Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) Projectbesluit
In het kort: een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) voor de publicatie van het projectbesluit. Voor provincies en waterschappen is het momenteel nog niet mogelijk een projectbesluit in STOP/TPOD te publiceren.
Waar is deze TAM voor bedoeld?
Om te voorkomen dat projecten vertraging oplopen als gevolg van het niet kunnen publiceren van het projectbesluit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) is het nodig alternatieven te bieden. Hierbij moet bij voorkeur worden aangesloten bij de huidige manier van publiceren van provincies en waterschappen. Dan hoeven zij geen extra tools aan te schaffen en kunnen zij op de huidige manier blijven werken.
Hoe werkt deze TAM?
Het projectbesluit als bedoeld in de Omgevingswet bevat in ieder geval een vrije-tekstdeel. Ook kan het projectbesluit een of meer delen bevatten waarmee de regels van een of meer omgevingsplannen worden gewijzigd.
De volgende alternatieven zijn beschikbaar voor overheden die geen beschikking hebben over IMRO-software, en overheden die dat wel hebben:
- alternatief 1: alternatief voor overheden zonder IMRO (waterschappen)
Het projectbesluit kan gepubliceerd worden via Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties (DROP) of (voor het Rijk) de Sdu-route.
Dit betekent dat de tekst van het besluit niet zichtbaar wordt in de landelijke voorziening van het DSO (DSO-LV). Het projectbesluit treedt wel in werking bij bekendmaking, het project kan dus doorgaan.
Het projectbesluit geldt juridisch bezien als afwijkvergunning, voor zover het daadwerkelijk afwijkt van het omgevingsplan. We bekijken momenteel of we wel een geografische contour met een link naar de officiële kennisgeving kunnen tonen in het DSO, zoals dat ook bij de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) gebeurt. Of dit mogelijk is, is voor 1 december 2022 duidelijk. Voor het gebruik van deze TAM is dat echter geen harde randvoorwaarde, het is een nice to have. - alternatief 2: alternatief voor overheden met IMRO (provincies)
Het projectbesluit wordt gepubliceerd in IMRO door middel van de aansluiting op RP.nl. Via de overbruggingsfunctie wordt dit zichtbaar in DSO-LV. Op dit moment werken we aan afspraken over welk IMRO-model hiervoor gebruikt moet worden en hoe dan. De verwachting is dat we uiterlijk halverwege 2023 de gekozen oplossing kunnen testen. Daarna is de TAM beschikbaar om ingezet te worden.
Wat zijn de voordelen van deze TAM?
Het voordeel van alternatief 1 (voor overheden/waterschappen zonder IMRO) zijn:
- Het is een eenvoudig alternatief, waarvoor geen software van derden nodig is.
De voordelen van alternatief 2 (voor overheden/provincies met IMRO):
- Het projectbesluit zal zichtbaar zijn via het Omgevingsloket.
- Publiceren van het projectbesluit is mogelijk via aansluiting op ruimtelijkeplannen.nl.
- Er is geen software van derden nodig. Alle provincies beschikken over IMRO-software.
Wat zijn de nadelen van deze TAM?
De nadelen van alternatief 1 (voor overheden/waterschappen zonder IMRO) zijn:
- Het volledige projectbesluit is niet te lezen via het Omgevingsloket. Hiervoor moet men doorklikken naar het publicatieblad. Ook als het wel lukt om het projectbesluit als BOPA te tonen.
- Het opstellen en publiceren van een kennisgeving met Geography Markup Language (GML) en een link naar de officiële bekendmaking (indien mogelijk) is extra werk voor waterschappen.
- Uiteindelijk moeten gemeenten het projectbesluit in hun omgevingsplan inpassen. Dit is meer werk als dit niet in STOP/TPOD is gepubliceerd.
De nadelen van alternatief 2 (voor overheden/provincies met IMRO) zijn:
- Uiteindelijk moeten gemeenten het projectbesluit in hun omgevingsplan inpassen. Dit is meer werk als dit niet in STOP/TPOD is gepubliceerd.
- IMRO biedt minder mogelijkheden om met annotaties en dergelijke de content gebruiksvriendelijker te tonen. Deze zal op een meer basale manier zichtbaar zijn in de Viewer dan wanneer in STOP/TPOD wordt gewerkt.
Wie heeft deze TAM nodig?
De doelgroep voor alternatief 1 (voor overheden zonder IMRO) zijn de waterschappen. Zij maken gebruik van DROP.
De doelgroep voor alternatief 2 (voor overheden met IMRO) zijn de provincies en eventueel het Rijk. Het Rijk verwacht op dit moment deze TAM niet nodig te hebben. Maar mocht dit toch anders blijken te liggen, dan kan het Rijk deze TAM eveneens gebruiken.
Hoelang blijft deze TAM beschikbaar?
Over deze TAM is besloten om de inzet met een extra jaar te verlengen. De TAM is daarmee tot 2 jaar na inwerkingtreding – dus tot en met 31 december 2025 – in te zetten. Daarbij geldt dat procedures waarvan het ontwerp – met toepassing van de TAM – voor 1 januari 2026 ter inzage zijn gelegd, ook met toepassing van de TAM na 2025 afgerond kunnen worden.
Status van deze TAM
Beschikbaar.
Zie ook
Projectbesluit
Projectbesluit als bedoeld in afdeling 5.2 van de Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Afdeling 5.2, Omgevingswet geeft regels voor het opstellen van een projectbesluit door het Rijk, de provincie of het waterschap.
Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
Activiteit inhoudende:
- een activiteit waarvoor in het omgevingsplan is bepaald dat het is verboden deze zonder omgevingsvergunning te verrichten en die in strijd is met het omgevingsplan, of
- een andere activiteit die in strijd is met het omgevingsplan
Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Meer informatie staat op de overzichtspagina Buitenplanse omgevingsplanactiviteit.