Stratumseind 2.0
De gemeente Eindhoven maakt werk van het veiliger en aantrekkelijker maken van misschien wel de belangrijkste uitgaansstraat in Eindhoven: het Stratumseind. Hiervoor is onder meer een Living Lab opgezet. In het lab wordt een grote hoeveelheid data verzameld en geanalyseerd die kan helpen bij het 'upgraden' van het Stratumseind.
De ambities: waarom?
Het Stratumseind is een van de bekendste uitgaansstraten van Eindhoven, met duizenden bezoekers op vrijdag- en zaterdagnacht. In de afgelopen jaren de uitstraling van de straat in een neerwaartse spiraal geraakt. Het aantal gevallen van agressie en vandalisme nam steeds meer toe. De gemeente besloot in 2012 daarom werk te maken van het (weer) veilig, levendig en aantrekkelijk maken van de straat. Onderdeel van het actieplan was het werken met slimme data, in een Living Lab. Met de data wordt gemonitord wat precies in het gebied gebeurt en welke factoren invloed hebben op het gedrag van de bezoekers.
De aanpak: hoe en welke data?
In het Living Lab wordt geprobeerd met data het gedrag van de bezoekers aan Stratumseind te voorspellen. De data waar in het Living Lab mee wordt gewerkt komt uit allerlei bronnen. Denk aan sociale media, politie, brouwerijen, open data van de gemeente, een weerstation en onderzoeken van de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) en Fontys Hogeschool.
Andere data komt vanuit sensoren op en rond het Stratumseind. Zo telt een van deze sensoren de mensen die op een bepaald tijdstip het gebied in of uit gaan. Een andere sensor meet het geluid en eventuele afwijkingen daarin. Verder wordt gekeken naar smartphones met wifi en bluetooth, om te weten waar veel mensen bij elkaar staan. Ook wordt geëxperimenteerd of lichtintensiteit, kleur en geur invloed hebben op het gedrag van de bezoekers.
De resultaten: wat en met welke impact?
Met de data kan het Living Lab precies zien wat gebeurt in het uitgaansgebied van Eindhoven. En de data heeft ook een cruciale voorspellende factor. Als bijvoorbeeld op basis van de data te zien dat mogelijk een vechtpartij ontstaat, kan de politie daar meteen op af. Op die manier werkt de gemeente aan een veiligere en gezelligere uitgaansstraat. De resultaten zijn er naar: de bezoekersaantallen toegenomen en uit onderzoek blijkt dat bezoekers zich veiliger voelen. Het Living Lab heeft ook mooie neveneffecten. Zo hebben ondernemers naar aanleiding van het project geïnvesteerd in het opknappen van hun panden en zijn bomen en struiken aangeplant.
En wat kunt u hiermee in voorbereiding op de Omgevingswet?
Het slim gebruiken van data over het wel en wee van de stad heeft nu een uitgaansgebied verbeterd. En straks helpt deze informatie u ook bij het opstellen van een realistisch omgevingsplan.
Op basis van data zoals Eindhoven die nu verzamelt, bent u beter in staat een beslissing te nemen over wat wel of juist niet mag in specifieke wijken in de gemeente. Denk aan de openingstijden van de horecagelegenheden of andere regels. Ook kunt u de data bijvoorbeeld gebruiken om te bepalen hoe u de handhaving van de fysieke leefomgeving straks goed kunt inrichten. Een voorbeeld hiervan is ook in Eindhoven te vinden, waar wordt gewerkt met informatiegestuurd milieutoezicht.
Door op een slimme manier open databronnen te vergelijken, is in beeld te brengen welke voor de gemeente 'onbekende' bedrijven een potentieel milieurisico vormen. Met die informatie kan de gemeente heel gericht bedrijven bezoeken om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een milieuovertreding.