Transitie ruimtelijkeplannen.nl naar Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet start u als overheid geen nieuwe procedures onder de Wet ruimtelijke ordening meer op ruimtelijkeplannen.nl. Bestaande ruimtelijke plannen blijven wel beschikbaar via het Omgevingsloket. Plannen die tijdens de overgang nog in procedure zijn, kunt u nog afhandelen.
Ruimtelijke plannen publiceren voor inwerkingtreding
U publiceerde voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene ruimtelijke regels op ruimtelijkeplannen.nl. Dat deed u via de Ruimtelijke Ordening (RO) Standaarden 2012. Plannen die na de inwerkingtreding van de Omgevingswet nog in procedure zijn, kunt u met deze standaarden via ruimtelijkeplannen.nl afmaken.
Omgevingsdocumenten publiceren vanaf inwerkingtreding
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet legt u als overheid uw visie, beleid en regels vast in omgevingsdocumenten. Zoals bijvoorbeeld in een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsverordening of waterschapsverordening.
U publiceert uw omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Dat doet u met de Standaard voor officiële publicaties (STOP/TPOD). De omgevingsdocumenten zijn daarna te zien via Regels op de Kaart in het Omgevingsloket.
Lees meer over Omgevingsdocumenten publiceren via de LVBB.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u uw omgevingsdocument nog niet publiceren via de LVBB? Voor een aantal omgevingsdocumenten is er een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) beschikbaar. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) uw omgevingsdocument publiceren. U volgt dan de hele procedure zoals u tot 1 januari 2024 gewend was volgens de tot 2024 geldende Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Een overzicht van alle TAM’s, met bijhorende voorwaarden, vindt u op de pagina Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM).
Geldige bestemmingsplannen beschikbaar via Omgevingsloket
De ruimtelijke plannen uit ruimtelijkeplannen.nl waarvoor het overgangsrecht van toepassing is zijn vanaf de inwerkingtreding te zien bij Regels op de kaart in het Omgevingsloket. Deze plannen komen via het Informatiehuis Ruimte in het Omgevingsloket.
Bestemmingsplannen waarvoor het overgangsrecht van toepassing is zijn juridisch onderdeel geworden van het tijdelijk deel van het omgevingsplan van een gemeente. Gemeenten hebben hun bestemmingsplannen nog niet allemaal verwerkt in het omgevingsplan. Daar hebben ze tot 1 januari 2032 de tijd voor. Daarom zijn bestemmingsplannen nu nog als zelfstandig document te bekijken bij Regels op de kaart.
Regels op de kaart vervangt de viewer van ruimtelijkeplannen.nl. De website van Ruimtelijkeplannen.nl blijft beschikbaar, maar de informatie op deze website is niet volledig. De omgevingsdocumenten worden hier niet getoond, en mogelijk is de planinformatie verouderd. Overige informatie op ruimtelijkeplannen.nl blijft voor iedereen beschikbaar, bijvoorbeeld de validator, index of audittrail.
Lees meer op de website van het Informatiepunt Leefomgeving over het onderdeel Regels op de kaart.
Lopende Wet ruimtelijke ordening (Wro) procedures afronden
Gemeentelijke bronhouders hebben 4 jaar de tijd om lopende procedures af te maken in ruimtelijkeplannen.nl. Dit geldt voor alle procedures die voor 1 januari 2024 zijn gestart en voor nieuwe procedures waarbij gebruik wordt gemaakt van TAM-IMRO. Daarnaast blijft ruimtelijkeplannen.nl nog beschikbaar voor gemeentelijke bronhouders tot het einde van de overgangsperiode op 1 januari 2032 om hun planvoorraad gefaseerd om te zetten naar omgevingsdocumenten. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om ruimtelijke plannen toe te voegen of te wijzigen. Wijzigen blijft wel mogelijk in geval de url van de bronhouderslocatie wijzigt, bijvoorbeeld vanwege een gemeentelijke herindeling. Het blijft mogelijk om ruimtelijke plannen te verwijderen en de dossierstatussen aan te passen om daarmee de transitie van ruimtelijke plannen naar omgevingsdocumenten te faciliteren.
Digitale planvoorraad ordenen en opschonen
Met de RO-standaarden kon u al veel doen om uw planvoorraad op orde te brengen voor de Omgevingswet. Daarmee kon u uw dienstverlening verbeteren bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Geonovum heeft samen met het Kadaster de handreiking 'Data op orde' gemaakt om daarbij te helpen. Die kunt u nog steeds gebruiken.
Ruimtelijk plan niet altijd zichtbaar in Regels op de kaart
Ziet u een ruimtelijk plan wel in ruimtelijkeplannen.nl, maar niet via zoeken op adres of locatie in Regels op de kaart? Dit kan te maken hebben met een onjuiste dossierstatus in ruimtelijkeplannen.nl. Een onjuiste dossierstatus kan invloed hebben op de vindbaarheid van het plan in Regels op de kaart. Het plan is dan bijvoorbeeld alleen vindbaar door te zoeken op document in plaats van locatie. U kunt dan zoeken op de titel of het NL.IMRO-identificatienummer.
