Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
Kruimelpad
Home  Thema's  Water  Beleid en regelgeving water  Financieel-economische instrumenten  Economische aspecten waterbeheer 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Regelgeving
  • Digitaal stelsel
  • Implementatie
  • Thema's
  • Contact

Economische instrumenten

Zoals in het rapport Kostenterugwinning van waterdiensten staat, voldoet de financiering van het waterbeheer in Nederland al decennia lang aan het de 'vervuiler of gebruiker betaalt'-principe, en leveren de gebruikers van de waterdiensten een adequate bijdrage in de kosten. Om te zien of de huidige manier van financiering effectiever, efficiënter en rechtvaardiger kan, zijn de afgelopen jaren verschillende verkennende studies uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar de inzet van andere of aanpassingen van bestaande instrumenten, en naar ervaringen in het buitenland. Deze studies worden op deze pagina kort beschreven en kunnen ook worden gedownload.

Zoeken in de index

Zoeken binnen de index
pagina 1pagina 2volgende pagina

Kostenterugwinning voor waterdiensten in Nederland

Als onderdeel van de voor de KRW verplichte artikel 5 rapportage heeft Nederland een beschrijving gegeven van de financiering van het Nederlandse waterbeheer aan de hand van 5 ‘ waterdiensten': Productie en levering van water, Inzameling en afvoer van hemelwater en afvalwater, Zuivering van afvalwater, Grondwaterbeheer, en Regionaal watersysteem beheer.

Financing Water Resources Management in the Netherlands

Meer informatie over de kosten, baten en financiering van het Nederlandse waterbeheer kan worden gevonden in een rapport dat is opgesteld voor de OECD.

Visiedocument Waterprijsbeleid 21e Eeuw

Waterprijsbeleid is één van de mogelijke maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het idee hierbij is dat door het geven van de juiste (prijs)prikkels duurzaam gebruik van water kan worden gestimuleerd en belastende activiteiten kunnen worden beïnvloed, onder meer door middel van het "vervuiler/gebruiker betaalt" principe.

Which role for economic instruments in the management of water resources in Europe?

Om te bepalen welke mogelijkheden er bestaan om de huidige manier van financiering efficiënter en effectiever (doelmatiger) te maken heeft een kritische beschouwing plaatsgevonden van de huidige financiering in Nederland en is verkend hoe de financiering in verschillende EU lidstaten is geregeld.

Betalen voor ecosysteemdiensten: een interessante aanvulling op het waterprijsbeleid?

Verkenning welke vormen van betalen voor ecosysteemdiensten er bestaan, en of die al in Nederland worden toegepast.

Legal Implications of Introducing Economic Instruments in the Field of European and Dutch Water Mana

Wanneer wordt overgegaan tot het introduceren van economische instrumenten, zoals betalen voor ecosysteemdiensten, maar ook systemen van verhandelbare waterrechten, zal rekening moeten worden gehouden met de Europese wet- en regelgeving, waaronder regels met betrekking tot staatssteun.

De maatschappelijk-economische consequenties van het gebruik van economische instrumenten

In sommige gevallen blijken deze ertoe te kunnen leiden dat bepaalde economische instrumenten minder aantrekkelijk worden dan op voorhand was gedacht.

Verkenning innovatieve economische instrumenten voor agrarische watermaatregelen

Om zoveel mogelijk de kennis en ervaringen die zijn opgedaan beschikbaar te stellen voor verschillende waterbeheerders in verschillende regio's, is een overzicht gemaakt van de belangrijkste (leer)ervaringen met innovatieve economische instrumenten voor agrarisch waterbeheer in Nederland.

Innovative economic instruments for agricultural watermanagement

Exploratory study of innovative economic instruments for water management measures in the agricultural sector. Summary of practical studies.

International review on payment schemes for wet buffer strips and other types of wet zones along pr

Om zoveel mogelijk de kennis en ervaringen die zijn opgedaan beschikbaar te stellen voor verschillende waterbeheerders in verschillende regio's, is een overzicht gemaakt van de belangrijkste (leer)ervaringen met innovatieve economische instrumenten voor agrarisch waterbeheer in het buitenland.

Experimenten met nieuwe praktijktoepassingen van economische instrumenten voor duurzaam waterbeheer

Overzicht van experimenten met economische instrumenten op het gebied van agrarische watermaatregelen en van economische instrumenten buiten de landbouw.

Bekostiging waterbeheer: Wie betaalt welk deel van de EU KRW?

In dit rapport wordt eerst een overzicht gegeven van de kosten en financiering van het totale waterbeheer in Nederland en vervolgens ingezoomd op de kosten en financiering van schoon water.

Bekostiging zoetwaterbeheer en sturing van instrumenten

Dit betreft een verkennend onderzoek naar de huidige bekostiging van zoetwaterbeheer door gebruiksfuncties en de mogelijkheden van bekostiging voor zoetwaterbeheer in de toekomst.
pagina 1pagina 2volgende pagina


Delen

  • RSS
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

PDF maken

  • PDF maken

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Ow
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg