Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Voortgang en monitoring 
  4. Indringend Ketentesten 
  5. Rapportages IKT-testweken 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Rapportage IKT-testweek 13 (24 oktober-28 oktober 2022)

Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 13. De testen vonden plaats van maandag 24 oktober tot en met vrijdag 28 oktober 2022. De overheden hebben getest in een aantal scenario’s.

Geteste scenario’s

De overheden hebben in testweek 13 (van 24 tot en met 28 oktober 2022) de volgende scenario’s getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:

  • De provincies Noord-Holland, Overijssel en Utrecht zijn aan de slag gegaan met respectievelijk een voorbereidingsbesluit, omgevingsverordening, omgevingsvisie.
  • De gemeenten Eindhoven, Bodegraven-Reeuwijk, Rijssen-Holten, Waalre en Hendrik-Ido-Ambacht waren in deze testweek betrokken. Verschillende testcasussen rond de planketen en toepasbare regels zijn uitgevoerd.
  • Voor wat betreft de waterschappen was Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden in deze testronde betrokken.
  • De rijkspartijen ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Rijkswaterstaat waren betrokken bij de casus Geothermie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft eerder een niet-succesvolle test in de VTH-keten gedaan, waarbij beoogd werd een enkelvoudige aanvraag van Defensie met bijlagen met eHerkenning in te dienen bij ILT. In testweek 13 zijn intern testen uitgevoerd met een zaaksysteem. De test wordt binnenkort herhaald.
  • Interbestuurlijk is gewerkt aan de casus Geothermie en de casus Zonneweide A2. Beide casussen kennen een hoge complexiteit door de inhoud van de casussen en het aantal betrokken bevoegd gezagen.

Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.

Bij deze rapportage hoort een cijfermatige duiding van de meldingen. Daarnaast kunt u het overzicht downloaden van de functionele set, waarbij is aangegeven welke onderdelen getest zijn en wat het resultaat was. (pdf, 277 kB) Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.

Toelichting Provincies

In deze IKT-week hebben de provincies Noord-Holland, Overijssel en Utrecht deelgenomen.

Provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland publiceerde een voorbereidingsbesluit dat ziet op de eigen verordening. Ze constateerde dat de eerdere fout, waarin het lijkt of het voorbereidingsbesluit ziet op een omgevingsplan van een gemeente, nog niet is verholpen.

Provincie Overijssel

De provincie Overijssel publiceerde een omgevingsverordening, maar die kwam niet in de landelijke voorziening van het DSO (DSO-LV) door een fout in de inhoud van de verordening.

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft getracht een omgevingsvisie te publiceren, maar stuitte op problemen met het verwerken van afbeeldingen in de landelijke voorziening van het DSO. Dit was in eerdere publicaties van de omgevingsvisie met dezelfde afbeeldingen niet het geval.

Toelichting Gemeenten

Gemeente Eindhoven

In de VTH-keten heeft de gemeente getest met verschillende aanvragen en publicaties van een BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit). De variaties hadden onder andere betrekking op het soort locatie. De aanvragen zijn correct ontvangen in het VTH-systeem. Vervolgens heeft de gemeente de aanvragen gepubliceerd. In een volgende testronde zullen de publicaties worden bekeken in de Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaarstellen (LVBB) en Regels op de kaart.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Deze ronde is weer een aantal toepasbare regelscenario’s getest: ‘importeren Registratie toepasbare regels (RTR)’, ‘behandeldienst en omgevingsoverleg’ en ‘behandeldienst hoog niveau’. De scenario's waren al goed voorbereid door de functioneel beheerder, dus de sessie verliep soepel. Geen (belangrijke) bevindingen geconstateerd die we mee moeten nemen met IKT. Aan het einde van de sessie is een nieuw moment ingepland voor testronde 14. Daarin gaan we onder andere nog kijken naar variaties rond het importeren van de RTR en het scenario ‘geografie controle’.

Gemeente Rijssen-Holten

De gemeente heeft door middel van ‘intrekken vervangen’ een mutatie doorgevoerd op een in september gepubliceerd omgevingsplan. Het maken, valideren en publiceren van het plan verliep volgens verwachting. Tijdens het bekijken van het plan in de viewers (Officiële bekendmakingen en Regels op de kaart) zijn geen issues gevonden.

Gemeente Waalre

De plansoftwareleverancier heeft via/voor de gemeente Waalre een omgevingsplan gedownload. Het betreft een tijdens IKT-ronde 8a gepubliceerd plan van de gemeente Waalre. De download voldeed aan alle verwachtingen zowel qua service als qua inhoud van het plan.

Dezelfde plansoftwareleverancier heeft ook de omgevingsverordening van de provincie Utrecht gedownload. Dit is een verordening waarop in het verleden Omgevingswet-mutaties zijn uitgevoerd. De download werd in 54 seconden voltooid en voldeed ook qua inhoud aan de verwachtingen.

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Het probleem uit de vorige testronde werd veroorzaakt door een recente wijziging aan de kant van het DSO. Het is sinds enkele weken niet meer toegestaan om exact hetzelfde Geography Markup Language (GML)-bestand te gebruiken in een intrekken/vervangen-scenario. We hebben voor de test dit GML-bestand nu handmatig aangepast. En daarmee werd het issue verholpen. De leverancier zal een structurele oplossing ontwikkelen.

