Milieuregels voor de basis-chemie in het Bal
Voor de basis-chemie gelden algemene rijksregels. Deze milieuregels staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het Bal maakt deel uit van de Omgevingswet. De basis-chemie heeft onder de Omgevingswet altijd een omgevingsvergunning nodig.
Dit valt eronder
De milieubelastende activiteit basis-chemie staat in paragraaf 3.3.8 van het Bal. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. De nadelige gevolgen zijn vooral verontreiniging van de lucht, lozingen, afvalstoffen en het gebruik van energie.
De milieubelastende activiteit bestaat uit de kernactiviteit en eventuele functioneel ondersteunende activiteiten.
Kernactiviteit
De kernactiviteit is een IPPC-installatie die valt onder categorie 4 van bijlage 1 van de Richtlijn industriële emissies (Rie):
- categorie 4.1, fabricage van organisch-chemische producten
- categorie 4.2, fabricage van anorganisch-chemische producten
- categorie 4.3, fabricage van fosfaat-, stikstof- of kaliumhoudende meststoffen
- categorie 4.4, fabricage van producten voor gewasbescherming of van biociden
- categorie 4.5, fabricage van farmaceutische producten met inbegrip van tussenproducten
- categorie 4.6, fabricage van explosieven
Bij IPPC-categorie 4 gaat het om installaties die chemische producten maken. De term ‘producten’ wordt breed geïnterpreteerd. Het gaat niet alleen om chemicaliën die nog verdere bewerking moeten ondergaan. Sommige chemicaliën die genoemd worden in categorie 4 zijn zelf een eindproduct die niet per se een verdere (chemische) behandeling ondergaan. Voorbeelden daarvan zijn synthetische rubbers, kleurstoffen en pigmenten, polymeren en kunstvezels.
De term 'producten' omvat geen eindproducten die zelf geen chemisch product zijn. Een voorbeeld: bij de productie van autobanden uit rubber en andere grondstoffen vindt een chemisch proces plaats. Maar het resultaat, de autobanden zelf, kun je niet beschouwen als een chemisch product. Wel valt het maken van de eindproducten kunstmest en explosieven onder IPPC-categorie 4.
Functioneel ondersteunende activiteiten
De milieubelastende activiteit basis-chemie valt onder een complex bedrijf. Bijna alle activiteiten die plaatsvinden op het terrein van een complex bedrijf vallen onder de milieubelastende activiteit.
Deze milieuregels uit het Bal gelden
Bij de milieubelastende activiteit staat welke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van toepassing zijn. Deze regels gelden voor de gehele milieubelastende activiteit, inclusief de functioneel ondersteunende activiteiten. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de regels
Paragraaf titel |
Paragraaf Bal |
---|---|
Titaandioxide-installatie | 4.5 |
Oplosmiddeleninstallatie | 4.34 |
Eindonderzoek bodem (alleen voor IPPC-installaties) | 5.2.1 |
PRTR | 5.3.1 |
Zeer zorgwekkende stoffen | 5.4.3 |
Emissies in de lucht | 5.4.4 |
Geluid op industrieterreinen | 5.4.5 |
Voor complexe bedrijven gelden de algemene regels van activiteiten in afdeling 3.4 tot en met 3.11 van het Bal niet. Wel kunnen de algemene regels gelden van bedrijfstak overstijgende activiteiten uit afdeling 3.2 van het Bal.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist
Voor de milieubelastende activiteit basis-chemie is een vergunning nodig. Ook voor het lozen van afvalwater op een oppervlaktewater geldt een vergunningplicht. De vergunningplicht voor IPPC-installaties is nodig vanwege de Richtlijn industriële emissies.
De vergunningplicht geldt voor de hele installatie en alle functioneel ondersteunende activiteiten. Alles wat deel uitmaakt van de installatie en deze installatie functioneel ondersteunt, valt dus onder de vergunningplicht.
Informeren van het bevoegd gezag
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal kan per activiteit aangegeven staan of het bedrijf nog andere informatie moet aanleveren bij het bevoegd gezag.
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden
Niet alle regels voor de basis-chemie staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen
- het omgevingsplan van de gemeente, bijvoorbeeld over geluid, veiligheidsafstanden en horeca
- de omgevingsverordening van de provincie
- de waterschapsverordening van het waterschap
- de omgevingsvergunning
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer over het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Begrip: Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer over het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).