Digitaliseren woonomgeving Eindhoven
De gemeente Eindhoven digitaliseert samen met het Kadaster de woonomgeving in de wijk Eckart. Het doel: inwoners zelf aan de knoppen van hun woning en buurt laten zitten én het publiek belang van de omgeving beter borgen.
De ambities: waarom?
De woonomgeving in gemeenten is deels al digitaal vastgelegd. Bijvoorbeeld in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) of de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Maar de gemeente Eindhoven had behoefte aan meer informatie over de woonomgeving. Denk aan de energiehuishouding, de kwaliteit van de ondergrond en de bouwkundige staat van woningen. Voor de gemeente is de informatie belangrijk om zicht te houden op het wel en wee in de wijken. Al die digitale informatie kan bovendien inwoners helpen meer regie te krijgen over hun leefomgeving.
De aanpak: hoe en welke data?
De gemeente maakt gebruik van een technologie van Woonconnect, dat alle woningen nauwkeurig digitaal natekent. Woningeigenaren in de proefwijk Eckart en woningcorporaties kunnen met deze technologie digitaal aanpassingen aan hun woning ontwerpen en direct doorrekenen. De digitale gegevens worden opgeslagen en beheerd door het Kadaster. Op termijn worden de gegevens als open data ter beschikking gesteld. Dit kan bijvoorbeeld op een platform voor stedelijke open data en via het digitaal stelsel voor de Omgevingswet. In het proefgebied zijn nu circa 4.500 woningen gedigitaliseerd.
De aanpak van Eindhoven is een uitwerking van de zogenoemde City Deal ‘Naar een digitale woonomgeving’. In City Deals worden samenwerkingsafspraken gemaakt tussen private en publieke partijen. Die afspraken moeten leiden tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke of economische vraagstukken.
De City Deal ‘Naar een digitale woonomgeving’ is ondertekend door minister Blok voor Wonen & Rijksdienst, de gemeenten Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda en Helmond, de provincie Noord-Brabant, Woonconnect BV, stichting BIM-loket, stichting SPARK campus, TU Eindhoven en de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De resultaten: wat en met welke impact?
De digitalisering van de woonomgeving van de wijk Eckart kan volgens de verantwoordelijk wethouder in Eindhoven helpen bij de afweging tussen de inrichting van de fysieke leefomgeving en het gebruik van die omgeving in de praktijk. En het digitaliseren van de woonomgeving en de onderliggende data kunnen straks onder de Omgevingswet op nog meer vlakken een rol gaan spelen. Alle gegevens worden beheerd door het Kadaster, die de gegevens via het digitaal stelsel voor de Omgevingswet wil ontsluiten. Ook heeft de gemeente de ambitie om de data te gebruiken bij bijvoorbeeld het beoordelen van een vergunningaanvraag.
En wat kunt u hiermee in voorbereiding op de Omgevingswet?
De gemeente Eindhoven digitaliseert circa 4.500 woningen. Met deze data krijgen inwoners en de gemeente meer zicht op de inrichting en het gebruik van de woon- en leefomgeving. De gemeente en het Kadaster willen de data op termijn ook ontsluiten via het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Daarnaast kan de informatie helpen bij afwegingen over bijvoorbeeld vergunningaanvragen. Begin dus nu al met het slim verzamelen van data!