Of er sprake is van een onjuiste dossierstatus, kunt u als bronhouder zelf controleren met het kwaliteitsdashboard van Kadaster. Als bronhouder logt u hiervoor in via mijn.kadaster.nl. Inloggegevens moet u aanvragen bij de eerste beheerder van Mijn Kadaster binnen uw eigen organisatie. Het aanpassen van de dossierstatus is relatief eenvoudig. U hoeft alleen het manifest aan te passen.
Meer informatie over de mogelijke dossierstatussen en het aanpassen daarvan vindt u op de website van Geonovum.
Verwijzingen opnemen naar plan in bekendmaking
Publiceert u als gemeente nog een plan volgens de RO-standaarden? En verwijst u bijvoorbeeld in uw bekendmaking naar het plan? Let er dan op dat u naar het plan op ruimtelijkeplannen.nl verwijst. En niet naar het plan in het Omgevingsloket.
Alle publicatieprocessen volgens de RO-standaard moeten namelijk volledig gebruikmaken van de oude Wro-werkwijze. U moet daarvoor overal ruimtelijkeplannen.nl vermelden. Dit geldt voor lopende Wro-procedures, maar ook voor omgevingsdocumenten die gebruikmaken van de tijdelijke alternatieve maatregel TAM-IMRO. Dit geldt ook voor omgevingsvergunningen die voor 1 januari 2024 door de aanvrager zijn ingediend.
Publiceert u een plan volgens de nieuwe standaard? Dan gebruikt u bij verwijzingen het plan in het Omgevingsloket. Alle publicatieprocessen volgens de STOP/TPOD moeten volledig gebruik maken van de nieuwe werkwijze, dus via de LVBB en het Omgevingsloket.
Attenderingsservices
In Regels op de kaart is er geen attenderingsservice zoals die er was op ruimtelijkeplannen.nl. Met deze service kregen geïnteresseerden automatisch bericht bij publicaties die voor hen relevant waren. Voor het Omgevingsloket kunt u gebruik maken van de attenderingsservices van officielebekendmakingen.nl en Berichten over uw buurt.
Attenderingsservice officiële bekendmakingen
Op officielebekendmakingen.nl vindt u de officiële publicaties van het Staatsblad, de Staatscourant, het Tractatenblad, de gemeentebladen, provinciale bladen, waterschapsbladen en bladen gemeenschappelijke regeling.
U kunt zich abonneren op specifieke publicaties. Dit werkt zo:
- Via de zoekfunctie: via Uitgebreid zoeken zoekt u de publicatie die u wilt bekijken. Als u bijvoorbeeld alleen omgevingsdocumenten wilt zien, selecteert u bij Rubriek(en) onder ‘Besluit van algemene strekking’ de optie ‘ruimtelijk plan of omgevingsdocument’.
- U kunt ook kiezen van welke organisatie u publicaties wilt zien. Dit doet u door bij ‘Type organisatie’ de overheidsorganisatie van uw interesse in te vullen.
- Vervolgens gaat u naar ‘Zoek bekendmakingen’.
- U kunt zich nu abonneren op dit zoekresultaat door onderaan de pagina op de link ‘Abonneer op deze zoekvraag’ te klikken. U ontvangt dan telkens een bericht als er een nieuwe publicatie is die overeenkomt met uw zoekopdracht.
Attenderingsservice Berichten over uw buurt
U kunt ook gebruik maken van Berichten over uw buurt. Vanaf het najaar van 2023 ontvangt u een e-mail met bekendmakingen rondom uw woonadres. Deze e-mail krijgt u automatisch als u uw e-mailadres heeft opgegeven in MijnOverheid en ouder dan 25 jaar bent. Mocht dit niet het geval zijn, dan abonneert u zich op basis van uw postcode voor bekendmakingen van de overheid. Deze bekendmakingen gaan bijvoorbeeld over een vergunning voor het verhuren van een vakantiewoning, het kappen van een boom of het uitbreiden van een horecaterras. Via deze attenderingsservice krijgt u geen berichten over wijzigingen of bekendmakingen van bijvoorbeeld een conceptomgevingsplan of andere omgevingsdocumenten, wel van wijzigingen in ruimtelijke plannen of plannen die met TAM-IMRO zijn gepubliceerd.
Attenderingsservice ruimtelijkeplannen.nl
Gebruikt u de attenderingsservice van ruimtelijkeplannen.nl? Dan kunt u deze blijven gebruiken voor nieuwe publicaties die worden gepubliceerd volgens de RO-standaard. Dus voor plannen die nog in procedure zijn en voor plannen die gebruikmaken van TAM-IMRO. U ontvangt via deze service geen informatie over omgevingsdocumenten.
Wilt u over alle plannen geïnformeerd worden? Zowel over oude wetgeving en nieuwe wetgeving? Dan kunt u gebruik maken van de service van officielebekendmakingen.nl en Berichten over uw buurt.
Samenhang omgevingsdocumenten en toepasbare regels
U vertaalt uw juridische regels uit omgevingsdocumenten ook naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar zijn uw regels te zien als vragenformulieren in de Vergunningcheck en bij het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket. De regels in uw omgevingsdocumenten en toepasbare regels zijn met elkaar verbonden. Meer hierover leest u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving: Omgevingsdocumenten annoteren voor toepasbare regels: activiteiten en locaties beschikbaar maken.
Meer informatie
Meer informatie over de transitie vindt u in de veelgestelde vragen op de website van ruimtelijkeplannen.nl.