Rapportage IKT-testweek 41 (4 tot en met 8 december 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 41. De testen vonden plaats van maandag 4 december tot en met vrijdag 8 december 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben deze testweek de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Apeldoorn, Bodegraven-Reeuwijk, Dijk en Waard, Delft, Leiden, Pijnacker-Nootdorp, Roosendaal, Purmerend, Utrecht. Er is getest met wijzigingen op het omgevingsplan, programma, BOPA-publicatie, toepasbare regels, de viewers van het Omgevingsloket, en een tonen-aan-de-raad-viewer.
- Waterschappen: er zijn deze ronde geen testen uitgevoerd door de waterschappen.
- Provincies: in deze testronde hebben de provincies alle aandacht gegeven aan hun livegang en niet deelgenomen aan IKT-testen. Door de IKT-testers zijn eerder gemelde bevindingen waar mogelijk hertest en teruggekoppeld naar de provincies.
- Rijk: deze testronde heeft het vervolg van de Try-out VTH plaatsgevonden. Daarnaast heeft Serviceteam Rijk een voorbereidingsbesluit met tijdelijke regelingdelen als bulkpublicatie gepubliceerd.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken (wensen) tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (xlsx, 740 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Apeldoorn
In deze ronde heeft de gemeente een hertest gedaan op een aantal bevindingen die eerder zijn geregistreerd. Deze bevindingen hadden betrekking op de plansoftware en het Omgevingsloket. In de sessie zag de gemeente dat een aantal bevindingen was opgelost door de softwareleverancier, waaronder het samenwerken in een regelingversie. Het is echter niet gelukt om een nieuwe publicatie te doen, doordat locaties niet verwijderd konden worden bij de annotaties. De leverancier is hiervan op de hoogte en werkt aan een oplossing. Tot slot zag de gemeente dat leden die geen annotaties hebben, niet automatisch het ambtsgebied meekregen in Regels op de kaart. Ook dit is teruggekoppeld.
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
In de vorige testronde heeft de gemeente een publicatie gedaan om een aantal bevindingen te hertesten. In deze testronde is de publicatie bekeken. Er was een tabel opgenomen in het wijzigingsbesluit op het omgevingsplan en in de tekst van het wijzigingsbesluit was een aanhef toegevoegd. De tabelomlijning was nu wel zichtbaar op Officiële Bekendmakingen, maar de gemeente vond deze nog steeds niet heel goed te zien. De aanhef in het wijzigingsbesluit was helaas nog steeds niet zichtbaar op Officiële bekendmakingen.
Daarna heeft de gemeente geprobeerd om een nieuw wijzigingsbesluit te maken, maar bij het aanmaken van een nieuw project in de software kreeg de gemeente een blokkerende foutmelding waardoor een nieuwe publicatie niet meer is gelukt in deze testronde.
Gemeente Dijk en Waard
De gemeente heeft deze ronde verder getest met het programma. Het voornemen was om een nieuwe ontwerpversie van het programma te publiceren, maar dat was onverwacht niet mogelijk in de software. In plaats daarvan is het programma als een definitieve versie gepubliceerd. Daarnaast is het ontwerp dat in de vorige testronde is gepubliceerd, als definitieve versie vastgesteld en gepubliceerd. Bij het bekijken van de publicaties in de DSO-LV-viewer (VDK) viel op dat de vastgestelde versie van het ontwerp in de viewer zichtbaar was als een apart omgevingsdocument, in plaats van een definitieve versie van het eerder gepubliceerde ontwerp. Daarnaast werden de titel en het opschrift van de publicaties niet consistent getoond, zoals deze vanuit de plansoftware zijn aangeleverd. Verder viel in Lokale regelgeving en Officiële bekendmakingen op dat het zoekfilter niet werkt zoals verwacht.
