Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO's)
In hun regio ondersteunen 12 Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO's) overheden en andere ketenpartners bij de implementatie van de Omgevingswet. Wat houdt hun werk precies in? Elke RIO bouwt en onderhoudt een eigen regionaal netwerk. Daarnaast zijn de RIO's de verbindende schakel tussen alle partijen in hun regio die iets moeten met de invoering van de Omgevingswet en het interbestuurlijk programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Bouwen en onderhouden regionaal netwerk
Landelijk werken de RIO's samen met partijen, zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW), het programma Aan de slag met de Omgevingswet en regionale ketenpartners.
De RIO's bouwen en onderhouden elk hun eigen regionale netwerk. Hierbinnen is de RIO het vaste aanspreekpunt voor de ketenpartners. Dit zijn alle organisaties die een bijdrage leveren aan de implementatie van de Omgevingswet, zoals gemeenten, provincies, Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD'en), veiligheidsregio's, omgevingsdiensten en waterschappen.
Informatievoorziening
De RIO's hebben een rol in de informatievoorziening binnen hun regio. Ze zijn goed op de hoogte van de actuele stand van zaken rond de Omgevingswet. Daarom kunnen ze hun eigen regio voorzien van juiste en tijdige informatie.
Ze gebruiken hiervoor verschillende bronnen. Denk aan de websites Aan de slag met de Omgevingswet, VNG.nl en iplo.nl. Ze helpen de partners om hun weg te vinden binnen alle beschikbare informatie en delen voorbeelden die ze kennen uit andere regio's.
Uitdagingen signaleren
Door de nauwe betrokkenheid in de regio vangt de RIO op of er knelpunten zijn. Bijvoorbeeld een storing in de techniek van het DSO. De RIO zet deze direct door naar experts van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) of het programma Aan de slag. Zij lossen het probleem of knelpunt op hun beurt op. Ook is er de mogelijkheid om storingen rechtstreeks te melden door het invullen van het storingsformulier.
Regio's delen voorbeelden en uitdagingen met het land
De RIO's leveren aan het programma Aan de slag en de koepels interessante verhalen binnen de eigen regio. Deze verhalen worden in de vorm van best practices, goede voorbeelden of juist leermomenten, met de rest van het land gedeeld. Door het delen van deze verhalen kunnen andere regio's hiervan leren en hoeven ze het wiel niet zelf uit te vinden. En zo weten ze ook welke valkuilen ze beter kunnen vermijden!
De best practices worden vermeld op de pagina Praktijkverhalen en in digitale nieuwsbrieven en magazines.
Verdeling RIO's over Nederland
Het RIO-team bestaat uit 12 personen. Elke RIO is actief in een aantal regio's. Op de website van VNG vindt u een interactieve kaart waarop u per regio kunt zien welke RIO er actief is.
Bent u benieuwd welke RIO binnen uw regio werkzaam is en waar hun kracht ligt? Lees de BIO's van de RIO's hier.
Contact met uw RIO
Wilt u contact over een implementatievraagstuk in uw regio? Of wilt u deelnemen aan een werkplaats van het programma Aan de slag met de Omgevingswet? Stuur dan een bericht via het contactformulier. Uw RIO neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.