Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Bijeenkomsten 
  3. Implementatiedag Omgevingswet 
  4. Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet - 27 oktober 2020 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Terugblik: Werkende ketens centraal tijdens Inspiratiedag Implementatie 27 oktober

Ruim 500 bezoekers hebben online meegedaan aan 1 of meer sessies op de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet, in theater Spant! in Bussum. Voordoen, meedoen en zelf doen stonden centraal. Ervaringsdeskundigen hebben in 12 verschillende webinars handvatten en kennis gedeeld met praktijkvoorbeelden uit de regio.

Plenaire deel: werkende ketens

Tijdens het plenaire deel ging gespreksleider Joyce de Jong, implementatiemanager Aan de slag met de Omgevingswet, in gesprek met de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO’s) Inge Kure en André van Nijkerken. Zij gingen in op het belang dat ketenpartners samen toewerken naar Werkende ketens. Dit deden zij samen met Suzanne Nolten, programmamanager Omgevingswet van de provincie Overijssel.

still uit de sfeerimpressie-video van de Inspiratiedag van 27 oktober 2020

Bekijk de sfeerimpressie van de 2e Inspiratiedag Omgevingswet.

De dagelijkse praktijk leert dat overheden vaak werken in losse 'puzzelstukjes', op weg naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Om alles goed samen te laten komen, is het nodig om deze losse delen te verbinden en vooral met andere overheden en partners cyclisch te ontwerpen, te leren en te doen. Daarbij is het geen belemmering dat het onderlinge verschil tussen al die partijen groot is om van 'denken naar doen' te komen.

Voordoen, meedoen, zelf doen

De oproep van RIO André van Nijkerken is om op regionaal niveau in een vast ritme samen te werken aan werkende ketens. 'Uiteindelijk moeten we als 1 overheid gaan werken en dus gaat het niet om de afzonderlijke puzzelstukjes, maar om het werkende geheel.'

Volgens RIO Inge Kure is denken vanuit de dienstverlening voor de initiatiefnemer een belangrijk startpunt. Dit doen we door de dienstverlening te continueren en waar mogelijk te verbeteren. Zowel Kure als Nolten vinden de Omgevingstafel daarvoor een mooi instrument en een praktische werkwijze. Kure: 'Speel een Omgevingstafel na met een concrete case. Ga 'droog' oefenen tot je de finesses van de wet in de vingers hebt. Dat betekent: voordoen, meedoen en vervolgens zelf doen. Want dat past heel mooi in de werkende ketens.'

Beperkt tijd

Er is beperkt tijd tot 1 januari 2022. Om die tijd goed te benutten, moet vooral in de regio stapsgewijs en met maatwerk worden gezocht naar de balans tussen het leren, ontwerpen, doen en samenwerken. Dat kan onder andere door oefencasuïstiek, het gebruik van de Roadmap 2022 en de minimumlijst als richtingwijzers. Het samenwerken en zoeken naar verbinding is in het 'nieuwe normaal' met thuiswerken en online kennisdelen, een uitdaging die ook positief kan uitpakken. Het is immers laagdrempeliger om online een grote groep aan te haken en ze met elkaar in contact te brengen.

Lancering Chw-database

Met de Crisis- en herstelwet (Chw) kunnen overheden nu al experimenteren met de mogelijkheden van de Omgevingswet. Inmiddels zijn er rond de 250 experimenten in verschillende stadia van uitvoering. Ter inspiratie is een selectie van deze experimenten opgenomen in een online database. Monique Arnolds, programmamanager Crisis- en herstelwet (Chw), heeft deze Chw-database gelanceerd tijdens de Inspiratiedag op 27 oktober.

De komende tijd wordt de database verder aangevuld met nieuwe projecten. Via een uitgebreide zoekfunctie kan iedereen informatie vinden per onderwerp, overheidsorganisatie of thema. De Chw sluit goed aan op de plannen om het omgevingsrecht eenvoudiger te maken. Zo gebruiken gemeenten de Chw om een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte – de voorloper van het omgevingsplan uit de Omgevingswet – te maken.

Meer lezen weten over de Chw-database.  Ook kunt u het webinar en de presentatie terugzien.

Middagprogramma

In 4 afzonderlijke thema’s hebben we tijdens het middagprogramma ingezoomd op Leren (thema 1), Oefenen (thema 2), Doen (thema 3) en Samenwerken (thema 4). Per thema waren er 3 sessies. Aan de hand van de theorie en sprekende voorbeelden is het cyclisch proces binnen de werkende ketens in beeld gebracht.

Leren

Binnen dit thema leren is het gemeentelijk werkproces van vergunningaanvragen behandeld. Dit naast vragen die leven over het DSO-Landelijke Voorziening (DSO-LV). Ook zijn de functionaliteiten 'muteren' en 'machtigen' getoond, die de laatste periode zijn ontwikkeld.

Oefenen

Binnen dit thema oefenen zijn de uitgangspunten van toezicht toegelicht. Dit aan de hand van het praktijkvoorbeeld van de toezichttafel Loosduinen. Daarnaast is getoond welke hulpmiddelen de Vereniging van Gemeenten en het programma Aan de slag met de Omgevingswet hebben ontwikkeld voor het maken van en oefenen met het Omgevingsplan. Tot slot is een inkijkje gegeven in de werkwijze met toepasbare regels ofwel de vragenbomen. Deze zijn terug te vinden in 2 onderdelen van het toekomstige landelijke Omgevingsloket.

Doen

Binnen dit thema doen is aan bod gekomen wat er minimaal aan content in de landelijke voorziening van het DSO moet staan. Ook zijn de ervaringen van een pilot met de Omgevingstafel toegelicht. Waarbij een aanvraag voor een viskwekerij met een doorlooptijd van 8 weken is nagebootst. Tot slot is ingegaan op ervaringen tijdens een experiment van de Chw bij de gemeente Rijssen-Holten.

Samenwerken

Binnen dit thema samenwerken zijn ervaringen gedeeld over het bundelen van krachten en expertise tussen gemeenten en stedenbouwkundige bureaus. Daarbij is het participatiebeleid van de gemeenten Eindhoven en Amersfoort onder een juridisch vergrootglas gelegd. En is besproken hoe de gemeente Vlissingen bij het Scheldekwartier is omgegaan met een werkend omgevingsplan voor het nieuwe landelijke Omgevingsloket.

Presentaties en webinars terugkijken?

Tot onze spijt verliep de online Inspiratiedag niet probleemloos. Bij een aantal sessies was de verbinding of het geluid slecht en was geen mogelijkheid vragen te stellen via de chat. We vinden dit uiteraard erg vervelend. De sessies kunt u nogmaals bekijken. Uiteraard doen wij er alles aan om de volgende Inspiratiedag op 19 januari a.s. zonder technische problemen te laten verlopen.

  • Kijk alle webinars met de presentaties terug.
  • Meer informatie over het programma van de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet van 27 oktober 2020.


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg