Belang van de oefencasussen implementatie Omgevingswet
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet maakt oefencasussen voor gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten en rijkspartijen.
Aanbod oefencasussen
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet ondersteunt gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten en rijkspartijen bij de voorbereiding van de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Onder andere met oefencasussen. Oefenen betekent hier: het inregelen, beproeven en bijstellen om aan de minimumeisen te voldoen en uitvoering van de wet in 2024 te starten.
De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan. In deze oefencasussen wordt (soms) 2022 nog als jaar genoemd waarop de Omgevingswet in werking treedt.
Ga door naar het overzicht van alle oefencasussen
Alle aspecten van de Omgevingswet komen aan bod
De oefenaanpak is integraal. U komt in aanraking met alle aspecten van de Omgevingswet:
- veranderingen in wet- en regelgeving (Wet)
- het inrichten van werkprocessen (Anders werken)
- het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Zelf oefeningen op maat maken
Om te kunnen oefenen biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet oefencasussen. Deze beperken zich meestal tot een deel van de totale oefenopgave. De oefencasussen zijn uit te breiden met extra oefeningen (groeimodel) vanuit het programma.
Gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten en rijkspartijen kunnen de casussen ook gebruiken om zelf oefeningen op maat te maken.
Elke casus bevat een uitgebreide omschrijving van de techniek en basiskennis die u nodig heeft.
Vrij oefenen in/met het DSO
Met deze casussen kunt u vrij oefenen met het DSO. U kunt aan de hand van de beschrijvingen uw eigen oefeningen en casussen maken en oefenen.
Onderhoud omgeving
Soms is de oefenomgeving in onderhoud. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een nieuwe versie van het DSO. U kunt op de oefenomgeving zelf controleren wanneer er onderhoud is. Gepland onderhoud kondigen we via nieuwsberichten van tevoren aan.