Simulatiespel Recreatiecentrum
Met het simulatiespel Recreatiecentrum kunnen overheden de praktijk ervaren van interbestuurlijke samenwerking in de Omgevingswet. Via een casus over de bouw van een recreatiecentrum komen planvorming en vergunningverlening aan bod. Optioneel kunnen toezicht en handhaving een rol krijgen. Het simulatiespel is ook volledig online te spelen.
Start van het spel
De simulatie start met een aanvraag reguliere beschikking (omgevingsvergunning) voor een recreatiecentrum. Er is al oriëntatie en vooroverleg aan voorafgegaan. De nadruk ligt op de ketenprocessen en relaties van de ketenpartners. Alle deelnemers krijgen een spelkaart met specifieke instructies. Elke deelnemer heeft 'puzzelstukjes', maar nog niemand overziet het geheel.
De opdracht
Volgens huidige regels is realisatie van een recreatiecentrum niet mogelijk. De opdracht is om als gezamenlijke bevoegde gezagen en uitvoeringspartners de omgevingsvergunning toch binnen 8 spelweken te verlenen (bij meervoudige aanvraag maximaal 4 weken extra).
De simulatie wordt gespeeld met minimaal 15 deelnemers en maximaal 22. Het spel duurt 90 minuten, inclusief korte inleiding en opstellen van de uitkomsten na afloop. De groeps-samenstelling is bij voorkeur interbestuurlijk, inclusief ketenpartners en uitvoeringsorganisaties, en is gemengd wat functies van de deelnemers betreft.
Toepassing in de praktijk
Het spel is zo opgezet dat de uitkomsten goed toe te passen zijn op een eigen praktijkcasus, waar de deelnemers later mee verder kunnen.
Het simulatiespel wordt begeleid door een gecertificeerde spelleider met assistent.
Kenmerken van het spel
- vorm: ervaringsgericht, via opdrachten onder begeleiding van een gecertificeerde spelleider
- duur: 90 - 120 minuten
- deelnemers: 15 tot 22
- inhoudelijke kennis van materie, juridisch of van procedures is niet nodig, kennis van de Omgevingswet is een pre
- als u het spel op locatie speelt: benodigde ruimte: workshopzaal van minstens 64 m2, 7 tafels vrij te plaatsen in de ruimte met stoelen voor de deelnemers
- als u het spel op locatie speelt: benodigde materialen: flip-over met stiften, laptop met beamer of grote tv, pennen en kladblokjes of post-its
- in verband met de coronamaatregelen is het simulatiespel Recreatiecentrum gedigitaliseerd. U kunt het nu ook volledig online spelen.
Benodigde middelen: laptop of pc met up-to-date internetbrowser en stabiele internetverbinding, microfoon en webcam. Benodigde digitale vaardigheden: gebruik kunnen maken van internetbrowser, webmail en online vergaderen (met MS Teams).
Over het spel en het project PIKO
Het Omgevingswet Simulatiespel Recreatiecentrum is een onderdeel van het project PIKO, dat staat voor Project Interbestuurlijke Ketensamenwerking Omgevingswet. Het spel is een van de hulpmiddelen die het project biedt om partijen en ketenpartners te helpen met samenwerkingsverbanden, try-outs en praktijkproeven. Andere onderdelen zijn de interbestuurlijke samenwerkingsbouwstenen.
Contact
Vragen over het spel kunt u stellen aan Roland Willemsen, (roland.willemsen@pikospel.nl), projectleider van het interbestuurlijk project PIKO en bedenker van het spel.