Nieuws
Zoeken in de index
Op vrijdag 21 juni 2019 organiseert de VNG namens de Nederlandse gemeenten een ICT-markttoets over de aanschaf van Omgevingswetsoftware door Nederlandse gemeenten.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een aanpassing van de Crisis- en herstelwet. Hiermee gaan procedures sneller en komen er meer gebruiksmogelijkheden van de wet.
Het rapport ‘Verkenning kerninstrument projectbesluit’ is op 14 mei 2019 beschikbaar gekomen. Het rapport geeft een inhoudelijke toelichting op het projectbesluit. Het gaat ook in op veranderingen in de manier van werken die nodig zijn en op de relatie met de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Ook bevat het rapport tips om nu al zoveel mogelijk volgens het projectbesluit en de bijbehorende projectprocedure te werken.
Op deze derde editie van de wetgevingsupdate staan behalve de gebruikelijke updates, vooral diverse praktijkvoorbeelden en aanpakken centraal.
Op 23 april 2019 vond in Den Haag een goedbezochte Bouwpoort-bijeenkomst plaats over de nieuwe Omgevingswet. Vertegenwoordigers uit veel geledingen van de bouw en ook enkele politici bespraken de vraag of deze nieuwe wet de enorme bouwopgave kan helpen versnellen.
Acht gemeenten starten met een pilot rond energietransitie en de Omgevingswet. De gemeenten onderzoeken hoe ze de instrumenten van de Omgevingswet kunnen inzetten om hun klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken. Ze krijgen hierbij ondersteuning van experts van kennisorganisatie Platform31.
Op 10 april 2019 zijn 3 updates van toepassingsprofielen van de omgevingsdocumenten gepubliceerd. Ook is een document opgeleverd over validatie- en conformiteitsregels.
In Soest gaf minister Kajsa Ollongren het officiële startsein voor de herontwikkeling van Soesterberg Noord. Woningen bouwen in de nabijheid van bedrijven die geluidhinder veroorzaken vraagt om oplossingsgerichte samenwerking van diverse partijen. De Crisis- en herstelwet zorgde voor een doorbraak bij het vinden van een oplossing.
Van 28 januari tot en met 22 maart 2019 lagen de standaarden STOP/TPOD versie 0.97 ter consultatie. Op de consultatie zijn ruim 900 reacties ingediend.
Aan de hand van praktijkproeven en voorbeelden werden op 26 maart 2019 de nieuwe mogelijkheden van de DSO-landelijke voorziening getoond tijdens de Functionele Kwartaaldemonstratie DSO. De presentaties zijn nu zowel op film als op sheet terug te zien.