Vervolgens stuitten we op een functionele (vooralsnog terechte) validatiemelding die eerst moet worden opgelost, voordat we succesvol kunnen publiceren. Het lukte niet om deze aanpassingen tijdens de test te doen. Er is afgesproken dat de gemeente weer contact opneemt met het IKT-team, zodra dit probleem is verholpen.

Toelichting Waterschappen

Waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR)

Waterschap HDSR heeft tijdens IKT-ronde 13 voornamelijk getest in het kader van de Zonneweide-casus. Daarnaast heeft het waterschap een aantal testen uitgevoerd op het gebied van het downloaden en inlezen van de waterschapsverordening van waterschap Limburg. Het was mogelijk om de genoemde waterschapsverordening te downloaden en vervolgens in te lezen. Wel viel op dat - bij het inlezen - structureringsfouten zijn getoond, zoals ongewenste witregels, spaties, opsommingen en tabellen. Doordat de standaard van het structureren van omgevingsdocumenten - zoals een waterschapverordening - veel flexibiliteit biedt, maakt dit het inlezen en daarna weergeven in de diverse software van bevoegde gezagen complex en uitdagend. Hiervan is melding gemaakt.

Interbestuurlijk

Casus Geothermie

In de regio Limburg is door verschillende overheden getest in het kader van de Geothermie-casus. De rijkspartijen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijkswaterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de gemeente Beekdaelen hebben gezamenlijk getest.

Er is deze testweek, in vervolg op de vorige testronde, een meervoudige aanvraag ingediend naar de betrokken overheden. Vervolgens is een samenwerking gestart om de aanvraag interbestuurlijk te behandelen.

In eerste instantie constateerde RVO een vertraging van circa 50 minuten bij het ontvangen van de aanvraag in de STAM-viewer. Hiervan is melding gemaakt. In het vervolg van de test toonde RVO in hun VTH-systeem 4 gerelateerde bevindingen tijdens het willen toevoegen van een bevoegd gezag aan de samenwerking.

Veel OIN-nummers (35) van het RVO zelf zijn getoond bij partijen die toegevoegd kunnen worden aan een samenwerking. Dit kan makkelijk resulteren in verwarring. Hierop aanvullend staan inactieve, incorrecte en niet-aangesloten OIN-nummers in dezelfde lijst weergeven. Deze bevindingen zijn geregistreerd en worden nog verder onderzocht.

Zonneweide A2-casus

In de regio Utrecht is door verschillende bevoegd gezagen getest in het kader van de Zonneweide-casus. De provincie Utrecht, gemeente Nieuwegein, Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU), gemeente IJsselstein, Rijkswaterstaat, HDSR en Stedin hebben gezamenlijk getest.

In deze ronde lag de focus op:

  • het doorlopen van de vergunningencheck door HDSR (kabels en leidingen)
  • het doorvoeren van een meervoudige aanvraag zonder omgevingsoverleg
  • samenwerken in de samenwerkingsruimte
  • de aanvraag vervolgens aanvullen en de aanvraag intrekken.

Het doorlopen van de vergunningencheck heeft 2 belangrijke bevindingen opgeleverd:

  1. Het resultaat van de vergunningencheck is niet correct voor het waterschap.
  2. Bij de vergunningencheck worden de GEO-data niet juist afgehandeld.

Belangrijkste bevinding bij de aanvragen was dat het aanvraagdocument (pdf) niet gedownload kon worden.

Bij samenwerken in de samenwerkingsruimte bleek het wijzigen van bevoegd gezag of behandeldienst niet te lukken voor de gemeente en behandeldienst. Tijdens het aanvullen van de ingediende aanvraag bleek deze niet opnieuw ingediend te kunnen worden.

Testdekking en testoordeel

De genoemde onderwerpen op de lijst (afgedekte scope; zie rapportage van testweek 13 (pdf, 277 kB)) geven we weer in een testrapportage waarbij we een vergelijking maken met de functionele set (xlsx, 701 kB) met capabilities op het niveau van de bevoegd gezagen.

Deze capabilities kunnen bestaan uit functionaliteiten van software en uit andere producten zoals een voorbeeld of handleiding. In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:

  • groen: als werkbaar beoordeeld
  • geel: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
  • rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
  • grijs: niet beschikbaar om te beoordelen

Als er geen kleur is ingevuld, is de capability geen onderdeel van het ketenscenario in die kolom.

Let op: dit betreft een momentopname. De testen zijn uitgevoerd met de op dat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag. Deze zijn in veel gevallen nog in ontwikkeling en nog niet volledig gereed voor inwerkingtreding.

Meldingen

In totaal hebben de testende overheden 36 meldingen gedaan. Hiervan zijn 7 meldingen als een wens gecategoriseerd en 29 meldingen als een daadwerkelijke bevinding. De bevindingen worden geanalyseerd en van een prioriteit voor oplossing voorzien.

Bevindingen gaan over de werking van het DSO (landelijke voorziening of decentrale software), over de content of over de beschikbaarheid of begrijpelijkheid van ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, toelichtingen of websites. In de cijfermatige duiding van de meldingen is aangegeven op welke stappen in de keten de meldingen betrekking hebben en waar zij zijn belegd voor oplossing of opvolging.

Zie ook

  • Rapportage van testweek 13 van de Indringend Ketentesten (pdf, 277 kB)
  • Bekijk de duiding in cijfers van de testweek 13
  • Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg