Transitie ruimtelijkeplannen.nl naar Digitaal Stelsel Omgevingswet
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceert u als overheid geen bestemmingsplannen meer op ruimtelijkeplannen.nl. Bestaande plannen blijven wel beschikbaar. Plannen die tijdens de overgang nog in procedure zijn kunt u ook nog afhandelen. Daarnaast is er een memo met veelgestelde vragen beschikbaar.
Ruimtelijke plannen publiceren voor inwerkingtreding
U publiceert nu bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene ruimtelijke regels op ruimtelijkeplannen.nl. Dat doet u via de standaard Informatiemodel Ruimtelijke Ordening (IMRO2012). Plannen die na de inwerkingtreding van de Omgevingswet nog in procedure zijn kunt u veranderen via de oude standaard. U kunt ze ook nog publiceren via ruimtelijkeplannen.nl.
Geldige bestemmingsplannen vanaf inwerkingtreding beschikbaar via Omgevingsloket
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn alle ruimtelijke plannen uit ruimtelijkeplannen.nl te zien in het Omgevingsloket. De viewer van ruimtelijkeplannen.nl is dan niet meer beschikbaar voor het publiek.
Bestemmingsplannen die na de inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geldig zijn, zijn deel van het omgevingsplan. Deze plannen komen in het Informatiehuis Ruimte en worden vanuit daar gepubliceerd in het Omgevingsloket. In het onderdeel Regels op de kaart ziet iedereen de regels uit nog geldende bestemmingsplannen en nieuwe omgevingsdocumenten.
Lopende RO-procedures afronden
Gemeentelijke bronhouders houden tijdens de overgangsperiode van 4 jaar toegang tot ruimtelijkeplannen.nl. Binnen het overgangsrecht kunnen zij lopende procedures waarvoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt, afmaken volgens de regels van die wet.
Digitale planvoorraad ordenen en opschonen voor inwerkingtreding
Met de IMRO-standaarden die nu gelden, kunt u al veel doen om uw plannen op orde te brengen voor de Omgevingswet. Daarmee verbetert u ook meteen uw dienstverlening tot inwerkingtreding van de Omgevingswet. Geonovum heeft samen met het Kadaster de handreiking 'Data op orde' gemaakt om daarbij te helpen. Deze handreiking en meer informatie staat op de website van Geonovum.
Er is ook een kwaliteitsdashboard beschikbaar. Het kwaliteitsdashboard is te bekijken door bronhouders. Zij kunnen inloggen via mijn.kadaster.nl. Daarvoor moeten ze inloggegevens aanvragen bij de eerste beheerder van Mijn Kadaster binnen hun eigen organisatie.
Omgevingsdocumenten publiceren vanaf inwerkingtreding
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceert u omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Dat doet u met de Standaard voor officiële publicaties (STOP/TPOD). De juridische regels in omgevingsdocumenten zijn daarna ook beschikbaar via Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Samenhang omgevingsdocumenten en toepasbare regels
U kunt juridische regels uit omgevingsdocumenten ook vertalen naar toepasbare regels. De regels zijn zo te zien in vragenbomen in de Vergunningcheck en bij het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket. Omgevingsdocumenten en toepasbare regels hebben dus op een belangrijke manier met elkaar te maken.
Overzicht veelgestelde vragen
Geonovum, Kadaster en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen over de overgang van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) naar het DSO. Het overzicht gaat bijvoorbeeld in op de vragen wat er gebeurt vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet en in de overgangsperiode.
Begrip: Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van uw juridische regels. U maakt toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven onderzoeken of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan uw digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. U kunt alleen toepasbare regels maken voor uw eigen juridische regels. Zie voor meer informatie de pagina Introductie toepasbare regels.