Aandeslag-Trofee
Ieder jaar reikt het programma Aan de slag met de Omgevingswet de Aandeslag-Trofee uit aan een project dat al zoveel mogelijk werkt in de geest van de Omgevingswet. In 2020 won het project Oosterwold de felbegeerde trofee.
Bekijk hier de animatie van deze 3e online Inspiratiedag.
De genomineerden van 2020
In 2020 waren deze 3 projecten genomineerd voor de Aandeslag-Trofee:
- Gebiedsorganisatie Oosterwold, met het project Oosterwold
- Waterschap Limburg, met het project Waterschapsverordening en Digitalisering
- Regionale werkgroep Meervoudige Vergunningen regio Utrecht, met het project Samenwerkingsafspraken Meervoudige Vergunningen
Hieronder vindt u een korte toelichting op de 3 projecten.
Maak Oosterwold, landschap van initiatieven
Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde. Er komen op termijn 15.000 woningen te staan volgens het principe van 'doe-het-zelf'-gebiedsontwikkeling. Vanuit het principe Mensen maken Oosterwold! krijgen initiatiefnemers alle ruimte om zelf de ontwikkeling van het gebied in te richten naar eigen wens.
Zij bepalen niet alleen hun eigen woning. Maar gaan ook over aanleg en beheer van hun wegen, paden, groen, energievoorziening, (afval)water en de openbare ruimte. Dat moeten ze allemaal zelf tot stand brengen, samen met anderen. Het ontwikkelen gebeurt op organische wijze, zo duurzaam, groen en zelfvoorzienend mogelijk, met maximale vrijheid voor initiatiefnemers en stadslandbouw op 50% van hun kavel.
Een handboek helpt de initiatiefnemers. In Oosterwold leert men tijdens het ontwikkelen. Dat vraagt wel iets van de manier waarop de 5 overheidspartners en de initiatiefnemers de samenwerking hebben ingericht en langere tijd samen optrekken. De betrokken partners nemen hun rol als faciliterende overheid.
Uit het juryrapport
De jury is positief verrast door de wijze waarop de inwoners centraal staan. Het project wordt als bijzonder getypeerd en getuigt van bestuurlijke moed, omdat afstand wordt genomen van vaste waarden en inwoners een expliciete rol krijgen bij de gebiedsontwikkeling.
Samenwerkingsafspraken Meervoudige vergunningen in de Regio Utrecht
Al sinds maart 2020 zijn de overheden die in de regio Utrecht de Omgevingswet gaan uitvoeren, bezig met een traject voor regionale samenwerkingsafspraken voor de uitvoering van de Omgevingswet. De werkgroep Meervoudige vergunningen heeft de processen in kaart gebracht voor het behandelen van complexe of meervoudige vergunningen. Inmiddels is een groep van wel 40 overheidsorganisaties erin geslaagd om een set samenwerkingsafspraken te maken waarmee ze op 1 januari 2022 van start kunnen.
Momenteel oefenen de organisaties hard met de afspraken in de 'botsproeffase'. Ook de samenwerkingsfunctionaliteit van het DSO nemen ze in de botsproeven mee. Er werd al geoefend in livesessies en sinds corona ook online. Het vertrouwen en het gevoel voor samenwerken op afstand groeiden. Met Zorgen voor je Buren hielden gemeenten die actief konden deelnemen, de nog niet aangehaakte gemeenten op de hoogte. Hun bevindingen zijn verzameld in 1 document, als basis voor de volgende fase.
Uit het juryrapport
De jury is positief verrast over het concrete resultaat tot nu toe. Het maken van interbestuurlijke afspraken in de keten is vaak zeer complex. De regionale werkgroep heeft dit voortvarend opgepakt, waarbij ook een botsproef is afgerond.
Project Waterschapsverordening en Digitalisering
Het Waterschap Limburg zet de huidige keur om naar de waterschapsverordening en ontsluit die in het nieuwe Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dat gebeurt in een integraal project, voor en door medewerkers uit de hele organisatie. Er zijn medewerkers uit alle disciplines bij betrokken als 'trekkers' en ambassadeurs. De nadruk ligt op een lerende organisatie. Dit project vraagt om efficiënt, constructief en complementair samenwerken. Het waterschap zoekt actief de dialoog met de ketenpartners en neemt actief deel aan verschillende pilot- en proefcasussen, (intake- en) omgevingstafels en werkgroepoverleggen.
Praktisch gezien werkt het waterschap nu hard aan allerlei applicaties voor de inrichting van het Digitale Regelbeheersysteem. De voorbereidingen daarvoor liggen op schema. Tot slot oefent het waterschap in dit project met het 'ja, mits'-principe in waterschapsverordening, en werkt het er hard aan om de waterschapsverordening Omgevingswetproof en actueel houden. Er zijn al enkele toekomstige verkenningen concreet benoemd.
Uit het juryrapport
De jury is aangenaam verrast door het positieve en breed ingezette leertraject in de organisatie. Het project is inhoudelijk goed vormgegeven en het waterschap is nu al bezig met verkenningen voor een volgende Waterschapsverordening. Daarbij wordt een link gelegd met de beleidscyclus en worden maatschappelijke opgaven betrokken. Tot slot valt op dat de toepasbare regels beschikbaar zijn.
Eerdere winnaars
Het project Oosterwold ging in 2020 met de eer van de Aandeslag-Trofee strijken. Dat werd bekendgemaakt tijdens de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet op 19 januari 2021.
Bekijk ook de korte sfeerimpressie van de 3e Inspiratiedag. Of lees het uitgebreide artikel over de winnaar van de Aandeslag-Trofee 2020 in het online magazine Kwartslag.
In 2019 wonnen 3 GGD'en in Brabant en Kennisinstituut Telos de Aandeslag-Trofee met de Brabantse Omgevingsscan (BrOS). De BrOS is een dashboard waarmee gemeenten en de provincie de gezondheid van Brabanders kunnen betrekken in besluiten over de leefomgeving.
Meer informatie over de criteria
Lees ook de criteria voor aanmelding, nominatie, verkiezing en uitreiking op 19 januari 2021.
