Overzicht downloads infographics
Hier vindt u zo’n 30 infographics over de Omgevingswet. U kunt ze vrij gebruiken in presentaties en publicaties, op voorwaarde dat de bron wordt vermeld.
Let op: nieuwe ontwikkelingen in de wet- en regelgeving kunnen leiden tot aanpassingen in de infographics. Kijk altijd op deze pagina voor de meest recente versie!
Zoeken in de index
De overzichtsplaat van het oefenaanbod 2022 van het programma Aan de slag met de Omgevingswet bestaat uit 4 onderdelen. We nemen u stap voor stap mee in het oefenaanbod om u voor te bereiden op de implementatie en inwerkingtreding van de wet.

Met 1 digitaal loket wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. De infographic toont hoe het stelsel van het omgevingsrecht wordt vernieuwd.

Download de Infographic van de Invoeringsregeling. De regeling bevat regels voor overgangsrecht om te zorgen voor een soepele overgang naar het nieuwe stelsel.

De Invoeringsregeling voegt nieuwe regels toe aan de zes thema's van de Omgevingsregeling en voegt daarnaast een nieuw thema toe, namelijk het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Als u gaat (ver) bouwen kunnen er verschillende regels en vergunningen gelden. U krijgt in ieder geval te maken met de lokale regels uit het omgevingsplan en de technische eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

De Omgevingsregeling is de ministeriële regeling bij de Omgevingswet. De Omgevingsregeling bundelt de regels uit ongeveer 75 bestaande ministeriële regelingen.

Onder de Omgevingswet verdwijnt het begrip 'inrichting' en doet het begrip 'milieubelastende activiteit' zijn intrede. Wat betekent dit voor de bestaande vergunningvoorschriften?

Onder de Omgevingswet verdwijnt het begrip ‘inrichting’ en doet het begrip ‘milieubelastende activiteit’ zijn intrede. Wat betekent dit voor de bestaande vergunningvoorschriften?

Onder de Omgevingswet verdwijnt het begrip ‘inrichting’ en doet het begrip ‘milieubelastende activiteit’ zijn intrede.

Eén aanvraag, één loket. De reguliere voorbereidingsprocedure.

Een initiatiefnemer die een vergunning wil aanvragen moet daarbij informatie aanleveren. Welke ‘aanvraagvereisten’ voor zijn initiatief gelden, staat in de Omgevingsregeling van de Omgevingswet en soms ook in het omgevingsplan van de gemeente.

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, hebben alle gemeenten automatisch een omgevingsplan. Van bestemmingsplan naar omgevingsplan.

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, komen verschillende rijksregels te vervallen. Voor een goede overgang van de oude naar de nieuwe situatie is er de bruidsschat.

Het Invoeringsbesluit van de Omgevingswet regelt het overgangsrecht, zorgt voor de noodzakelijke intrekking en wijziging van bestaande besluiten en vult de basisbesluiten van de wet aan.

De Omgevingswet kent 6 instrumenten. Dit zijn: omgevingsvisies, programma's, decentrale regels, algemene rijksregels, omgevingsvergunningen en projectbesluiten.

The drafting principles aim at establishing smarter requirements on environmental reporting by Member States to the EU.

Op rijksniveau wordt de vergunningplicht voor bouwen geregeld in het Besluit bouwactiviteiten leefomgeving. Gemeentelijke regels voor bouwwerken staan in het omgevingsplan.

Het voorstel voor de Invoeringswet regelt het overgangsrecht en wijzigt een aantal bestaande wetten. Verder vult het wetsvoorstel de Omgevingswet aan.

Minder lasten, meer mogelijkheden. Te veel lasten en te weinig afstemming tussen wetten zorgen voor een ondoordringbaar oerwoud aan regels.

Afhankelijk van wat een gebied nodig heeft, kan de gemeente kiezen uit verschillende instrumenten om met de gebruiksruimte om te gaan.

Met de Omgevingswet hebben decentrale overheden meer afwegingsruimte voor het stellen van kwaliteitsnormen voor het milieu.

Meer ruimte voor gemeenten en provincies.

Het omgevingsrecht moet inzichtelijk, voorspelbaar en makkelijk in het gebruik zijn. De overheid moet zich actief en flexibel opstellen en de besluitvorming moet sneller en beter.

Tegelijk met de Omgevingswet treden Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's) in werking.

Het gemeentelijk omgevingsplan geldt integraal en is gebiedsdekkend. Het geeft alle regels voor de fysieke leefomgeving.

In een omgevingsvisie staan de ontwikkelingen en ambities voor een grondgebied.

De Omgevingswet: één wet die alle wetten op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigt en bundelt.

Minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk en vertrouwen als uitgangspunt. Dat is waar de Omgevingswet voor staat.