Van sociaal naar fysiek domein

Bert Uffen staat sinds januari 2017 aan het roer bij het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zo maakt hij ook deel uit van de Programmaraad van het Programma Aan de slag met de Omgevingswet.

‘Het gaat gebeuren bij DSO!’

De opdracht bij het DSO is deels zeer bekend terrein voor hem en tegelijkertijd ook nieuw. En die combinatie maakt dat Bert er zin in heeft! En ook: ‘Ik kom precies op het goede moment , want het gaat nu gebeuren bij DSO!’, stelt hij vast. Andere eerste indrukken? ‘Bij het DSO werken ervaren, gedreven en competente mensen, met elkaar kunnen we deze opdracht tot een goed einde brengen.’

Digitaal Stelsel Omgevingswet

Bert Uffen is opgeleid als informaticus.  ‘Ik doe daar niet zo veel meer mee. Door mijn ervaring met programmeren heb ik wel een sterke intuïtie voor wat wel of niet kan’, legt hij uit. ‘Inhoudelijk vind ik informatiedeling en ketensamenwerking tussen organisaties boeiende thema’s. Dat zijn duidelijke rode draden in mijn cv.’

Drie jaar lang leidde Bert het landelijk programma Digitaal Klant Dossier Werk en Inkomen. Hierin werkten gemeenten, uitvoeringsorganisaties en het rijk samen. Daarna was hij ruim zes jaar directeur van het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen, waarvan Suwinet wellicht bekend voorkomt. De laatste jaren deed Bert een paar kortere opdrachten bij de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. ‘Complexe, grote digitaliseringsprojecten met veel betroken partijen deed ik dus al eerder. En ook daar werkte ik waar mogelijk al kort-cyclisch, zoals nu bij het programma DSO gebeurt.

Schakelen

' Al deze ervaring deed ik op in het sociale domein. Voor mij is het dus interessant om nu in het fysieke domein te werken! En dat is soms even schakelen. Zo zat ik laatst in een gesprek toen ik me ineens realiseerde dat wat het burger servicenummer is in het sociale domein, de x, y, z- coördinaten zijn in het fysieke domein. Dat soort inzichten geeft me houvast.‘

Podium

‘Ik ben sterk inhoudelijk gedreven en moet geloven in wat ik doe’, vertelt Bert. ‘Ik sta dan graag op het podium, ik houd ervan!  Ik trek er ook op uit. Het is belangrijk te weten wat er speelt en daarvoor is contact met bijvoorbeeld mede-bouwers en gebruikers van het DSO cruciaal. Ik wil graag bij de verschillende projecten langs. Ik ben in de beginperiode meer aan Den Haag gebonden geweest dan ik had gewild, maar ik hoop dat vanaf maart/april goed te maken: ik wil veel zijn ‘waar het gebeurt’.

Binnenkort ga ik naar een gemeente in het noordoosten van het land. Stage lopen! Natuurlijk wil ik de directeur een hand geven, bij wijze van spreken. Maar het liefst zit ik de hele tijd naast iemand die werk doet wat we met DSO gaan ondersteunen. Hoe gaat de afhandeling van vergunningen nu? Waar loopt iemand tegenaan? En: hoe ziet iemands wereld eruit? Wat heeft hij nodig?’ Bert verheugt zich zichtbaar op dit bezoek en andere geplande stages bij een waterschap, een provincie en rijkspartijen.

Bert

Wat is de kracht van Bert Uffen? ‘Ik laat me niet gek maken. Zeker in een werkomgeving als dit programma is het van belang rolvast te zijn’, stelt hij, ‘dat geeft rust en zo houd je ook overzicht. Ook vind ik het belangrijk alles met een open houding en stevige dosis nieuwsgierigheid tegemoet te treden. Dan ontdek je de kansen die niemand eerder zag en kun je innovatief zijn.