Rapportage IKT-testweek 42 (18 december 2023 tot en met 5 januari 2024)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 42. De testen vonden plaats van maandag 18 december 2023 tot en met vrijdag 5 januari 2024. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben deze testweek de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Delft, Haaksbergen, Leiden, Pijnacker-Nootdorp, Purmerend, Utrecht en Zoeterwoude. Er is getest met ontwerpwijzigingen op het omgevingsplan, BOPA’s, programma’s, voorbereidingsbesluiten, de viewer Regels-op-de-kaart, maatregelen-op-maat en met een TAM-IMRO omgevingsplan.
- Waterschappen:
- getest hebben het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), waterschap Limburg (WL) en waterschap Vallei en Veluwe (WSVV). Getest is met het publiceren wanneer de datum inwerkingtreding in het verleden ligt, uitgevoerd zijn een aantal hertesten en gevolgd de publicatie naar de productie-omgeving.
- Provincies: getest is door de provincies Overijssel en Utrecht. Daarbij is getest met de BOPA en publiceren van de Omgevingsverordening.
- Rijk: getest is door ProRail en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De testen hadden betrekking op het indienen van aanvragen en het beproeven van de Samenwerkfunctionaliteit.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken (wensen) tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (xlsx, 766 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Delft
De gemeente Delft heeft in deze testronde een ontwerp omgevingsplanwijziging getracht te publiceren. De interne controle gaf geen foutmeldingen. Bij het valideren was er echter een blokkerende validatiefout. De foutmelding suggereerde (onterecht) dat de nieuwe aanlevering geen wijzigingen zou bevatten. De leverancier gaat met de melding aan de slag.
Gemeente Haaksbergen
Het doel van deze testronde was om een BOPA publicatie te doen vanuit de acceptatie omgeving van het DROP portaal. Het invullen van de benodigde velden verliep goed totdat de GML toegevoegd moest worden. Het was onduidelijk voor de gemeente waar de GML aan moest voldoen. Om de publicatie toch door te zetten heeft de gemeente een reeds gevalideerde GML gebruikt van een andere gemeente. Vervolgens slaagde de publicatie wel en werd deze ook juist getoond in de viewer Regels op de kaart.
Gemeente Leiden
In de vorige ronde was de gemeente Leiden al begonnen met het testen van een BOPA publicatie, maar deze test werd onderbroken omdat niet duidelijk was hoe de BOPA vanuit de lokale software juist gekenmerkt kan worden. Dit is in de tussentijd uitgezocht met de leverancier en met tips van de leverancier kon de BOPA succesvol vanuit de lokale plansoftware gepubliceerd worden naar de landelijke voorziening.
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
In deze testronde heeft de gemeente zowel getest met de plansoftware als de TR-software. Er werden verschillende testen uitgevoerd:
- De gemeente wilde een programma publiceren, maar de knop om te publiceren functioneerde niet (was 'uitgegrijsd'), waardoor de publicatie niet kon worden gedaan.
- Het is gelukt om een tweetal voorbereidingsbesluiten te publiceren vanuit de plansoftware. In één voorbereidingsbesluit heeft de gemeente ook een artikel geannoteerd met geometrie buiten het ambtsgebied. De publicatie ging goed zonder validatiefouten en werd ook naar verwachting gevisualiseerd op de kaart. Echter duurde het tonen van de publicatie in viewer Regels op de kaart langer dan verwacht (pas na twee dagen werd deze getoond).
- Deze bevinding geldt ook voor de publicatie van het technisch in beheer nemen van de bruidsschat in de productieomgeving. Deze publicatie was ook pas na twee dagen zichtbaar in de viewer Regels op de kaart.
- Tot slot heeft de gemeente nog getest met maatregelen op maat in de TR-software, waarbij enkele bevindingen zijn gedaan. Eén van de bevindingen was dat er werkzaamheden zijn toegevoegd aan een activiteit, zonder dat de gemeente dit zelf heeft gedaan.
Gemeente Purmerend
In deze testronde heeft de gemeente een voorbereidingsbesluit gepubliceerd. De publicatie werd juist getoond in de viewer Regels op de kaart. Echter duurde het wel langer dan verwacht voordat het voorbereidingsbesluit zichtbaar was. De gemeente heeft iets meer dan twee dagen moeten wachten tot de publicatie verscheen in de DSO-LV viewer. Op officielebekendmakingen.nl was het besluit wel op tijd te zien.
Gemeente Utrecht
In deze testronde lag de focus voor de gemeente op de viewer Regels op de kaart. Hierbij was de vraag of de gepubliceerde planwijzigingen correct werden weergegeven in de viewer. Hiervoor is het scenario doorlopen dat bestaat uit het publiceren van een definitieve planwijziging waarbij 6 artikelen zijn toegevoegd die ieder een onderdeel van de viewer testen. Na het publiceren van het definitieve plan werd een nieuwe ontwerpversie gepubliceerd waarbij toevoegingen en wijzigingen aan het definitieve plan doorgevoerd werden. Met hulp van de leverancier is het gelukt om zowel de definitieve planwijziging als de ontwerpwijziging te publiceren. Bij het bekijken van de wijzigingen in de DSO-LV viewer, bleken niet alle wijzigingen weergegeven zoals verwacht. Zo werd een werkingsgebied niet correct getoond. Hiervan is een melding gedaan.
