Waar is deze TAM voor bedoeld?
Het is duidelijk dat pas kort voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet geoefend kan worden met de volledige planketen. Beproeven van elementen van de planketen kan al wel nu, maar nog niet het volledige planproces. Bovendien moeten gemeenten enige maanden voor de inwerkingtreding al overstappen op de nieuwe methode in geval van urgente gebiedsontwikkeling.
Na de inwerkingtreding moeten gemeenten wijzigingen van het omgevingsplan bekendmaken (publiceren) via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Gemeenten stellen het besluit tot wijziging van het omgevingsplan op volgens de nieuwe Standaard officiële publicaties (STOP) met bijhorende toepassingsprofielen (TPOD).
Dit betekent dat alternatieve mogelijkheden aangewend moeten kunnen worden om te voorkomen dat planvorming (en in het bijzonder gebiedsontwikkeling) onaanvaardbare vertraging oploopt bij de invoering van de Omgevingswet.
Hoe werkt deze TAM?
Als andere alternatieven, zoals het vergunnen door middel van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, niet gebruikt kunnen worden, is het gebruiken van de huidige IMRO-standaard en de huidige plansoftware voor het opstellen van een wijzigingsbesluit voor het omgevingsplan een tijdelijke alternatieve maatregel.
In de tijdelijke situatie worden met de huidige techniek (huidige planapplicaties) via de huidige Wet ruimtelijke ordening (Wro)-standaard (IMRO-standaard) wijzigingsbesluiten van het omgevingsplan bekendgemaakt (conform inhoudelijke eisen Omgevingswet). In deze situatie vindt bekendmaking niet plaats via publicatie naar de LVBB, maar op de huidige gebruikelijke wijze. Dit betekent dat het vaststellingsbesluit via DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties) in het Gemeenteblad wordt gepubliceerd, en het met IMRO vormgegeven plandeel op ruimtelijkeplannen.nl. Via de overbruggingsfunctie zijn deze plannen dan ook direct in de DSO Viewer via het Omgevingsloket te raadplegen. Dit tijdelijke alternatief duiden we aan als de TAM-IMRO.
Wat zijn de voordelen van deze TAM?
TAM-IMRO biedt gemeenten die direct na de inwerkingtreding van de Omgevingswet een plan in procedure brengen (en dus niet onder het overgangsrecht vallen), een tijdelijk alternatief handelingsperspectief indien in hun situatie nog functionaliteit in de DSO-keten mist of niet goed werkt.
Wat zijn de nadelen van deze TAM?
De TAM-IMRO-besluiten maken juridisch gezien deel uit van het (‘nieuwe’) omgevingsplan, maar hebben technisch gezien het ‘oude’ formaat (namelijk IMRO). Later moeten deze besluiten conform de STOP/TPOD-standaard alsnog gepubliceerd worden bij de LVBB. Dit levert gemeenten extra werk op. Aan de inzet van TAM-IMRO kleven beperkingen en zitten (juridische) risico’s.
Deze beperkingen worden op korte termijn verder geïdentificeerd en er wordt – indien aan de orde – bezien of en hoe deze beperkingen gemitigeerd kunnen worden. Zodat er een voor de gemeente maar ook voor de andere gebruikers van het DSO (inwoners, bedrijven en andere bevoegd gezagen), naar omstandigheden, een werkbare en duidelijk te communiceren situatie ontstaat.
Wie heeft deze TAM nodig?
Gemeenten, adviesbureaus en softwareleveranciers
Wanneer is deze TAM nodig?
Gemeenten dienen bij de voorbereiding van omgevingsdocumenten die net na de inwerkingtreding in procedure worden gebracht (en niet onder het overgangsrecht vallen), te kiezen of deze in STOP of IMRO worden opgesteld. De voorbereidingstijd zal afhangen van de omvang en complexiteit van het plan.
Hoelang blijft deze TAM beschikbaar?
De TAM is gepositioneerd als een tijdelijke maatregel die op dit moment beperkt is tot het 1e jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Status van deze TAM
Beschikbaar. Aanvullende informatie is beschikbaar op onder andere deze site en op de site van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Zie ook
Terug naar het overzicht met alle TAM.