Werkplaatsen voor het bedrijfsleven
Naast werkplaatsen gericht op de implementatie van de Omgevingswet bij overheden biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet werkplaatsen aan voor het bedrijfsleven en brancheorganisaties. In deze werkplaatsen ervaren deelnemers wat de impact is van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het Omgevingsloket op hun werkzaamheden. Ook kunnen ze zelf oefenen en leren van elkaars ervaringen en tips.
Welke werkplaatsen zijn er voor het bedrijfsleven?
U kunt zich via de aanmeldbutton aanmelden voor een werkplaats bedrijfsleven. Na uw aanmelding bespreken we in een intakegesprek welke soort werkplaats het beste bij uw ondersteuningsvraag aansluit:
Werkplaats klikdemo
Het doel van de werkplaats klikdemo voor het bedrijfsleven is dat u als deelnemer ervaart en toetst hoe het DSO werkt. Bij de werkplaats klikdemo zit u zelf achter de knoppen of kijkt u mee ‘over de schouder’ bij een collega. De klikdemo wordt gegeven aan de hand van een casus die u vooraf heeft voorbereid. Inhoudsdeskundigen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet en/of een vertegenwoordiger van de brancheorganisatie begeleiden de klikdemo.
Wat leert u?
Na afloop heeft u ervaren hoe het DSO werkt en kunt u ermee werken. Werkplaatsen kunnen worden herhaald met meerdere groepen en regio’s.
Aantal deelnemers: ten minste 8 à 10 deelnemers
Duur: 2,5 uur
Gemengde werkplaatsen bedrijfsleven/overheden
Het doel van de gemengde werkplaats bedrijfsleven/overheden is om de samenwerking en het begrip tussen bedrijfsleven en overheden te vergroten en van elkaars kennis en ervaringen te leren.
Het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden kunnen deelnemen aan deze gemengde werkplaatsen, die in de regio worden georganiseerd. Deskundigen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet en andere overheden begeleiden de werkplaats.
Wat leert u?
De interactie en kennisuitwisseling tussen het bedrijfsleven en overheden staan centraal in deze werkplaatsen. Onderwerpen die tijdens de sessies voorbijkomen, zijn onder andere:
- content
- aanvraagformulieren
- taalgebruik
- behoeften
- omgevingsoverleg
- rol als adviseur
- rol als belanghebbende
- continuïteit in dienstverlening
Voorbereiding
Zodra wij uw aanmelding voor een werkplaats via het aanmeldformulier binnen hebben, plannen we een intake in. Hierin maken we kennis, bespreken we de doelen, stemmen we af hoe het traject eruitziet en wat we van elkaar kunnen verwachten. Voordat u start met de werkplaats, stellen we een compacte casusbeschrijving en een script op dat toegespitst is op uw concrete situatie. Dit gebruiken de deelnemers tijdens de werkplaats.
Resultaten van de Werkplaats voor het bedrijfsleven
- Met het volgen van een werkplaats klikdemo of de gemengde werkplaats bedrijfsleven/overheden kunt u zich voorbereiden op de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de ingebruikname van het Omgevingsloket.
- U leert (onder begeleiding) oefenen met het Omgevingsloket.
- U helpt mee met het uitwerken van de casussen. Zo ontstaat een verzameling van aansprekende casussen die andere bedrijven kunnen gebruiken om zelfstandig verder te oefenen met het DSO en het Omgevingsloket.
- Met uw feedback uit de werkplaats klikdemo draagt u bij aan verbeteringen.
- Uw bevindingen, fouten, wensen en vragen (te melden via het contactformulier van het Informatiepunt Leefomgeving) dragen bij aan de verbetering van het DSO voordat de Omgevingswet in werking treedt. Na inwerkingtreding levert dit input voor doorontwikkeling of uitbouw van het DSO.
Zie ook
- Werkplaatsen Implementatie Omgevingswet (Werkplaats Implementatie (interbestuurlijk), Werkplaats Grip op omgevingsplan, Werkplaats Samenwerking in de VTH-keten)
- Ga nu oefenen met de Omgevingswet (overzicht van verschillende oefenmethoden)
- Startpunt voor bedrijven (overzicht van informatie en hulpmiddelen voor de implementatie van de Omgevingswet bij het bedrijfsleven)
- Uitleg voor het bedrijfsleven (uitleg over de Omgevingswet voor het midden- en kleinbedrijf, grote bedrijven, adviesbureaus, planologische bureaus en softwareleveranciers)