Gemeente Zoeterwoude
De gemeente Zoeterwoude heeft in deze testronde de publicatie van een TAM-IMRO omgevingsplan getest. Via de lokale plansoftware is een TAM-IMRO publicatie voorbereid. De validatie werkte, maar door onduidelijkheid over de omgeving waarnaar gepubliceerd zou worden (pre-productie of productie), is besloten om dit eerst na te gaan, alvorens te publiceren.
Toelichting Waterschappen
Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK)
De belangrijkste bevinding bij HHSK was dat het Waterschap niet kan publiceren wanneer de datum inwerkingtreding in het verleden ligt. Hiervoor zijn echter wel juridische gronden; en moet dus mogelijk gemaakt worden.
Uiteindelijk komt er de mogelijkheid om een besluit met terugwerkende kracht aan te bieden, maar die mogelijkheid is nog niet in het stelsel geïmplementeerd.
Deze bevinding betreft een variant op een eerder gemaakte melding door een ander waterschap. Blijkbaar is de afhandeling specifiek voor de wijze waarop een plan gepubliceerd wordt (leveranciersafhankelijkheid).
Waterschap Limburg (WL)
Waterschap Limburg heeft van een 10-tal eerder geconstateerde bevindingen opnieuw beoordeeld of verbeteringen zijn doorgevoerd. Vier bevindingen zijn akkoord bevonden. Een aantal meldingen wordt getest na inproductiename per 1-1-2024 en een drietal testcases konden niet succesvol worden afgerond.
Waterschap Vallei en Veluwe (WSVV
Vallei en Veluwe heeft een waterschapsverordening gepubliceerd naar de productie-omgeving. Dit was succesvol.
Toelichting Provincies
Provincie Overijssel
De provincie heeft getest met het publiceren van de kennisgeving van een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA) via DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties). Bij het raadplegen van de publicatie in de documentgerichte viewer constateerde de provincie dat de link naar de publicatie op Overheid.nl niet werkte. Daarnaast het de provincie een TAM-IMRO Projectbesluit gepubliceerd. Bij het raadplegen van de documenten op Overheid.nl constateerde de provincie dat regelingen die via STOP/TPOD worden gepubliceerd in een – ogenschijnlijk – ander provinciaal blad (getiteld: ‘Provincie Overijssel’) terechtkomen, dan de publicaties die via DROP zijn gepubliceerd (getiteld: ‘Overijssel’). Bij het bekijken van een omgevingsplan van een gemeente in de provincie, constateerde de provincie dat tijdelijke regelingdelen die zien op het omgevingsplan, niet op volgorde van bestuurslaag (eerst Rijk, dan provincie, dan gemeente), maar op volgorde van publicatiedatum worden getoond.
Provincie Utrecht
De provincie Utrecht heeft haar omgevingsverordening naar de productieomgeving van het DSO-LV gepubliceerd met een verkeerde inwerkingtredingsdatum en had dat graag willen voorkomen. Geconstateerd is dat het niet mogelijk is om proefpublicaties te doen van een regeling zodat die kan worden gecontroleerd, alvorens de daadwerkelijke officiële publicatie te doen.
Toelichting Rijk
ProRail
Meerdere aanvragen, aanvullingen en intrekkingen van aanvragen zijn ingediend bij ProRail. ProRail heeft de aanvragen succesvol in behandeling kunnen nemen, evenals de aanvullingen en intrekkingen van aanvragen verwerkt. Eén van de aanvragen is in eerste instantie wel naar het verkeerde bevoegde gezag gerouteerd.
En in de VTH-systeem zijn een aantal opmerkelijke zaken geconstateerd. Zo is er namelijk geen indicatie welke bijlagen zijn ontvangen in de initiële aanvraag of bij een aanvulling. Een andere bevinding is dat gewijzigde adresgegevens van een initiatiefnemer niet te achterhalen zijn in het VTH-systeem. De adreswijziging is wel terug te vinden in de samenvatting-pdf. Bij een aanvulling of intrekking is opgevallen dat de samenvatting-pdf overschreven wordt en de vorige versies van het pdf-bestand niet meer zijn te achterhalen voor de behandelaar. Alle constateringen zijn geregistreerd.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de Samenwerkfunctionaliteit van het VTH-systeem beproefd. Een samenwerking is aangemaakt waarbij de Rijksdienst als ketenpartner is toegevoegd. Actieverzoeken zijn succesvol uitgewisseld, evenals het toevoegen en delen van bijlagen in de samenwerking. Bij het sluiten van de samenwerking is alleen geen notificatie van sluiten ontvangen. Er is hiervoor een melding aangemaakt.
Testdekking en testoordeel
De in deze testweek uitgevoerde testen zijn weergegeven in een testrapportage (zie onder), waarbij een vergelijking is gemaakt met de functionele set (zie onder) met capabilities op het niveau van de bevoegd gezagen.
In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:
- groen: als werkbaar beoordeeld
- oranje: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
- rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
Let op: dit betreft een momentopname. De testen zijn uitgevoerd met de op dat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag.
Meldingen
In totaal hebben de testende overheden in deze testweek 32 meldingen gedaan. Hiervan zijn 30 meldingen als een bevinding gecategoriseerd en 2 meldingen als een wens. Alle meldingen worden geanalyseerd en van een prioriteit voor oplossing voorzien.
Meldingen gaan primair over de werking van het DSO (landelijke voorziening of decentrale software), maar soms ook over de content of over de beschikbaarheid of begrijpelijkheid van ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, toelichtingen of websites. In de link naar cijfermatige duiding van de meldingen (zie onder) is aangegeven op welke stappen in de keten de meldingen betrekking hebben en waar zij zijn belegd voor oplossing of opvolging.