Vroege start met Omgevingswet bracht Waterschap Limburg intensievere samenwerking met ketenpartners
Borg staan voor de kwaliteit en kwantiteit van het water en voor hoogwaterveiligheid. Ziedaar de taakstelling van het provincie-brede Waterschap Limburg. Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet, is recent bijgepraat over de aanloop naar inwerkingtreding en de samenwerking daarin met alle ketenpartners in Limburg. Ook de waterschapsverordening en toepasbare regels van Waterschap Limburg kwamen aan de orde.
Waterschap Limburg had en heeft een voortrekkersrol bij de implementatie van de Omgevingswet. Al in 2019 hebben zij hun waterschapsverordening vastgesteld volgens de Omgevingswet, inclusief de ja-mitsgedachte. Ook is snel gestart met het opstellen van toepasbare regels. Hun lessen zijn actief gedeeld met de ketenpartners.
Voorbereiding startte al in 2017
'In 2017 zijn we de implementatie gaan voorbereiden. Toen zijn er intern vier deelprojecten gedefinieerd', vertelt Marc Breugelmans, dagelijks bestuurslid van Waterschap Limburg. 'Vanuit onze ambtelijke organisatie is tegelijk een intensieve samenwerking gestart met ons dagelijks bestuur, om de besluitvorming voor te bereiden. We hebben onze mensen daarin goed meegenomen en snel contact gelegd met onze ketenpartners. In diezelfde periode is er een digitaliseringsslag gemaakt, die ons later hielp bij het inrichten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.'
Continu gericht op kwaliteitsverbetering
Chantal Jeuriens, projectmanager interne projecten: 'In 2017 was nog lang niet alles duidelijk. Soms wisten onze partners niet waar je over sprak. Het was dus best een uitdaging om iedereen goed mee te nemen in het proces. In de periode dat inwerkingtreding een paar keer werd uitgesteld, richtten wij ons vooral op het verbeteren van de kwaliteit van wat wij al hadden neergezet. In principe waren we in 2021 al klaar voor invoering, maar we zijn tot vlak vóór 1 januari bezig geweest met die kwaliteitsslag.'
E-learningomgeving voor aanpassen verordening
Waterschap Limburg is ontstaan uit de fusie van waterschap Peel en Maasvallei en waterschap Roer en Overmaas. Bij het samenvoegen van hun 2 waterschapsverordeningen tot 1 nieuwe, zette Waterschap Limburg specifiek in op een aantal zaken. Bijvoorbeeld de vraag waar in het werkgebied regels nodig waren, in samenhang met een risico- en gebiedsgerichte benadering. Leidraad daarbij waren drie verkenningen over waterkwaliteit, waterkwantiteit en hoogwaterveiligheid. Voor toekomstige aanpassing van de verordening beschikken medewerkers over een e-learningomgeving.
Samenwerkingsafspraken via overlegtafels
Voor de samenwerking met haar 31 gemeenten, de provincie en andere ketenpartners zette Waterschap Limburg in overleg met haar Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO) zogenoemde overlegtafels op. Daar zijn vervolgens afspraken gemaakt over de samenwerking onder de nieuwe wet. Bijvoorbeeld over hoe het waterschap betrokken wordt bij omgevingsvisie en omgevingsplan.
Ketenpartners de helpende hand geboden
In het proces heeft Waterschap Limburg zich altijd gericht op het zo goed mogelijk helpen van haar gemeenten, de provincie en andere ketenpartners. Breugelmans: 'Door onze voorsprong in de voorbereiding, konden wij de helpende hand toesteken. Dat werd gewaardeerd. Misschien een atypische positie voor een waterschap. Op onderdelen waren wij al zover klaar, dat wij onder andere konden assisteren bij het opstellen van toepasbare regels.' Jeuriens vult aan: 'Voor alles wat watergerelateerd is, hebben wij nu al aangegeven bij welke aanpassingen in omgevingsvisie en -plan wij graag worden betrokken en ook al suggesties gedaan voor die aanpassingen.'
Het waterschap wordt niet meer vergeten
In het verleden werd het waterschap door burger, gemeente en soms provincie nog wel eens 'vergeten'. In de in te vullen checklists in de Vergunningcheck van het Omgevingsloket komt het waterschap nu goed naar voren.
Bestuur aangehaakt houden
Intern lukte het goed om het algemeen bestuur mee te nemen in het proces op weg naar inwerkingtreding. Breugelmans: 'Er is een goede projectstructuur opgezet en de besluiten die moesten worden genomen, kwamen er geruisloos doorheen. Speciaal voor de nieuwe leden sinds de verkiezingen van vorig jaar, is er een webinar opgenomen met de 3 dagelijks bestuursleden die het meest van doen hebben met de Omgevingswet.'
Eigen worden met de Omgevingswet kost tijd
'Het fundament van het DSO zoals dit nu is, daar zijn we heel tevreden over. Tegelijkertijd is er nog een enorme doorontwikkeling gaande. Binnenkort lever ik op en draag ik over aan de staande organisatie. Ik hoop vooral dat de samenwerking met onze ketenpartners in stand blijft op het huidige niveau. Eigen worden met de Omgevingswet, daar is tijd voor nodig', besluit Jeuriens.