De (regionale) werkplaats bodem
De invoering van de Omgevingswet heeft grote gevolgen voor bodemactiviteiten in Nederland. De overgang naar de Omgevingswet is dan ook goed voorbereid. Verschillende organisaties, waaronder gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten en provincies, hebben hard gewerkt om het bodembeleid aan te passen aan de nieuwe wetgeving.
Ondanks deze succesvolle samenwerking blijft het proces van aanvraag en afhandeling via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) soms nog wat onduidelijk. In de werkplaats bodem krijgt u in een reeks van vier-zes sessies ondersteuning in dit proces. Zo bouwt u kennis op, krijgt u inzichten, werkt u aan verbetering van uw dienstverlening en versterkt u de onderlinge samenwerking.
Hoe?
U gaat in uw eigen regio op basis van een casus aan de slag. In de casus komen verschillende onderdelen samen, bijvoorbeeld milieubelastende activiteiten voor bodem, omgang met historische en nieuwe bodemverontreinigingen (inclusief grondwater), bodemenergie en gebiedsontwikkelingen. Uw casus wordt gebruikt om inhoud beter te beheersen en de samenwerking beter te laten verlopen. Zo ontdekt u wat er nu al goed werkt en wat nog beter kan. Ook spreekt u samen af wie welke actiepunten die uit de werkplaats komen oppakt.
Voor wie is de werkplaats?
Deze werkplaats is bedoeld voor bodemadviseurs en -toezichthouders van gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en waterschappen in regio's die actief de afhandeling van bodemactiviteiten onder de Omgevingswet naar een hoger plan willen brengen. Meld u aan voor de werkplaats bodem.
Het proces
Het idee is om zoveel mogelijk regionale organisaties te betrekken bij de werkplaatsen. Juist de wisselwerking tussen hen, zorgt ervoor dat de samenwerkingsafspraken worden aangescherpt.
Inhoudelijke onderwerpen werkplaatsen
Tijdens deze reeks van 4-6 sessies worden verschillende thema's behandeld. Zo verloopt de samenwerking in het Omgevingsloket voorspoedig:
1. Klikdemo Omgevingsloket: U maakt kennis met de verschillende modules van het Omgevingsloket. En u ontdekt meer over de samenhang tussen de landelijke en de decentrale voorzieningen.
2. Oefenen met de casus: In deze sessie wordt aan de hand van een casus duidelijk waar een initiatiefnemer tegenaan loopt. Ook bekijken we wat er gebeurt nadat die een aanvraag heeft ingediend. Waar nodig maken de deelnemers afspraken zodat de behandeling van de ingediende aanvraag of melding soepel verloopt.
3. Oefenen met de vragenboom: Deelnemers krijgen een gevoel bij wat een initiatiefnemer tegenkomt in het loket. Welke mogelijkheden er lokaal en regionaal zijn om die aan te passen.
4. Afsluitende sessie: Tijdens de laatste sessies zijn er verschillende wensen in kaart gebracht. Deze wensen komen nog een keer aan bod, op een manier waarbij de deelnemers betrokken worden. Zo wordt duidelijk hoe de regio na afloop van de werkplaats samen verder werkt.
Het resultaat
Tijdens de sessies ontdekt u zelf welke veranderingen de Omgevingswet voor het onderwerp bodem met zich meebrengt. Ook komt u te weten hoe de wetgeving de samenwerking in de regio beïnvloedt.
De volgende resultaten proberen we te bereiken:
Meer kennis en beter begrip
Wat zijn de gevolgen van de Omgevingswet op de samenwerking met betrekking tot bodemactiviteiten? De focus op de inhoud van de wettelijke veranderingen, en juist ook op het proces van het behandelen van een melding of aanvraag. Samen werken we aan de praktische gevolgen van de Omgevingswet in uw regio. Zo krijgt de dienstverlening aan initiatiefnemers een positieve impuls.
Elkaar vinden
Tijdens de sessies krijgt u de kans om de mensen met wie u regionaal veel samenwerkt te spreken. Zo leert u van elkaar. De uitwisseling van ervaringen en ideeën bevordert samenwerking en samenspel tussen de verschillende organisaties. Dit is belangrijk om de complexe uitdagingen van het bodembeheer aan te pakken.
Bewustwording
Een van de belangrijkste doelen van deze sessies is: het creëren van bewustwording. U wordt zich bewust van uitdagingen van werken met de Omgevingswet. Dit bewustzijn helpt u bij het organiseren van effectieve samenwerking binnen uw regio.
Kortom, deelname aan deze sessies biedt een unieke kans om uw kennis en inzichten te vergroten. Verder breidt u het professionele netwerk uit.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen om mee te doen?
Om deel te nemen aan deze sessies, zijn er de volgende voorwaarden:
- U schrijft zich in als regio. De verschillende overheden zijn toegewijd om actief deel te nemen aan de werkplaats.
- De mogelijkheid bestaat om een voorbereidingsgroep samen te stellen: samen bereiden we de werkplaats voor, zodat die goed aansluit bij de behoeften van de deelnemers.
- U kunt een geschikte locatie en catering regelen voor de deelnemers.
- U bent bereid om samen te werken en kennis te delen met andere deelnemers.
- In een werkplaats wordt gewerkt tijdens de sessies, maar ook daartussendoor. Hier moet tijd voor worden vrijgemaakt.
Voorbereiding deelnemers
Het is belangrijk dat de deelnemers vóór de sessies goed voorbereid zijn. Zorg ervoor dat u:
- Op de hoogte bent van de situatie binnen uw organisatie: welke werkafspraken zijn er bijvoorbeeld?
- Kennis hebt van de samenwerkingsafspraken in de regio
- Vertrouwd bent met de Samenwerkfunctionaliteit van het DSO
- Zich verdiept hebt in de Omgevingswet, met name met betrekking tot bodemactiviteiten
- Tijd weet vrij te maken om u voor te bereiden op elke sessie
Aanmelden?
Meld u aan voor de werkplaats bodem met het aanmeldformulier.