Gemeente Delft
In deze testronde heeft de gemeente Delft een omgevingsplanwijziging geprobeerd te publiceren. De interne controle gaf geen foutmeldingen. Bij het valideren was er echter een blokkerende foutmelding. De foutmelding is onderzocht door de softwareleverancier en bleek veroorzaakt te zijn door het ontbreken van de idealisatie bij een aantal leden. Dit is gecorrigeerd en daarna is de omgevingsplanwijziging gepubliceerd.
Gemeente Leiden
De gemeente Leiden heeft deze testronde de meervoudige vergunningaanvraag en de BOPA-publicatie vanuit de VTH-software getest. De meervoudige aanvraag is succesvol getest. Het is gelukt om de aanvraag vanuit het loket in behandeling te nemen in de VTH-software. De BOPA-publicatie vanuit de VTH-software is niet geslaagd. In de software is het niet mogelijk om de publicatie als BOPA aan te duiden, waardoor deze niet in het Omgevingsloket weergegeven wordt. De oorzaak lijkt de configuratie van de software te zijn, omdat het bij een andere organisatie met dezelfde software wel gelukt is. De leverancier is betrokken om de configuratie te controleren en aan te passen.
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
In deze testronde heeft de gemeente zowel met plan als toepasbare regels getest. Ten eerste heeft de gemeente een publicatie uit de vorige testronde bekeken in Regels op de kaart. Daarin viel op dat de kleuren van gebiedsaanwijzingen niet klopten bij plekinfo, maar wel in de legenda van de viewer. Verder werd de publicatie juist getoond.
Zoals eerder bevonden, was de publicatie niet altijd goed vindbaar in Officiële bekendmakingen. Afhankelijk van hoe u zoekt, krijgt u andere resultaten. Hiervan is een bevinding aangemaakt.
Daarnaast heeft de gemeente geprobeerd een nieuwe versie van het omgevingsplan te publiceren. Echter was de publicatieknop uitgegrijsd, waardoor de publicatie niet gedaan kon worden. Ook dit is gemeld bij de leverancier. Verder heeft de gemeente 2 voorbereidingsbesluiten op één dag kunnen publiceren. Het resultaat moet nog bekeken worden. Het publiceren van een programma lukte ook nog niet, omdat de knop voor publiceren ook hier uitgegrijsd was.
Tot slot heeft de gemeente gekeken hoe een eventuele hernummering van de bruidsschat verwerkt kan worden in de Maatregelen op maat. Technisch gezien kan de gemeente deze wijziging doorvoeren, maar alleen op activiteitniveau. Op het moment dat een maatregel bij meerdere activiteiten is gebruikt, moet de gemeente nu iedere activiteit opnieuw aanleveren. Daarnaast is ook niet inzichtelijk waar welke maatregel is gebruikt. Deze bevindingen zijn geregistreerd en gemeld bij de leverancier.
Gemeente Roosendaal
De gemeente heeft in deze testronde een aantal testcasussen doorlopen, die betrekking hebben op de viewer. Hiervoor heeft de gemeente eerst een definitieve versie gepubliceerd en daarna een ontwerpversie met daarin een aantal wijzigingen ten opzichte van de definitieve versie. Dit waren wijzigingen zoals het toevoegen van een nieuw/ander werkingsgebied, het wijzigen van een activiteit annotatie en de gebiedsaanwijzing.
Tijdens het bekijken van de resultaten in de DSO-LV-viewer (VDK) viel op dat de annotaties in de ontwerpversie niet zichtbaar waren. Daardoor konden de controles tussen de definitieve versie en de ontwerpversie niet uitgevoerd worden. Het doorklikken vanuit een locatie in de plekinfo was in de ontwerpversie ook niet mogelijk.
Daarnaast is een aantal bevindingen opgedaan met betrekking tot de raadpleegbaarheid van een bestemmingsplan in de DSO-LV-viewer (VDK).
