Introductie aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Overheden sluiten aan op onderdelen van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) om informatie te versturen en te ontvangen. Voor 3 onderdelen is het aansluiten verplicht. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet helpt overheden bij het aansluiten.
Verplicht aansluiten met 3 lokale systemen
Gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk sluiten met de volgende 3 lokale systemen verplicht aan op de landelijke voorziening van het digitaal stelsel.
Aansluiten om aanvragen en meldingen te ontvangen
Overheden sluiten hun zaak- of vergunningsysteem aan om vergunningaanvragen en meldingen te ontvangen uit het Omgevingsloket. Het berichtenverkeer verloopt via Digikoppeling met de Standaard aanvragen en melden (STAM).
Aansluiten om Omgevingswetbesluiten te publiceren
Overheden sluiten hun plansysteem aan om Omgevingswetbesluiten te publiceren en juridische regels beschikbaar te stellen in het Omgevingsloket. Ze sluiten aan op de Landelijke voorziening bekend maken en beschikbaar stellen (LVBB). Het berichtenverkeer verloopt via CORV (Collectieve Opdracht Routeer Voorziening) met de Standaard officiële publicaties (STOP).
Aansluiten om toepasbare regels aan te leveren
Overheden sluiten hun regelbeheersysteem aan om toepasbare regels aan te leveren. Ze sluiten aan op de Registratie toepasbare regels (RTR). Het aanleveren van toepasbare regels is verplicht voor indieningsvereisten (voor het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket). Het berichtenverkeer verloopt via Digikoppeling met de Standaard toepasbare regels (STTR).
Aansluiten op andere onderdelen
Aansluiten op Samenwerkvoorziening
Overheden sluiten aan op de Samenwerkvoorziening om samen te werken met ketenpartners, bijvoorbeeld tijdens het behandelen van vergunningaanvragen. Overheden kunnen met elkaar samenwerken vanuit hun eigen zaak- of vergunningsysteem.
Adviesorganisaties zonder zaak- of vergunningsysteem kunnen samenwerken via het webportaal van de Samenwerkvoorziening. Hiervoor loggen ze in met eHerkenning.
Aansluiten op Stelselcatalogus Omgevingswet
Overheden kunnen aansluiten op de Stelselcatalogus Omgevingswet. Zo kunnen ze begrippen, definities, waardelijsten en informatieproducten over de Omgevingswet delen met het DSO.
Aansluiten namens andere organisatie
Uitvoeringsorganisaties zoals omgevingsdiensten en samenwerkingsverbanden kunnen ook aansluiten op het digitaal stelsel. Zo kunnen ze namens een overheid bijvoorbeeld vergunningaanvragen en meldingen ontvangen en behandelen. U leest meer over het aansluiten namens een andere organisatie op de pagina’s van de verschillende onderdelen.
Hulp bij aansluiten
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet helpt overheden en ICT-leveranciers bij het aansluiten op het DSO. Ze kunnen hun lokale software aansluiten met hulp van het aansluitteam van het DSO. Leveranciers kunnen in 2020 daarvoor hun overheidsklanten aanmelden bij het aansluitteam.
Overheden sluiten aan in 2020
Overheden sluiten in 2020 hun lokale systemen aan op de oefenomgeving van het digitaal stelsel (pre-productieomgeving).
De Standaard toepasbare regels (STTR) en de Standaard aanvragen en melden (STAM) zijn definitief vastgesteld. Dit betekent dat overheden hun regelbeheersysteem en vergunningsysteem kunnen aansluiten.
De Standaard officiële publicaties met toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD) is in het 3e kwartaal van 2020 opgeleverd. Dat betekent dat overheden ook hun plansysteem kunnen aansluiten om Omgevingswetbesluiten te publiceren via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Regelen voor aansluiten
Overheden en uitvoeringsorganisaties die gaan aansluiten op het DSO moeten het volgende regelen:
- software aanpassen of nieuwe software aanschaffen (voor zaak- of vergunningsysteem, plansysteem en regelbeheersysteem)
- leverancier voor de Digikoppeling-adapter (DKA)
- machtiging aan Digikoppeling-leverancier voor aansluiting
Software aanpassen of nieuwe software aanschaffen
Aansluiten met een lokaal systeem op het digitaal stelsel kan op 3 manieren:
- De softwareleverancier levert een nieuwe versie van de software en sluit het systeem aan op het DSO.
- Een overheidsorganisatie schaft nieuwe software aan en laat het systeem door een leverancier aansluiten op het DSO.
- Een overheidsorganisatie past de eigen software zelf aan en sluit het systeem zelf aan op het DSO.
Overheden doen er goed aan om zelf in gesprek aan te gaan met softwareleveranciers. En te vragen hoe zij zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet.
Berichtenverkeer via Digikoppeling en CORV
Het elektronisch berichtenverkeer tussen het DSO en de lokale systemen verloopt via Digikoppeling en via CORV. Zo wordt de veiligheid van gegevens uitwisselen gegarandeerd.
Digikoppeling is een set van standaarden voor elektronisch berichtenverkeer tussen overheidsorganisaties. Zowel overheidsorganisaties als particuliere organisaties met een publieke taak kunnen Digikoppeling gebruiken.
CORV is een digitaal knooppunt dat zorgt voor de elektronische formele berichtenverkeer tussen justitiële partijen en overheidsorganisaties.
Meer informatie
- De Handreiking 'Kookboek' Aansluiting DSO-LV beschrijft de integratie en de mogelijke aansluitscenario’s voor organisaties. Deze scenario’s zijn inzetbaar voor gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen en helpen organisaties om tot een ‘eigen’ aansluitstrategie te komen.
- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft veel informatie over de software voor de Omgevingswet. Zoals een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware en softwarespecificaties voor het aanschaffen van software.