Lessons Learned Werkplaatsen - bijeenkomst 16 november 2023
Op donderdag 16 november 2023 organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 7e keer een online sessie Lessons Learned Werkplaatsen Omgevingswet.
Kijkje in de keuken
Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk hoort u verhalen over het vraagstuk, de aanpak en uitkomst van 5 verschillende werkplaatsen implementatie Omgevingswet. Werkplaatsbegeleiders en deelnemers delen ervaringen en lessen met u die ze daar opdeden.
Welke werkplaatsen krijgen een podium?
De volgende werkplaatsen delen hun verhaal en ervaringen:
- Werkplaats Eerste wijzigingsbesluit
- Werkplaats Grip de verdieping - annoteren in de praktijk
- Werkplaats Leerkring Gezonde Leefomgeving
- Werkplaats Bodemactiviteiten
- Werkplaats Bedrijfsleven
Programma donderdag 16 november 2023
Tijdstip |
Beschrijving |
---|---|
10.00 - 10.05 uur |
Welkom door Wim Jansen, coördinator oefenen bij het programma Aan de slag |
10.05 – 10.15 uur |
Korte stand van zaken |
10.15 – 10.25 uur |
Ronde 1: 3 pitches van 1 minuut |
10.25 – 11.00 uur |
Ronde 1: verdiepende sessies met een keuze uit de eerste serie pitches |
11.00 – 11.05 uur |
Pauze |
11.05 – 11.15 uur |
Ronde 2: 2 pitches van 1 minuut |
11.15 – 11.50 uur |
Ronde 2: verdiepende sessies met een keuze uit de tweede serie pitches |
11.50 - 11.55 uur |
Afsluiting |
Werkplaats Eerste wijzigingsbesluit
In de werkplaats Eerste wijzigingsbesluit is gewerkt aan de strategische keuze en de tekst van het eerste wijzigingsbesluit voor het omgevingsplan van gemeenten. Ook is het beproeven van het aanleveren van de wijziging aan de LVBB onderdeel geweest.
Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft iedere gemeente een omgevingsplan van rechtswege. Gemeenten hebben tot 2032 (transitieperiode) om hun ‘nieuwe’ omgevingsplan op te bouwen. Dat doen zij door steeds wijzigingen door te voeren in het omgevingsplan. Daarnaast is er nog een aantal andere redenen waarom gemeenten na inwerkingtreding van de Omgevingswet het omgevingsplan moeten wijzigen:
- Mogelijk maken van gebiedsontwikkelingen
- Realiseren van nieuwe beleidsdoelstellingen
- Beheren van het omgevingsplan
Door:
- Melina Schouten, Senior Jurist bij Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Werkplaats Grip de verdieping - annoteren in de praktijk
Grip de verdieping – annoteren in de praktijk: Dit is een werkplaats voor gemeenten en planbureaus die aan het bouwen zijn aan een Omgevingsplan. In deze werkplaats bespreken de keuzes rondom annoteren. Oftewel, hoe werken de verschillende opties in annotaties door in Regels op de kaart, de RTR en loketfuncties.
Door:
- Wietske Weis, adviseur implementatie Omgevingswet en coördinator omgevingsplan bij Aan de slag met de Omgevingswet
Werkplaats Leerkring Gezonde Leefomgeving
Het onderwerp gezondheid onder de Omgevingswet is nieuw. Er is nog weinig ervaring mee opgedaan. Om deze reden is het programma Aan de slag met de Omgevingswet afgelopen jaar met een werkplaats over het omgevingsprogramma onder de Omgevingswet begonnen. Deze werkplaats is een vervolg op de leerkring over het omgevingsprogramma en een verbreding van de leerkring programma Groen. Tijdens deze werkplaats hebben het Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het programma Aan de slag met de Omgevingswet handreikingen over de gezonde leefomgeving getoetst en opgesteld, zodat hun achterban daar beter mee uit de voeten kan.
Zowel kennisinstituten, adviesbureaus als overheden (duo sociaal-fysiek eventueel ondersteund met GGD) hebben hun kennis en leervragen gedeeld in deze leerkring.
Door:
- Jessica Ramakers, Integraal Beleidsmedewerker van de gemeente Oldenbroek
- Puck Moll, werkplaatsbegeleider Omgevingswet bij programma Aan de slag met de Omgevingswet
Werkplaats Bodemactiviteiten
Door de Omgevingswet verandert er veel voor de bodem: bevoegdheden, communicatiekanalen, plichten en procedures. Dit vraagt om anders samenwerken. De regio Groningen heeft hier de afgelopen maanden mee geoefend en zal het geleerde met de deelnemers aan de Lessons Learned Werkplaatsen delen. In de werkplaats zijn alle aspecten aan bod gekomen: hoe kunnen we de digitale dienstverlening verbeteren? Wat moeten bevoegde gezagen doen, zodat een melding 'op het juiste bureau' terechtkomt? Hoe ziet de samenwerking eruit? Welke regels willen we laten landen in het omgevingsplan? De werkplaats heeft een 'bucketlist' opgeleverd van wat we moeten doen om ook bodemactiviteiten in de geest van de Omgevingswet te kunnen behandelen.
Door:
-
Priscilla van der Veen vanuit de Omgevingsdienst Groningen
-
Else Sneller, adviseur implementatie Omgevingswet en werkplaatsbegeleider bij programma Aan de slag met de Omgevingswet
Werkplaats Bedrijfsleven
Sinds juni 2021 biedt het programma Aan de slag DSO-werkplaatsen voor het bedrijfsleven aan. Hierin oefenen deelnemers met realistische eigen cases op basis van reeds vergunde aanvragen of meldingen. Het doel is kennismaken met het Omgevingsloket en verbindingen tussen bedrijfsleven en overheden stimuleren door samen te oefenen. Sinds juni 2021 ontvingen we ruim 400 vragen, opmerkingen en bevindingen. Feiten en fabels zijn onderscheiden. En testbevindingen hebben geleid tot aanpassingen in het Omgevingsloket met als doel de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. In deze sessie geven we een terugkoppeling van de ervaringen en gaan we in gesprek met deelnemers.
Door:
- Bouwine Lokkerbol, werkplaatsbegeleider bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier online sessie Lessons Learned Werkplaatsen
Meer informatie werkplaatsen
Wilt u meer weten over de werkplaatsen van Aan de slag met de Omgevingswet? Check dan het overzicht actieve en afgeronde werkplaatsen op deze website.
Presentaties ontvangen
Wilt u een presentatie van een van de werkplaatsen ontvangen of heeft u een vraag over deze Lessons Learned sessie? Stuur dan een e-mail naar: PostbusOefenenOmgevingswet@minbzk.nl