Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) Voorbereidingsbesluit
Het is nog niet zeker of alle provincies en gemeenten in staat zijn om voorbereidingsbesluiten te publiceren volgens de nieuwe Standaard officiële publicaties/Toepassingsprofielen omgevingsdocumenten (STOP/TPOD). Om dit risico te beheersen, is voor dit instrument een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) ontwikkeld.
Waar is deze TAM voor bedoeld?
Provincies en gemeenten gebruiken voorbereidingsbesluiten om voorbeschermingsregels op te nemen in de omgevingsverordening en/of in omgevingsplannen (meervoudige tijdelijke regelingdelen). Dit doen zij om ontwikkelingen te voorkomen die vanuit het provinciaal of gemeentelijk belang onwenselijk zijn, maar (nog) niet gereguleerd zijn via de omgevingsverordening of het omgevingsplan. Een voorbeeld hiervan is het verbod op het oprichten of uitbreiden van geitenhouderijen in bepaalde gebieden binnen de provincie.
De keten voor het publiceren en beschikbaar stellen van voorbereidingsbesluiten (mét en zonder meervoudige tijdelijke regelingdelen) via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is nog niet volledig indringend getest. Hierdoor is niet met zekerheid te zeggen dat deze in alle gevallen succesvol werken.
Het is wel nodig dat deze besluiten kunnen worden genomen en zichtbaar zijn in de landelijke voorziening van het DSO (DSO-LV). Het is gewenst een TAM te hebben voor het publiceren van bovengenoemde instrumenten. Dit om te voorkomen dat gebruikers van het DSO-LV (met name via het onderdeel 'Regels op de kaart' in het Omgevingsloket) verkeerde conclusies trekken over de mogelijkheden voor ruimtelijke initiatieven.
Hoe werkt deze TAM?
Publiceer via IMRO. Via de overbruggingsfunctie wordt dit deel dan ook in het DSO gepubliceerd.
Het voorbereidingsbesluit kan gecodeerd worden via het IMRO-model voor Overige gebiedsgerichte besluiten.
Na publicatie op Ruimtelijkeplannen.nl zijn de besluiten via de overbruggingsfunctie te zien in het Omgevingsloket bij 'Regels op de kaart'.
Wat zijn de voordelen van deze TAM?
- Het voorbereidingsbesluit is zichtbaar via het Omgevingsloket bij het onderdeel 'Regels op de kaart.'
- Provincies en gemeenten kunnen dit instrument via IMRO aanleveren.
Wat zijn de nadelen van deze TAM?
Het voorbereidingsbesluit wordt gecodeerd via IMRO.
Wie heeft deze TAM nodig?
Deze TAM is bedoeld voor provincies en gemeenten.
Hoelang blijft deze TAM beschikbaar?
Over deze TAM is besloten om de inzet met een extra jaar te verlengen. De TAM is daarmee tot 2 jaar na inwerkingtreding – dus tot en met 31 december 2025 – in te zetten.
Status van deze TAM
Beschikbaar.
Zie ook
Ga naar het overzicht van alle Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM).