Wat TAM zijn
De tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) zijn een tijdelijk vangnet voor overheden en uitvoeringsorganisaties. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat de dienstverlening aan inwoners en bedrijven rond vergunningverlening stopt bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het vangnet zorgt er ook voor dat dringende trajecten in gebiedsontwikkeling na de inwerkingtreding kunnen doorgaan. Vaak zal een TAM nadelen of beperkingen hebben. Dat is onvermijdelijk en logisch. De reden om toch te werken met TAM is dat ze uiteindelijk bijdragen aan de invoering van de Omgevingswet.
Wanneer een TAM ingezet wordt
Naar verwachting op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet van start. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Een van de onderdelen waaraan hard wordt gewerkt, is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het DSO bestaat uit centrale componenten (de landelijke voorziening van het DSO) en lokale toepassingen bij gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen.
Het DSO levert de digitale ondersteuning voor bijvoorbeeld het publiceren van Omgevingsdocumenten, zoals omgevingsplannen en omgevingsverordeningen, het raadplegen van de inhoud van die plannen, checken of er vergunningplichten bij bepaalde werkzaamheden horen en het indienen van een vergunningaanvraag of melding.
Op een aantal plekken ontbreekt nog functionaliteit in de DSO-keten. Om de voorbereidingen op de inwerkingtreding van de Omgevingswet ook op die gebieden te kunnen treffen, worden TAM aangeboden.
Beschikbare TAM
De volgende TAM zijn op dit moment beschikbaar:
- De mogelijkheid om via de IMRO-standaard en de bestaande voorziening Ruimtelijke Plannen het Omgevingsplan te kunnen wijzigen.
- Een TAM waarbij overheden worden geholpen de behandeldienst in te stellen zodat verzoeken juist gerouteerd worden.
De informatie over beschikbare TAM wordt regelmatig aangevuld zodra er meer informatie beschikbaar is.