Rapportage IKT-testweek 24 (10 april tot en met 14 april 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 24. De testen vonden plaats van maandag 10 april tot en met vrijdag 14 april 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
Overheden deden mee aan testweek 24 (van 10 tot en met 14 april 2023) en hebben de volgende activiteiten uitgevoerd:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Apeldoorn, Beekdalen, Purmerend, Putten, Roosendaal en Utrecht. Een interbestuurlijke planketentest is uitgevoerd door de provincie Noord-Holland samen met gemeente Dijk en Waard. Het accent lag bij de planketen en het interbestuurlijk testen.
- Provincies: deelgenomen hebben de provincies Noord-Holland en Overijssel. Er is breed getest in zowel de planketen, de toepasbare-regel-keten, als de vergunningketen.
- Waterschappen: vanuit waterschappen hebben de volgende waterschappen testen uitgevoerd: Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rijn en IJssel. De focus lag deze ronde bij de Samenwerkfunctionaliteit (SWF) en bij het aanvraagproces.
- Rijk: de rijkspartijen hebben in deze testweek geen IKT-testen uitgevoerd.
Bij het IKT-testen worden ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze partijen worden in de rapportage niet apart genoemd. Hun bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode worden wel meegenomen in de rapportage.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (pdf, 660 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Apeldoorn
In deze testronde lag de focus van de gemeente Apeldoorn op het bekijken van de publicatie van de vorige ronde en het publiceren van een gewijzigd omgevingsplan. Dit betrof wijzigingen in de tekst en annotaties. Bij de validatie van het wijzigingsbesluit kwamen twee foutmeldingen naar boven. Er werden validatiefouten weergegeven met betrekking tot lege velden in een tabel en een niet-gebruikte locatie in het plan. Beide bevindingen zijn geregistreerd en bekend bij de leverancier. Het wijzigingsbesluit is succesvol gepubliceerd en conform verwachting getoond in officiële bekendmakingen en Regels op de kaart.
Gemeente Beekdalen
De gemeente Beekdalen is in testweek 24 gestart met het testen van de planketen. Wijzigingen zijn doorgevoerd in het omgevingsplan. Tijdens de validatie van het wijzigingsbesluit bleek dat de plansoftware de lege velden van de tabel niet succesvol kon valideren. De leverancier gaat met deze bevinding aan de slag. Voor de test is daarom verder gegaan met een volledig gevulde tabel en het wijzigingsbesluit is opnieuw gevalideerd. De validatie was vervolgens wel succesvol, maar de publicatie duurde langer dan verwacht. De publicatie is in deze testronde wel voltooid. De leverancier analyseert nog waarom de publicatie langer duurt.
Gemeente Purmerend
Het doel van de gemeente Purmerend in deze testweek was om de relatie tussen juridische regels en toepasbare regels verder te testen. Er kon echter in deze testronde niet worden getest, omdat het plan niet kon worden gewijzigd in de software. Dit bleek te komen door een nieuwe functionaliteit in de software waarbij – bij het generen van een nieuwe publicatie – het plan wordt geblokkeerd voor wijzigingen. In een volgende ronde zal verder worden getest.
Gemeente Putten
Op basis van de bevindingen uit de vorige testronden hebben de gemeente Putten en de Omgevingsdienst Noord Veluwe in ronde 24 een her-test gedaan. De bevindingen uit de vorige testronden waren verholpen. De samenwerking tussen de gemeente en omgevingsdienst is succesvol doorlopen. De aanvraag kwam binnen in het VTH-systeem (vergunningverlening, toezicht- en handhavingssysteem) van de gemeente en het was mogelijk om advies te vragen bij de omgevingsdienst. De omgevingsdienst kreeg het verzoek van de gemeente binnen en kon via de eigen VTH-software het gevraagde advies afgeven. Tot slot ontving de gemeente het betreffende advies in de eigen software waarmee dit gedeelte van de
Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)-samenwerking met een ketenpartner kon worden afgerond.
Gemeente Roosendaal
In testronde 24 is de publicatie van ronde 23 bekeken in de Landelijke voorziening bekend maken en beschikbaar stellen (LVBB) en de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). In de vorige publicatie heeft de gemeente een aantal omgevingsnormen in het plan opgenomen. Het plan was correct gepubliceerd, maar bij het bekijken van het plan in de viewer Regels op de kaart werd een aantal issues in gebruiksvriendelijkheid geconstateerd. Zoals het niet goed zichtbaar zijn van omgevingsnormen.
