Webinars Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet - 9 december 2021
Op 9 december 2021 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 6e keer een online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Het centrale thema deze dag was: Stap voor stap naar inwerkingtreding. Deze reis bereiden we voor met alle partners en betrokken overheden in het land om op tijd klaar te zijn voor de start op 1 juli 2022. Ervaringsdeskundigen uit het land deelden hun ervaringen met concrete oplossingen die helpen ons reisdoel te halen. Op deze pagina en de onderliggende pagina's kunt u de opnames van de plenaire sessie en van de workshops terugkijken.
Programma
Na een plenair deel konden de deelnemers kiezen uit een gevarieerd programma met 19 workshops en 2 spreekuren.
- Bekijk het programma van de 6e Inspiratiedag van 9 december 2021
- Lees het nieuwsbericht: De 6e online Inspiratiedag: uitdagingen en oplossingen op weg naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet (10 december 2021)
- Lees het sfeerverslag van de Inspiratiedag van 9 december 2021 of bekijk de sfeerimpressie.
Plenaire sessie
Tijdens het plenaire deel lichtten verschillende sprekers recente ontwikkelingen toe en gingen zij in op uitdagingen én oplossingen die zij zien onderweg naar 1 juli 2022.
Joyce de Jong (implementatiemanager Aan de slag) sprak met Cathelijn Peters (directeur Aan de slag met de Omgevingswet), Majola Boogmans (programmamanager Omgevingswet bij de VNG) en Izakjan Dekker (beleidsadviseur Implementatie Omgevingswet bij de Unie van Waterschappen) over uitdagingen én oplossingen op weg naar 1 juli 2022. Ook stonden zij stil bij de kansen die de Omgevingswet biedt om bijvoorbeeld maatschappelijke opgaven te helpen realiseren.
Hierna vertelden de 3 genomineerden van de Aandeslag-Trofee 2021, de gemeente Hengelo, de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en de Regio Rijnmond, welke concrete producten zij hebben gemaakt en op welke manier zij dat hebben aangepakt. Aansluitend volgden de pitches van deze genomineerden. En na de laatste, beslissende stemronde maakte Cathelijn Peters de winnaar bekend.
Workshops
Milieu in de integrale Omgevingswet
In deze sessie besteden we aandacht aan: Hoe zit het milieu in het omgevingsplan? En wat verandert er voor gemeenten en omgevingsdiensten?
De Omgevingswet: Introductie in het licht van actuele opgaven
Staan de uitgangspunten en filosofie van de Omgevingswet nog overeind in het huidige tijdsgewricht? Biedt het instrumentarium van de wet voldoende perspectief voor de actuele maatschappelijke opgaven? Is de wet achterhaald of is de noodzaak van de Omgevingswet alleen maar groter geworden? Arjan Nijenhuis loopt deze vragen langs.
Online campagne Omgevingswet: Hoe werkt dat precies?
De online campagne kan door decentrale overheden worden aangevuld met 'eigen’ boodschappen en een eigen huisstijl. Hoe werkt dat precies? In deze sessie wordt kort toegelicht hoe de campagne is opgezet en hoe partijen de campagne naar eigen inzicht kunnen invullen.
Klaar voor productie! Zelf aan de slag met de VTH-Werkplaats Dierenpension met Netwerkkaart!
Met een leuke casus en werkwijze, een concrete stap-voor-stapaanpak en een goed overzicht en inzicht in de samenhang tussen mensen, processen en digitale inrichting krijgt u grip op de laatste loodjes voor het productierijp krijgen van de VTH-keten van uw organisatie.
Testen op gebruiksvriendelijkheid, dat zouden meer mensen moeten doen!
Voor alle gebruikers is het belangrijk dat het digitaal stelsel toegankelijk en gebruiksvriendelijk is. Elk kwartaal worden om die reden 1 of meer gebruikerstesten georganiseerd. Dit levert veel interessante inzichten op voor het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, bijvoorbeeld voor het Omgevingsloket. De sprekers delen hun inzichten uit verschillende testen die zijn uitgevoerd.
Van Initiatief tot ingediend verzoek…
In deze workshop wordt op hoofdlijnen inzicht gegeven in hoe een initiatief bij een behandelaar aankomt. Hierbij doorlopen we de volgende stappen: afleiding bevoegd gezag, bepalen behandeldienst, interventie van de gebruiker en tenslotte ophalen door een behandelaar van het verzoek.
Introductie van de ‘achterkant’ van het DSO
Initiatiefnemers en betrokkenen die gebruikmaken van het DSO, zien het als 1 digitaal loket. Maar aan de ‘achterkant’ is het DSO een samenhangend stelsel van digitale voorzieningen, standaarden, gegevens, bronnen en onderlinge afspraken. Hoe dit werkt én in elkaar grijpt, wordt stap voor stap uitgelegd in deze workshop.
