Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) Instellen conceptverzoek
In het kort: het programma Aan de slag met de Omgevingswet verzorgt het instellen van conceptverzoek (voorheen: omgevingsoverleg) in het Omgevingsloket voor die gemeenten die hierom vragen. In samenwerking met de omgevingsdiensten verzorgt Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hiervoor een uitvraag.
Waar is deze TAM voor bedoeld?
In het Omgevingsloket kunt u de aanvrager de mogelijkheid bieden om voor activiteiten een conceptverzoek in te dienen, voordat deze het verzoek definitief indient. Met deze optie kunnen initiatiefnemers controleren of hun aanvraag compleet is en of de juiste informatie is ingevuld. Zo voorkomen zij onnodige vertraging van hun vergunning. Als overheid controleert u met het conceptverzoek of de aanvraag compleet is en of initiatiefnemers de juiste informatie hebben ingevuld.
Overheden kunnen het conceptverzoek zelf instellen in de toepasbare regels.
De standaardinstelling voor gemeenten is dat het conceptverzoek niet is toegestaan. Veel gemeenten willen het conceptverzoek juist wel mogelijk maken. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet verzorgt de juiste instelling van dit conceptverzoek voor die gemeenten die dit niet zelf kunnen. De VNG verzorgt hiervoor de uitvraag bij de gemeenten in samenwerking met de omgevingsdiensten.
Hoe werkt deze TAM?
Op verzoek van gemeenten kan het programma Aan de slag met de Omgevingswet het instellen van het conceptverzoek op de productieomgeving verzorgen. Voor het verzorgen van instellingen op de productieomgeving is een uitdrukkelijk akkoord hiermee van de gemeente vereist. Zie voor meer informatie en opgeven hiervoor de pagina Conceptverzoek in het Omgevingsloket op de IPLO-website.
Wat zijn de voordelen van deze TAM?
Deze TAM neemt gemeenten werk uit handen. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet kan de instelling voor het conceptverzoek goed zetten. Als de gemeente over de juiste software beschikt, kan deze de instelling zelf aanpassen indien nodig.
Wat zijn de nadelen van deze TAM?
Geen.
Wie heeft deze TAM nodig?
De doelgroep voor deze TAM zijn in eerste plaats gemeenten. Ook andere overheden kunnen van deze TAM gebruikmaken mocht dat nodig zijn. De verwachting is nu dat dit niet het geval is.
Hoelang blijft deze TAM beschikbaar?
Een aantal tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) wordt in 2025 verlengd. Dit zijn de 3 TAM op basis van dienstverlening: de TAM Instellen behandeldiensten, de TAM Instellen conceptverzoek en de TAM Gerelateerde verzoeken. De TAM voor behandeldienstinstellingen en conceptverzoeken worden verlengd met 1 maand, tot 1 februari 2025. De TAM Gerelateerde verzoeken met 1 jaar, tot 1 januari 2026.
De komende periode wordt verder onderzocht of en in hoeverre de dienstverlening achter deze TAM tot 1 februari 2025 een structureel karakter kan krijgen. Belangrijkste redenen voor dit onderzoek zijn efficiëntie en de vermindering van het risico op fouten. Dit met het oog op de vereiste investeringen bij gemeenten in kennisopbouw en mogelijke licentiekosten als deze dienstverlening wegvalt.
Status van deze TAM
Beschikbaar.