Aandeslag-Trofee
Ieder jaar reikt het programma Aan de slag met de Omgevingswet de Aandeslag-Trofee uit aan een project dat al werkt in de geest van de Omgevingswet. De winnaar van de Aandeslag-Trofee 2021 is de gemeente Hengelo met de Pilot omgevingsplan Hengelo.
Cathelijn Peters, programmadirecteur van het programma Aan de slag, maakte de winnaar bekend tijdens de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet op 9 december 2021.
De genomineerden van 2021
De genomineerden voor de trofee van 2021 waren:
Hieronder vindt u een korte toelichting op de 3 projecten:
Pilot viskwekerij
In 2020 oefende Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) succesvol met een realistische pilot: een 'echte' opdracht van een ondernemer. De pilot bestond uit een Omgevingstafeloverleg, waarbij de ondernemer en de ketenpartners aanschoven. Daarna schreef de ODRA een realistische, maar fictieve, Omgevingswetvergunning. Waterschap Vallei en Veluwe, gemeente Renkum, adviseurs, bouw- en milieuvergunningverlener kijken terug op een leerzame en realistische pilot. De ondernemer is tevreden over het proces en heeft duidelijkheid gekregen over de kansen voor zijn initiatief. De resultaten van de casus zijn binnen de organisatie, regio, provincie en ook landelijk gedeeld.
Uit het juryrapport
De jury is gecharmeerd van de aanpak en samenwerking die gericht zijn op de eindgebruiker. Het project scoort op alle criteria goed. De Omgevingswetvergunning is weliswaar fictie, maar de deelnemers maken gebruik van een concreet omgevingsdocument. Er is serieus werk van gemaakt om de bevindingen breed te verspreiden in het land. Er zijn maar weinig organisaties die zo werken.
Oefenen in de Rijnmondregio
Interbestuurlijke samenwerking is een kwestie van 'gewoon doen'. Dit is de insteek van de werkgroep Casuïstiek in de Rijnmond-regio. Om na inwerkingtreding van de Omgevingswet goed te kunnen samenwerken, 'doorleefden' ze met medewerkers van gemeenten en ketenpartners een fictieve vergunningaanvraag, om samen te leren wat straks onder de Omgevingswet de nieuwe realiteit is. De nadruk lag op de vraag: wat moeten we in de regio doen om bij een complexe vergunningaanvraag de termijn van 8 weken te halen? In 7 online oefensessies namen 150 deelnemers uit de regio deel aan de casus. Tijdens de online Ketendag op 23 september 2021 werden de resultaten teruggekoppeld. Wat ging goed? Wat kon er beter? Hoe zien we de toekomst? In 2022 volgen nieuwe reeksen oefensessies, ook nadat de Omgevingswet in werking is getreden.
Uit het juryrapport
Het project getuigt van een echte Rotterdamse mentaliteit: niet lullen, maar poetsen! De aanpak wordt als inspirerend gezien. Wat aanspreekt, is dat lastige onderwerpen bij de horens worden gepakt, zoals vergunningen, leges en ondersteuning DSO. Het project toonde veel flexibiliteit en innovatie in combinatie met concrete casuïstiek en een grote hoeveelheid partijen. De aanpak is een duidelijke investering in de toekomst.
