Oefencasus: Veehouderij
Met deze casus kunt u oefenen met de gewijzigde regels voor een veehouderij en met specifieke inhoudelijke aspecten voor een veehouderij.
Omschrijving van de casus
Deze oefencasus gaat over de milieubelastende activiteit het houden van varkens of pluimvee in een IPPC-installatie of het houden van landbouwhuisdieren bij een veehouderij.
Met deze casus kunt u oefenen met:
- de gewijzigde regels voor een veehouderij
- specifieke inhoudelijke aspecten voor een veehouderij
De oefening geeft een overzicht van de gewijzigde regels voor een veehouderij onder de Omgevingswet. U krijgt een aantal specifieke vragen over onderwerpen bij veehouderijen.
Voor wie is de casus bedoeld?
U ben medewerker bij een omgevingsdienst die werkt in de keten vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). U behandelt aanvragen en meldingen van agrarische bedrijven. U bent bekend met de huidige regels voor agrarische bedrijven. U kunt de casus individueel maken, maar ook voor meerdere personen tegelijk. De casus is ook geschikt voor een toezichthouder.
Wat leert u?
Met deze oefencasus ervaart u hoe de regels en de systematiek of werkwijze veranderen met inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Leerdoelen
- U oefent met het beoordelen van de aanvraag.
- U ervaart in hoeverre de inhoudelijke regels veranderen met inwerkingtreding van de Omgevingswet.
- U maakt kennis met het overgangsrecht.
- U leert kijken naar de aspecten die zijn geregeld in het omgevingsplan.
- U wordt gevraagd om samen met collega’s na te denken over specifieke onderwerpen voor veehouderijen die veranderen met inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Voordat u start met oefenen
Ga goed voorbereid van start. Alleen dan zal het oefenen met deze casus meerwaarde voor u hebben.
Zorg dat u beschikt over basiskennis van:
- vergunningverlening onder de Omgevingswet
- het indienen van aanvragen onder de Omgevingswet
- de relevante regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving
- de relevante regels uit het omgevingsplan (bruidsschat)
Let op: als u nog onvoldoende basiskennis heeft van de Omgevingswet, kunt u bijvoorbeeld een aantal webinars over de Omgevingswet volgen. U kunt ook de regels voor veehouderijen bestuderen.
- Gebruik het Omgevingsloket in de browsers Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari of Google Chrome. Internet Explorer wordt niet ondersteund.
- Om ook te kunnen oefenen met het ontvangen van een aanvraag in uw VTH- of zaaksysteem, moet u zijn aangesloten op de oefenomgeving van het DSO. Is uw systeem nog niet aangesloten? Regel dit dan zo snel mogelijk.
- Om een aanvraag in te kunnen dienen, moet u inloggen in het Omgevingsloket. U heeft daarvoor een Omgevingsloket ID nodig.
Omgevingsloket ID aanvragen
Heeft u nog geen Omgevingsloket ID? Dan kunt u dit zelf aanmaken.
- Ga hiervoor op de homepage van het Omgevingsloket naar de knop Inloggen rechtsboven.
- Klik in het volgende venster op Geen Omgevingsloket ID.
- Vul alleen de velden in die verplicht zijn (e-mailadres, voor- en achternaam).
- Vink aan dat u een bètatester van het DSO bent en geen robot. U krijgt dan een activeringslink toegestuurd op het e-mailadres dat u heeft opgegeven.
Casusbeschrijving
Maatschap Knorhaan is een bestaande veehouderij. Het gaat om een veehouderij met de volgende veebezetting:
- 3.000 gespeende biggen D1.1.15.4
- 120 kraamzeugen D 1.2.17.4
- 2 dekberen D 2.4.4
- 400 guste en dragende zeugen D 1.3.12.4
- 1.500 vleesvarkens D 3.2.15.4
Hiervoor is op 11 november 2012 een omgevingsvergunning milieu en bouwen verleend. De stallen zijn gebouwd in 2013.
De Maatschap wil gaan uitbreiden met een nieuwe varkensstal voor 1.000 vleesvarkens. Het gaat om een innovatieve stal waarvoor nog geen emissiefactoren voor ammoniak, fijnstof en geur zijn vastgesteld. De mest uit de stal wordt gekoeld en dagelijks afgevoerd naar een vergistingsinstallatie. Het gaat om monovergisting. De mestvergistingsinstallatie heeft een capaciteit van 35.000 m3 mest per jaar. De maatschap heeft een mestbassin van 1.000 m3. Er komt een opslagbassin bij voor digestaat van 1.000 m3. Het bedrijf heeft ook een bovengrondse dieselolietank van 3.000 l en een ibc met zwavelzuur van 1.000 l, die is aangesloten op de luchtwasser. Afvalwater van het reinigen van stallen en van de plek waar veewagens worden ontsmet, wordt geloosd in de mestkelder.
- Download de volledige casusbeschrijving en de oefeningen