Werkplaatsen voor het bedrijfsleven
Naast werkplaatsen gericht op de implementatie van de Omgevingswet bij overheden biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet ook werkplaatsen aan voor groepen vanuit het bedrijfsleven en brancheorganisaties.
In deze werkplaatsen neemt u zelf achter de knoppen plaats of kijkt u mee 'over de schouder' bij een collega. De deelnemers ervaren wat de impact is van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het Omgevingsloket op hun werkzaamheden. Men leert van elkaars ervaringen en tips en kan daarna zelfstandig verder.
Bij de werkplaatsen betrekken we graag de overheden om de samenwerking tussen bedrijfsleven en overheden te vergroten, begrip voor elkaar te versterken en van elkaars kennis en ervaringen te leren.
Het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden kunnen deelnemen aan deze gemengde werkplaatsen. Deskundigen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet en andere overheden begeleiden de werkplaats.
Voor wie zijn werkplaatsen bedrijfsleven bedoeld?
De werkplaatsen bedrijfsleven zijn bedoeld voor groepen deelnemers uit de achterban van brancheorganisaties en deelnemers vanuit meerdere bedrijven of organisaties.
Heeft u behoefte aan een introductie op het Omgevingsloket? Bekijk dan de 5 korte instructiefilmpjes waarin de functionaliteiten van het Omgevingsloket worden uitgelegd aan de hand van een casus.
Aanpak van de werkplaats
In de werkplaats gaan we aan de slag met een casus die u inbrengt vanuit uw praktijk. Bijvoorbeeld een vergunningaanvraag (of melding) die u in de afgelopen 12 maanden hebt ingediend en die inmiddels is verleend. De workshop wordt met een werkplaatsbegeleider voorbereid en uitgevoerd.
- De werkplaats vindt online plaats via Teams en duurt 2 à 2,5 uur.
- Er geldt een minimum van 8 deelnemers vanuit het bedrijfsleven.
- Medewerkers van bevoegd gezagen en uitvoeringsorganisaties worden betrokken bij de werkplaats. Hierbij gaat het bij voorkeur om uw contactpersonen en/of behandelaren van uw vergunningaanvraag bij de vergunningverlenende instanties (bijvoorbeeld gemeente, waterschap of omgevingsdienst).
- Wij vragen u zorg te dragen voor de datum en de uitnodiging van deelnemers.
- De voorbereiding van de casus doen we gezamenlijk.
- Er mogen over de casus geen rechtszaken of andere kwesties spelen of gespeeld hebben.
Wat leert u?
De interactie en kennisuitwisseling tussen het bedrijfsleven en overheden staan centraal in deze werkplaatsen. Onderwerpen die tijdens de sessies voorbij kunnen komen, zijn onder andere:
- werking van het Omgevingsloket
- Helpcentrum
- Vergunningcheck
- aanvraagformulieren en indieningsvereisten
- taalgebruik
- behoeften
- conceptverzoek en definitief verzoek
- rol als adviseur en initiatiefnemer
- continuïteit in dienstverlening
Aanvragen werkplaats bedrijfsleven
U kunt zich via de aanmeldbutton aanmelden voor een werkplaats bedrijfsleven. Meld u aan voor de werkplaats bedrijfsleven
Voorbereiding
Zodra wij uw aanmelding voor een werkplaats via het aanmeldformulier binnen hebben, plannen we een intake in. Hierin maken we kennis, bespreken we de doelen, stemmen we af hoe het traject eruitziet en wat we van elkaar kunnen verwachten. Voordat u start met de werkplaats, stellen we een compacte beschrijving van uw casus en een script op, dat toegespitst is op uw concrete situatie. Dit gebruiken de deelnemers als leidraad tijdens de werkplaats.
Resultaten van de Werkplaats voor het bedrijfsleven
- U maakt kennis met de functionaliteiten van het Omgevingsloket en leert (onder begeleiding) werken met het Omgevingsloket.
- U helpt mee met het uitwerken van de casussen. Zo ontstaat een verzameling van aansprekende casussen die andere bedrijven kunnen gebruiken om zelfstandig verder te oefenen met het DSO en het Omgevingsloket.
- Uw bevindingen, wensen en vragen (te melden via hetcontactformulier van het Informatiepunt Leefomgeving) dragen bij aan de verbeter- en doorontwikkelcyclus van het Omgevingsloket. Met uw feedback uit de werkplaats draagt u bij aan verbeteringen van het Omgevingsloket.
Zie ook
- Werkplaatsen Implementatie Omgevingswet (Werkplaats Implementatie (interbestuurlijk), Werkplaats Grip op omgevingsplan, Werkplaats Samenwerking in de VTH-keten)
- Instructievideo's voor het bedrijfsleven
- Ga nu oefenen met de Omgevingswet (overzicht van verschillende oefenmethoden)
- Startpunt voor bedrijven (overzicht van informatie en hulpmiddelen voor de implementatie van de Omgevingswet bij het bedrijfsleven)
- Uitleg voor het bedrijfsleven (uitleg over de Omgevingswet voor het midden- en kleinbedrijf, grote bedrijven, adviesbureaus, planologische bureaus en softwareleveranciers)
- Wat de Omgevingswet betekent voor het bedrijfsleven (uitleg of u naar verwachting wel of niet iets hoeft te doen bij inwerkingtreding van de Omgevingswet.