Regionale samenwerkingsafspraken
Tijdens de workshop krijgt u inzicht in de afspraken die u interbestuurlijk moet en kan maken.
Gegevens en koppelingen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet: de keten uitgelegd
In deze workshop laten we zien welke gegevens en documenten in het digitaal stelsel komen, welke gegevens en documenten u kunt ontsluiten en via welke koppelingen deze gegevens worden uitgewisseld. We kijken naar de koppelvlakken voor plansystemen, regelbeheersystemen, VTH- en zaaksystemen en de Samenwerkfunctionaliteit.
Geometrie en het DSO
In deze sessie onderzoeken we wat er wordt verwacht rondom geometrieën onder de Omgevingswet. Ook kijken we naar de inzichten die we hebben opgedaan bij de werkplaatsen over dit onderwerp met verschillende gemeenten en provincies.
Samenwerkingsafspraken: hoe borgen we de afspraken in het kader van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)?
Veel regio’s zijn afgelopen maanden aan de slag geweest met het ontwerpen van hun initiatievenproces, behandelproces en soms ook het toezicht en handhavingsproces. Dat maakt inzichtelijk wat er onderling afgesproken moet worden. Inmiddels hebben regio’s als Flevoland, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) en Drenthe hier al mee geoefend. Wat zijn dat voor zaken, maar vooral hoe bestendigt u die afspraken?
Overdracht van de programmaorganisatie naar de lijn
Er is de afgelopen periode hard gewerkt aan de inrichting van Omgevingswetproof werkprocessen. De lijnorganisatie wordt nu verantwoordelijk voor het werkend krijgen en verder verbeteren van de processen. In deze sessie vertellen De Processpecialisten hoe ze dit aanpakken en komt ook een gemeente aan het woord. (Deze video is niet beschikbaar.)
Betonson, in beton gegoten?
Betonson of Betondak, een nieuw te ontwikkelen woonwijk in de kern Arkel in de gemeente Molenlanden, is nog niet in beton gegoten. In deze lezing neemt de gemeente Molenlanden u mee in het proces om te komen tot de transformatie van een fabrieksterrein (betonfabriek) naar een toekomstbestendige woonwijk.
Tijdelijke Alternatieve Maatregel (TAM) om goed te kunnen starten met de Omgevingswet
Omdat er organisaties zijn die nog niet helemaal klaar zijn met aansluiten, oefenen en ICT, heeft de minister gevraagd of het mogelijk is om een tijdelijke maatregel te ontwikkelen die ervoor zorgt dat er een ‘plan B’ is. De daarvoor ontwikkelde maatregelen heten TAM, tijdelijke alternatieve maatregelen. In deze presentatie gaan we kort in op wat de bedoeling van de TAM is, voor wie deze is bedoeld en wat u er precies mee kunt regelen.
Werkboek Aansluiten, Inregelen, Beproeven: To do, Doing, Done!
Om u op het digitale vlak een steuntje in de rug te geven, heeft het programma Aan de slag met de Omgevingswet in afstemming met en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een praktisch werkboek gemaakt. In deze workshop nemen we u mee in de ins en outs van het werkboek.
Workshops voor bedrijfsleven en partnerorganisaties
Green Deal 2030; de complexiteit van de Omgevingswet op praktische wijze aanpakken
De aanpak 'gereedschapskist' van Duurzaam GWW biedt praktische handvatten in de participatiesamenleving, waarin de overheid steeds bewust een (bescheiden) rol kiest en de actoren in de samenleving ook zelf aan zet zijn. Het verbinden van ruimtelijke ambities en maatschappelijke behoeften op het vlak van people, planet, profit naar integraal beleid.
Bruggen bouwen met het bedrijfsleven
Welke zorgen heeft het bedrijfsleven? Wat heeft het bedrijfsleven nog nodig om zich goed voor te bereiden? In deze sessie halen we uw vragen op en geven aan waar we aan werken. Het plan van aanpak DSO-bedrijfsleven staat daarbij centraal.
Online campagne Omgevingswet voor bedrijfsleven
Ook voor het bedrijfsleven wordt een online campagne verzorgd. In deze sessie wordt toegelicht hoe de campagne is opgezet en wat er gebeurt om het bedrijfsleven te informeren over de Omgevingswet.
Workshop voor raadsleden
Verkiezingstips in de geest van de Omgevingswet!
Tips waarmee u steviger de verkiezingen in zult gaan en een overtuigender verhaal kunt houden over hoe het verder moet met onze fysieke leefomgeving en de rol van de overheid en dus ook raadsleden daarin.