Overzicht downloads informatiebladen en e-books
Hier vindt u informatiebladen over uiteenlopende onderwerpen van de Omgevingswet.
Zoeken in de index
Hoe gaat u als gemeente, provincie of waterschap aan de slag met het programma onder de Omgevingswet? Laat u inspireren door de inzichten die opgedaan werden in de werkplaats programma.
De Omgevingswet wordt vanaf 1 januari 2024 van kracht, met regels voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven. Wat betekent dit voor burgers?
Naar verwachting wordt de Omgevingswet vanaf 1 januari 2024 van kracht, met regels voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven.
Participatie is een belangrijke pijler onder de Omgevingswet. Door vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan komen verschillende perspectieven, kennis en creativiteit snel op tafel. Zo kan participatie zorgen voor meer draagvlak, betere besluiten en tijdwinst. Wilt u weten wat de wet precies regelt over participatie? Lees dan het infoblad ‘Participatie. Wat regelt de wet?’
De Invoeringsregeling bevat technische en administratieve regels voor het gebruik van de Omgevingswet, de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in de praktijk.
Handreiking Omgevingsvergunning 2.0 Bedoeld voor overheden en bedrijven die te maken hebben met omgevingsvergunningen voor milieubelastende activiteiten
Initiatiefnemers die een aanvraag indienen voor een omgevingsvergunning moeten informatie over hun initiatief aanleveren bij het bevoegd gezag. Bijvoorbeeld de locatie van het initiatief en kenmerken zoals de omvang van een lozing.
Overheden stellen normen voor de kwaliteit van de leefomgeving. Denk aan normen voor luchtkwaliteit of geluidbelasting. De Omgevingsregeling bevat meet- en rekenmethoden voor het bepalen van bijvoorbeeld de luchtkwaliteit of geluidbelasting. Zo kan eenduidig worden getoetst of aan de norm wordt voldaan.
De Omgevingsregeling bouwt voort op de Omgevingswet en de 4 AMvB's. Het gaat om technische en administratieve regels voor het gebruik ervan in de praktijk.
Alle wetten die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving in één wet onderbrengen; dat is het einddoel dat de stelselherziening van het omgevingsrecht beoogt. Eén van de bestaande wetten die in de Omgevingswet wordt ondergebracht is paragraaf 5.2 van de Wabo (beter bekend als de Wet Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)).
Wat staat er over het DSO in het Invoeringsbesluit? Lees het in het Informatieblad Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het Invoeringsbesluit.
Het Invoeringsbesluit Omgevingswet is in consultatie. Dit informatieblad beschrijft het Invoeringsbesluit in het kort.
Dit e-book gaat in op de thema’s van de Invoeringswet van de Omgevingswet: het overgangsrecht, vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH), schade en punitieve handhaving, het Digitaal Stelsel Omgevingswet en de nieuwe opzet van de vergunningplicht voor bouwactiviteiten (‘de knip’).
Dit e-book behandelt de AMvB's van de Omgevingswet: Omgevingsbesluit, Besluit kwaliteit leefomgeving, Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit bouwwerken leefomgeving.
Wat is het Digitaal Stelsel Omgevingswet en waar is het op gericht?
Het overgangsrecht regelt de overgang van de huidige wet- en regelgeving naar het nieuwe stelsel onder de Omgevingswet en vormt een belangrijk onderdeel van het voorstel voor de Invoeringswet.
De Invoeringswet vult de Omgevingswet nader in. Een van de punten gaat over schade. Er komt 1 regeling voor planschade en nadeelcompensatie.
The Making of... de Omgevingswet! De stelselherziening is een van de prioriteiten van het huidige kabinet. In dit artikel staan opzet en aanpak centraal.
Omgevingswet: ruimte voor ontwikkeling waarborgen van kwaliteit.
Wat is de Omgevingswet en wat is het doel van de Omgevingswet? In deze brochure staat dit kort omschreven.
Wat zijn decentrale regels en in welke gevallen is dit instrument in te zetten.
Wat is een omgevingsvergunning en in welke gevallen is dit instrument in te zetten.
Wat is een omgevingsvisie en in welke gevallen is dit instrument in te zetten.
Wat is een programma en in welke gevallen is dit instrument in te zetten.
Wat zijn algemene regels en in welke gevallen is dit instrument in te zetten.
Informatieblad Winst van de wet. Een opsomming van de winstpunten die de Omgevingswet gaat opleveren.
Bart Krol en 6 medebestuurders van gemeenten, provincies en een waterschap vertellen in het online boek hoe zij binnen hun organisaties anticiperen op de veranderingen die nodig zijn om van de Omgevingswet een succes te maken.
Korte lesjes in leuker werken: de Omgevingswet kunnen we nu al in de praktijk brengen.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen die de Omgevingswet teweeg brengt.
Informatieblad Waarborgen van kwaliteit. De Omgevingswet: gezond en veilig met oog voor het milieu in een duurzame leefomgeving.
Voorbereiding naar het ontwikkelen van het digitale stelsel van de Omgevingswet.
In deze brochure staat beschreven hoe de Omgevingswet meer ruimte voor ondernemen gaat bieden.
Vijftien inspirerende wethouders, projectleiders en betrokken buitenstaanders vertellen hoe zij aankijken tegen en omgaan met vernieuwing in beheer en ontwikkeling van de leefomgeving.
Het omgevingsrecht is uitgegroeid tot een complex geheel van wettelijke kaders. 2 hoofdproblemen die voortkomen uit ervaren knelpunten, zijn de volgende.
Dit factsheet geeft de kabinetsnotitie en de stand van zaken van de ontwikkeling van de Omgevingswet kort weer.