Gemeente Purmerend
De focus in deze testronde lag op het testen van de tonen-aan-de-raad-viewer van de softwareleverancier, met een tweetal raadsleden. De raadsleden kregen een fictief raadvoorstel toegestuurd waarin de ontwikkeling werd toegelicht met daarin een link naar de viewer. De raadsleden kregen vooraf een korte toelichting op de functionaliteiten van de viewer. Aan een aantal informatiebehoeften werd met de viewer voldaan, maar het werd ook duidelijk dat er nog veel verstopt zit en niet goed werkt. De conclusie van de gemeente was dat in het raadsvoorstel meer toelichting opgenomen moet worden om raadsleden goed mee te nemen in hetgeen er gewijzigd is. De bevindingen die opgedaan zijn met betrekking tot de viewer, zijn geregistreerd en gemeld bij de leverancier.
Gemeente Utrecht
De gemeente heeft deze testronde de bruidsschat gepubliceerd. De publicatie is goed gegaan. Daarmee is de bruidsschat succesvol technisch in beheer genomen. Bij het controleren van de publicatie is gebruikgemaakt van de renvooi-weergave. Hier zijn enkele bevindingen gedaan over de leesbaarheid van de weergave. Het is niet altijd helder wat de wijzigingen zijn, dit gaat ten koste van de leesbaarheid van de renvooi-weergave.
Toelichting Waterschappen
Vanwege vakantie en ziekte vanuit het centrale testteam, zijn er geen testen uitgevoerd met Waterschappen in testronde 41. Alle geplande testen zijn doorgeschoven naar testronde 42.
Toelichting Provincies
In deze testronde hebben de provincies alle aandacht gegeven aan hun livegang en niet deelgenomen aan IKT-testen. Door de IKT-testers zijn eerder gemelde bevindingen waar mogelijk hertest en teruggekoppeld naar de provincies.
Toelichting Rijk
In IKT-testronde 41 heeft het vervolg van de Try-out 3 VTH plaatsgevonden. De volgende partijen waren hierbij betrokken:
- ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – Rijkswaterstaat
- ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
- ministerie van Defensie
- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- ProRail BV
Gedurende het vervolg van de Try-out zijn eerder ingediende aanvragen in een samenwerking verder behandeld en afgehandeld. Bij het behandelen van aanvragen in een samenwerking met meerdere ketenpartners kan het overzicht van actieverzoeken onoverzichtelijk worden in de DSO Samenwerkfunctionaliteit. Een voorstel is om actieverzoeken en notificaties te kunnen sorteren per ketenpartner. Tevens was het mogelijk om ketenpartners te selecteren die niet zijn aangesloten op het DSO.
Daarnaast heeft Serviceteam Rijk een voorbereidingsbesluit met tijdelijke regelingdelen als bulkpublicatie gepubliceerd. Een opvallende bevinding is dat de bulkpublicatie niet automatisch is doorgezet naar het CVDR en DSO. Er is voor nu een workaround beschikbaar om alsnog de bulkpublicatie beschikbaar te krijgen op het CVDR en DSO.
Zowel de constateringen uit de Try-out als de bulkpublicatie zijn geregistreerd.
Testdekking en testoordeel
De in deze testweek uitgevoerde testen zijn weergegeven in een testrapportage (zie onder), waarbij een vergelijking is gemaakt met de functionele set (zie onder) met capabilities op het niveau van de bevoegd gezagen.
In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:
- groen: als werkbaar beoordeeld
- oranje: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
- rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
Let op: dit betreft een momentopname. De testen zijn uitgevoerd met de op dat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag.
Meldingen
In totaal hebben de testende overheden in deze testweek 41 meldingen gedaan. Hiervan zijn 37 meldingen als een bevinding gecategoriseerd en 4 meldingen als een wens. Alle meldingen worden geanalyseerd en van een prioriteit voor oplossing voorzien.
Meldingen gaan primair over de werking van het DSO (landelijke voorziening of decentrale software), maar soms ook over de content of over de beschikbaarheid of begrijpelijkheid van ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, toelichtingen of websites. In de link naar cijfermatige duiding van de meldingen (zie onder) is aangegeven op welke stappen in de keten de meldingen betrekking hebben en waar zij zijn belegd voor oplossing of opvolging.