Werkboek aansluiten, inregelen, beproeven voor gemeenten
Het werkboek Het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Aansluiten, inregelen en beproeven helpt gemeenten bij de implementatie van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Via handige checklists zet het werkboek voor u op een rij welke stappen nodig zijn om aan te sluiten op het DSO en om dit in te regelen en te beproeven.
Gebruik werkboek
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft dit werkboek gemaakt samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het werkboek helpt gemeenten bij het aansluiten, inregelen en beproeven van het DSO. Waterschappen en provincies hebben een eigen versie van het werkboek.
Het boek maakt zichtbaar aan managers en medewerkers van de afdelingen die werken aan het DSO – zoals de afdeling ICT en Automatisering – wat binnen de processen van aansluiten, inregelen en beproeven is afgehandeld. Ook laat het werkboek zien welke activiteiten nog op de rails staan. En het boek kan gebruikt worden om bijvoorbeeld aan bestuurders te laten zien in welke fase het project zich bevindt en wat er nog komt.
Naast een overzicht van informatie en inzicht in de voortgang van de implementatie, is het boek vooral een praktisch hulpmiddel.
Meer weten? Download hier de handleiding
- Het Digitaal Stelsel Omgevingswet - Aansluiten, inregelen en beproeven. Een praktische handleiding voor gemeenten bij de implementatie van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) (3e versie van 28 januari 2022*)
*In de 1e versie is op pagina 32 een fout geslopen. eHerkenning op niveau 2 moet zijn eHerkenning op niveau 3. Dit is in versie 2 hersteld.
*In de 1e en 2e versie werkt een aantal links niet meer. Deze zijn in de 3e versie hersteld.
Feedback en vragen zijn welkom via het contactformulier van het IPLO.
Zie ook
- Overzicht van minimale acties Omgevingswet van de VNG
- Startpunt voor gemeenten
Download ook het werkboek voor waterschappen (pdf, 2.7 MB) en provincies (pdf, 3.2 MB).