdt.’ – Wim Reijnierse, projectmanager gemeente Rotterdam.
Tip 2. Gun jezelf tijd voor een goede voorbereiding
‘Blijf samen ontdekken. Voor veel bedrijven is het een speurtocht. We raden bedrijven aan om in de voorbereiding bij nieuwe plannen al contact op te nemen met de projectleider vergunningen of DCMR. Ook zij hebben de juiste contacten.’ – Patrick van Loon, expert Vergunningverlening en Uitvoeringscontrole bij gemeente Rotterdam.
Tip 3. Kies voor de ruimte en maatschappij
‘De juiste houding is zo ontzettend nodig in de praktijk van de Omgevingswet. We moeten streven naar integrale ruimtelijke keuzes die goed zijn voor Nederland en de maatschappij als geheel.’ – Eric van der Schans, directeur Milieu Havenbedrijf.
Tip 4. Kijk naar kansen
‘Grote projecten en aanvragen brengen uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van participatie. Maar laten we kijken naar de kansrijkheid in plaats van terughoudendheid.’ – Daan Molenaar, directeur regulering DCMR.
Tip 5. Zoek elkaar op
‘We moeten van elkaar leren en samen ontdekken. Kennisdeling is essentieel voor succes, vooral bij grote projecten van de Rotterdamse haven, milieuvergunningen en ingewikkelde aanvragen.‘ – Victor van der Chijs, voorzitter Deltalinqs.
Vind elkaar bij de nieuwe Ketendag Omgevingswet
Op 15 november 2024 staat de nieuwe Ketendag Omgevingswet regio Rijnmond voor mkb-bedrijven, architectenbureaus, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en adviesbureaus op de planning. Léon Evers, Regionale Implementatiecoach in de regio en medeorganisator van het event: ‘Het is belangrijk om elkaar actief op te zoeken, deel te nemen aan interactieve sessies en elkaar weten te vinden. Met name in de oriëntatiefase van een aanvraagindiening is de juiste samenwerking belangrijk. Dat scheelt veel tijd en geld.’