Gemeente Utrecht
Bij de gemeente Utrecht lag de focus deze testronde weer op de planketen. Er werden diverse wijzigingen aangebracht in een wijzigingsbesluit (waaronder geometrieën toevoegen, wijzigen en verwijderen) om deze vervolgens te valideren en te publiceren. Het plan werd naar verwachting gepubliceerd en correct getoond op Officiële bekendmakingen en in de DSO-LV-viewer Regels op de kaart.
Interbestuurlijke planketentest met gemeente Dijk en Waard
Provincie Noord-Holland heeft in ronde 24 een nieuw voorbereidingsbesluit gepubliceerd met voorbeschermingsregels die alleen voor de gemeente Dijk en Waard geldig waren. Zoals verwacht waren de voorbeschermingsregels in het DSO-LV zichtbaar in een tijdelijk regelingdeel boven het meest recent vastgestelde omgevingsplan van gemeente Dijk en Waard. Het nieuwste voorbereidingsbesluit was ook zoals verwacht zichtbaar in de viewer Documenten op de kaart, op Officiële bekendmakingen en op Lokale wet- en regelgeving.
Toelichting Provincies
Provincie Overijssel
Aanvankelijk mislukte de publicatie van een mutatie van de omgevingsverordening van de provincie Overijssel door een technische fout in het berichtenverkeer aan de zijde van de LVBB. Hierdoor verdwenen ook de toepasbare regels tijdelijk. Na een nieuwe poging is de mutatie alsnog geslaagd.
Daarnaast heeft de provincie Overijssel – met ondersteuning van de softwareleverancier – een voorbereidingsbesluit ingetrokken dat betrekking had op een omgevingsplan van de gemeenten Olst-Wijhe en Rijssen-Holten. Dat leidde tot de bevinding dat in de LVBB niet duidelijk zichtbaar is bij welke gemeenten het tijdelijk regelingdeel is ingetrokken.
Verder viel op dat door een nieuwe release van de LVBB het bestaan van tijdelijke regelingdelen niet meer opvallend – in een geel kader – wordt gepresenteerd. Dat wordt door de provincie als een achteruitgang ervaren.
Ten slotte heeft de provincie succesvol de behandeldienstinstelling van activiteiten gewijzigd.
Interbestuurlijke planketentest met provincie Noord-Holland
Uit de interbestuurlijke planketentest van de provincie Noord-Holland en de gemeente Dijk en Waard heeft de provincie de bevinding geconstateerd dat het voorbereidingsbesluit zelfstandig in de viewer Regels op de kaart kon worden geraadpleegd. Terwijl dit alleen in de context van de omgevingsplannen waarop het voorbereidingsbesluit ziet, getoond zou moeten worden.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Vallei en Veluwe
Waterschap Vallei en Veluwe heeft in deze periode verscheidene samenwerkingstesten uitgevoerd met gemeenten in zijn ambtsgebied. De testen waren vooral gericht op de toets of de Samenwerkfunctionaliteit bij de betreffende gemeenten goed werkte en of inrichtingen op VTH-vlak goed functioneerden.
Eén bevinding betrof de situatie dat de vertrouwelijkheid van een document niet goed werd doorgegeven (vanuit de applicatie vanuit een gemeente naar DSO en Waterschap). Deze kwestie is voorgelegd bij het behandelteam. (Conclusie: onjuiste afhandeling door lokale software.)
Een andere bevinding was dat het beëindigen van een samenwerking niet juist werd afgehandeld door lokale software.
Waterschap Rijn en IJssel
Waterschap Rijn en IJssel heeft de testactiviteiten vooral op het aanvraagproces gericht. Dit heeft geleid tot een aantal bevindingen die teruggelegd zijn bij de lokale VTH-softwareleverancier. Van oorsprong is dit een zaaksysteem. Belangrijkste bevinding was dat informatie die vanuit het DSO is verstuurd, niet goed verwerkt wordt in lokale software (persoonsgegevens, vertrouwelijkheid documenten en dergelijke). Oplossing van dit probleem biedt dus ook de oplossing voor alle gebruikers van deze software. Ook is een aantal functionele verbeteringen voorgesteld aan de VTH-leverancier.
Toelichting Rijk
De rijkspartijen hebben deze ronde geen IKT-testen uitgevoerd.
Zie ook
Begrip: Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Overheden publiceren officiële documenten via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Begrip: Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het bestaat uit lokale systemen van overheden en de onderdelen van de landelijke voorziening (DSO-LV), zoals het Omgevingsloket.
Meer informatie leest u op de pagina Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op hoofdlijnen.