Pilot omgevingsplan Hengelo
In de pilot omgevingsplan Hengelo oefende de gemeente met het maken van het omgevingsplan. Zij werd ondersteund door GemeenteDSO, dat een werkwijze ontwikkelde waarbij in 4 sprints de theorie wordt omgezet naar de praktijk. In Hengelo werd deze pilot in 10 achtereenvolgende werkdagen uitgevoerd door een 18-koppige projectgroep. De projectgroep bestond uit bestemmingsplanmakers, juristen, stedenbouwkundigen en beleidsmedewerkers Ruimtelijke Ordening, maar ook een milieuspecialist, een juridisch adviseur handhaving, vergunningverleners en geografisch-informatiesysteemspecialisten. De pilot maakte duidelijk wat het opstellen van het omgevingsplan inhoudt en hoe dat verschilt met het maken van een bestemmingsplan. De deelnemers oefenden met nieuwe werkzaamheden, zoals annoteren en koppelen van geografische vlakken. Ook oefenden zij met de nieuwe plan- en regelsoftware. Het resultaat: de partijen beheersen het 'anders werken' en realiseerden een omgevingsplan dat technisch werkt, compleet is en aangesloten is op het DSO. Ook andere regio's raakten geïnspireerd om praktisch aan de slag te gaan met het omgevingsplan.
Meer informatie over de pilot omgevingsplan Hengelo.
Uit het juryrapport
De jury is gecharmeerd van het project en de aanpak. De manier waarop het project is opgepakt wordt door de jury als inspirerend gezien. Het is een lastig en complex onderwerp. De grootte van het team is opvallend. Al die kikkers moeten in de kruiwagen blijven zitten en samen naar de eindstreep toe. Opvallend ook is dat er veel verschillende invalshoeken zijn. Dat vergt goede afstemming en samenwerking. Hopelijk is dat een mooie basis voor samenwerking in de toekomst.

De winnaar en genomineerden van 2020
In 2020 won het project Oosterwold (gemeente Almere) de Aandeslag-Trofee.
Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde. In dit gebied komen 15.000 woningen te staan. De toekomstige bewoners worden nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze woningen. Vanuit het principe 'Mensen maken Oosterwold!' krijgen initiatiefnemers alle ruimte om het gebied naar eigen wens in te richten. Het ontwikkelen gebeurt zo duurzaam, groen en zelfvoorzienend mogelijk. Een handboek helpt de initiatiefnemers bij de uitwerking van hun plannen.
Lees het uitgebreide artikel over de winnaar van de Aandeslag-Trofee 2020 in het online magazine Kwartslag.
Verder waren genomineerd:
- De Regionale werkgroep Meervoudige Vergunningen regio Utrecht, met het project Samenwerkingsafspraken Meervoudige Vergunningen
De werkgroep Meervoudige vergunningen heeft op een rij gezet wat er allemaal komt kijken bij de behandeling van ingewikkelde of meervoudige vergunningen. Een groep van 40 overheidsorganisaties is erin geslaagd om afspraken te maken over de samenwerking. Hiermee kunnen ze gelijk van start als de Omgevingswet in werking is getreden.
Meer informatie over het project Samenwerkingsafspraken Meervoudige Vergunningen. - Waterschap Limburg, met het project Waterschapsverordening en Digitalisering
Het Waterschap Limburg zet alle regels die nu in het gebied gelden, in 1 nieuw document: de waterschapsverordening. Deze kan iedereen online vinden in het DSO. Dit is een project voor en door medewerkers uit de hele organisatie. Medewerkers uit alle werkgebieden zijn betrokken als 'trekkers' en ambassadeurs. Het is vooral de bedoeling dat de organisatie leert van dit project. Het waterschap gaat daarom in gesprek met de ketenpartners en oefent met verschillende casussen, omgevingstafels en werkgroepen.
Meer informatie over het project Waterschapsverordening en Digitalisering.
De winnaar van 2019
In 2019 wonnen 3 GGD'en in Brabant en Kennisinstituut Telos de Aandeslag-Trofee met de Brabantse Omgevingsscan (BrOS). De BrOS is een dashboard waarmee gemeenten en de provincie de gezondheid van Brabanders kunnen inzien. Dit kunnen ze dan meenemen in besluiten over de leefomgeving. Meer informatie over de Brabantse Omgevingsscan.
Criteria Aandeslag-Trofee
Lees meer over de criteria en de verkiezingsprocedure van de Aandeslag-Trofee.
Aandeslag-Trofee 2021
