Meer ruimte voor maatwerk
De gemeente kan in het omgevingsplan aanvullende of afwijkende regels maken voor activiteiten uit het Besluit activiteiten leefomgeving of de omgevingsverordening. Maar de gemeente kan ook nieuwe activiteiten reguleren. Zo kan de gemeente straks zelf normen stellen. Dit is vergelijkbaar met gebiedsspecifiek beleid uit het Besluit bodemkwaliteit (Bbk).
Ook kunnen gemeenten aanvullende regels (maatwerkregels) stellen voor de milieubelastende activiteit saneren. De gemeente kan ook decentrale regels maken voor zaken die het Rijk niet regelt. Denk daarbij aan de bodemkwaliteiten van de bodem in de brede zin van het woord, of volgend uit de ambities en doelen uit de omgevingsvisie.
Een voorbeeld zijn regels over waterbergend vermogen in de bodem. Zie de uitwerking van de casus wateroverlast.
Naast maatwerkregels kan de gemeente ook maatwerkvoorschriften vaststellen. Lees meer over het verschil tussen maatwerkregel en maatwerkvoorschrift.
Instructieregels
De gemeente moet ook rekening houden met instructieregels van provincie en het rijk. Het Aanvullingsbesluit bodem brengt een aantal instructieregels met zich mee die de gemeente vertaalt naar regels in het omgevingsplan.
Bruidsschat bodem
Voor het aspect bodem geeft het Invoeringsbesluit de zogenaamde bruidsschat-regels mee aan het omgevingsplan. Dit zijn regels die gelden op het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het zijn tijdelijke regels die de gemeente zelf nog moet omzetten. Een voorbeeld hiervan zijn de regels voor gesloten bodemenergiesystemen. De bruidsschat staat in het Invoeringsbesluit. Zie hiervoor de geconsolideerde versie van de bruidsschat.
Voorbeeldregels
Een blauwdruk voor de bodemregels in het omgevingsplan is er niet. De VNG werkt aan een voorbeeldstructuur/inhoudsopgave - Het Casco - waarin alle typen regels staan die gemeenten op grond van de Omgevingswet kunnen stellen.
Leerervaringen workshop bodem in omgevingsplan MRDH (metropoolregio Rotterdam Den Haag) februari 2019
Ondergrond kan moeiteloos aanhaken in discussie over het omgevingsplan. Veel maatschappelijke opgaven zijn op een of andere wijze in de ondergrond 'geworteld'. Of hebben vooral betrekking op de ondergrond. Van start tot finish een integrale aanpak spreekt de creativiteit van eenieder aan. Het leidt tot slimme combinaties, meervoudige oplossingen en een beter zicht op de realiteitszin van ambities en plannen.
De belangrijkste conclusies van de workshop:
- De instrumenten van de Omgevingswet bieden talloze mogelijkheden om zaken 'te regelen'. De vele (combinatie)mogelijkheden maken het, voor mensen zonder ervaring, knap lastig om een juiste mix te kiezen.
- Een helder stappenplan helpt om van ambities te komen tot regels in een omgevingsplan. Het stappenplan uit de staalkaarten omgevingsplan biedt daarvoor een handvat.
- Belangrijk is om hierbij oog te houden voor de totale beleidscyclus. Het houdt niet op bij de vaststelling van het omgevingsplan. De fase van gebruik en beheer moet ook bij de totstandkoming van het omgevingsplan goed betrokken zijn.