Lozingsvoorschriften sulfaat: maatwerk (zorgplicht)
Voorschriften voor het lozen van sulfaat kunnen alleen gemaakt worden op basis van zorgplicht. Algemene eisen stellen voor maximale sulfaatconcentraties kan niet vanwege beste beschikbare technieken (BBT).
Op deze pagina
- Achtergrondinformatie
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Meldingseisen
- Verboden en voorwaarden bij maatwerkvoorschriften
Achtergrondinformatie
Gips (calciumsulfaat) lost gedeeltelijk op in water. Daarom kan de concentratie sulfaat hoger zijn (tot 1100 mg/l) dan de referentiewaarde van 300 mg/l onopgeloste stoffen. Deze waarde hanteren rioolbeheerders bij de beoordeling van de doelmatige werking van zuiveringtechnisch werk.
In het rioolstelsel kan onder anaerobe omstandigheden (er is geen zuurstof) zwavelzuur ontstaan uit sulfaat. Dit zwavelzuur tast het beton aan waar het rioolstelsel van is gemaakt. Vooral oudere betonnen rioolstelsels kunnen door zwavelzuur ernstig aangetast worden. Rioolbuizen met een levensduur van meer dan 50 jaar zijn geen uitzondering.
Bij nieuwere rioolstelsels speelt dit probleem minder. Het beton waar rioolbuizen tegenwoordig van gemaakt worden, is beter bestand is tegen zwavelzuuraantasting. Is er in het rioolstelsel geen beton verwerkt, speelt het probleem niet.
Ook al is het rioolstelsel op de plaats van de lozing bestand tegen de sulfaatlozing, betekent het niet dat de lozing ook toelaatbaar is. Aantasting van het rioolstelsel kan namelijk ook op grotere afstand van het lozingspunt plaats vinden.
Wanneer de regels van toepassing zijn
Voor het afvoeren van sulfaat zijn geen eisen opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) of de bruidsschat. Als het voor de bescherming van het riool wel noodzakelijk is, kan het bevoegd gezag eisen stellen aan het lozen van sulfaat via maatwerkvoorschriften op basis van de zorgplicht.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het niet lozen van sulfaat is BBT. Door een voorbehandeling van het afvalwater met een bezinkselafscheider kan men gips gedeeltelijk uit het afvalwater halen.
In de praktijk kunnen situaties voorkomen waarbij de duur of de omvang van de lozing erg beperkt is. Zo beperkt, dat geen sprake is van een belemmering van de doelmatige werking van de voorzieningen voor het beheer van afvalwater, of van nadelige gevolgen voor het oppervlaktewater.
Een voorbehandeling van het afvalwater met een bezinkselafscheider zou in die situaties buitenproportioneel zijn. Algemeen voorgeschreven maatregelen om de sulfaatconcentratie te verlagen, vallen op basis van de kosten daarom niet binnen de stand van de techniek.
Meldingseisen
Als een bedrijf afvalwater met sulfaat wil lozen, is het zinvol om hierover met het bevoegd gezag te overleggen. Dit om zeker te zijn dat het belang van de bescherming van het milieu niet wordt geschaad. Dit is inclusief de bescherming van het rioolstelsel.
Verboden en voorwaarden bij maatwerkvoorschriften
Met een bezinkselafscheider kan men gips gedeeltelijk uit het afvalwater halen. Als deze voorziening wordt voorgeschreven, moet dit maatwerkvoorschrift wel voldoen aan BBT-afwegingen.