Rapportage IKT-testweek 37 (9 tot en met 13 oktober 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 37. De testen vonden plaats van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben in testweek 37 (van 9 tot en met 13 oktober 2023) de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Rotterdam, Purmerend, Roosendaal, Pijnacker-Nootdorp, Dijk en Waard, Berg en Dal, Leidschendam-Voorburg en Zoeterwoude. Er is getest met casuïstiek in alle DSO-ketens, in het bijzonder met de publicatie van wijzigingen in het omgevingsplan, de omgevingsvisie en de BOPA.
- Waterschappen: de volgende waterschappen hebben testen uitgevoerd: Limburg, Amstel Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Testen zijn uitgevoerd met betrekking tot: importeren en onderhouden van geometrie, het validatieproces van een wijzigingsbesluit op de waterschapsverordening en de vergunningcheck.
- Provincies: er zijn testen uitgevoerd door de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Holland samen met Noord-Brabant, Overijssel en Utrecht. Testen hadden betrekking op alle DSO-ketens. Ook is het TAM Projectbesluit getest.
- Rijk: deze testronde hebben geen Rijkspartijen deelgenomen.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken (wensen) tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen.
- het overzicht van de functionele set (xlsx, 756 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing opgenomen naar een gemelde bevinding. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
In deze testronde is de gemeente gestart met de DSO-ketentest. De voorbereidende publicatie van het omgevingsplan is goed gegaan, waardoor de benodigde wijzigingen voor de ketentest in het omgevingsplan gemaakt konden worden. Het wijzigingsbesluit kon helaas niet succesvol gevalideerd worden. De activiteit die uit het plan verwijderd was, zorgde voor een blokkerende validatiefout. De plansoftware leverancier heeft dit in de backend opgelost, waardoor het later in de testweek wel mogelijk was om te valideren en te publiceren. Het controleren van de wijzigingen zal in de volgende testsessie uitgevoerd worden.
Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam is begonnen aan een DSO-ketentest. Daarmee worden de planketen, toepasbare regelketen en de vergunningenketen getest. In deze ronde is een start gemaakt met de planketen. In het omgevingsplan is een hoofdstuk toegevoegd met regels die gebruikt gaan worden in de test. De publicatie vanuit de plan-software naar de landelijke voorziening was succesvol. De ketentest wordt in de volgende testronde vervolgd.
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
In deze testronde heeft de gemeente een nieuwe poging gedaan om de ontwerp-omgevingsvisie te valideren en te publiceren. Helaas trad nog steeds dezelfde foutmelding op als de vorige keer. Het issue is bekend bij de softwareleverancier en wordt onderzocht. Verder is in het omgevingsplan getest met de besluittekst. Het is in de besluittekst mogelijk om dynamische velden te gebruiken (einde inzage termijn, einde beroepstermijn etcetera). In de besluittekst zijn alle mogelijke dynamische velden toegevoegd. Helaas werd daarna het scherm waar de besluittekst ingezien en gewijzigd kan worden helemaal wit. Hierdoor waren verdere aanpassingen niet meer mogelijk. Het genereren van het omgevingsplan is ook mislukt, waardoor het niet mogelijk was om het plan te valideren en te publiceren. Het issue is gemeld bij de softwareleverancier en wordt verder onderzocht.
Gemeente Dijk en Waard
De gemeente Dijk en Waard heeft in deze ronde getest met de publicatie van een initiële ontwerp-omgevingsvisie. In de omgevingsvisie zijn tekst, een afbeelding en een tabel toegevoegd. De intentie was om het document als ontwerpversie te publiceren. Maar de knop om te kunnen valideren en publiceren werd niet aanklikbaar in de plansoftware. Nadat als documentstatus een definitieve versie werd gekozen, kon het document wel gevalideerd en gepubliceerd worden. Op Officiële Bekendmakingen was een storing, waardoor de gemeente de publicatie daar niet heeft kunnen bekijken. De publicatie is wel bekeken in de DSO-LV viewer (Regels op de kaart). Wat opviel was dat de geometrie van het ambtsgebied onder plekinfo bij locaties werd aangeduid met ´Naam onbekend´. Verwacht was dat de locatie aangeduid zou zijn met ´Gemeente Dijk en Waard´.
Gemeente Berg en Dal
De gemeente Berg en Dal heeft in deze testronde de toepasbare regelketen getest. In de toepasbare regelsoftware heeft de gemeente een nieuwe regel aangemaakt en gepubliceerd. Bij de publicatie werd een fout geconstateerd. Deze fout is met behulp van de leverancier spoedig verholpen. Daarna slaagde de publicatie wel.
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Het doel van deze testronde was om een BOPA-publicatie te doen. In de testsessie kwam echter naar voren dat de BOPA nog niet in de VTH-software was ingericht en dat de benodigde inloggegevens voor de ETO-omgeving van het DROP portaal niet aanwezig waren. In de sessie is afgestemd wat de benodigdheden waren voor het kunnen uitvoeren van de test en de gemeente gaat hiermee aan de slag.
Gemeente Zoeterwoude
De gemeente Zoeterwoude heeft deze ronde een IKT-intake gedaan. Basisstappen in de VTH-software zijn getest waardoor de gemeente klaar is om de komende periode meerdere IKT-scenario's te doorlopen. In een volgende testronde zal de gemeente de daadwerkelijke IKT-testen uitvoeren.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Limburg (WL)
Waterschap Limburg heeft zich gericht op het aanvraagproces. Hierbij kwam naar voren dat bij het aanvullen van een aanvraag de foutmelding werd getoond: ‘Uw onderstaand verzoek is niet ingediend doordat niet alle antwoorden juist zijn’ en ‘de doorgegeven vragenlijst is niet consistent’. Dit bleek samen te hangen met een probleem in de DSO-LV software. Het probleem is inmiddels opgelost en wordt in de komende testweek opnieuw beoordeeld.
Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ)
Waterschap Rijn en IJssel heeft zich vooral gericht op het ontvangen en behandelen van aanvragen. Dit heeft geleid tot een aantal bevindingen. Deze waren alle terug te voeren tot onvolkomenheden in het zaaksysteem dat is ingezet voor het VTH proces. Vastgesteld is dat het aanvullen van een aanvraag leidt tot een nieuwe aanvraag in het VTH systeem. Probleem is bij de VTH leverancier gemeld.
Ook bleek dat een intrekking van een aanvraag onjuist werd afgehandeld in het (VTH-)zaaksysteem. De sortering van zaken in het zaaksysteem was onjuist en een bijlage werd niet goed overgenomen.
Toelichting Provincies
Provincie Friesland
Provincie Friesland heeft getest met het aanvragen van een vergunningaanvraag via het DSO-LV en het correct ontvangen van die aanvraag in de VTH-applicatie. Daarbij zijn geen bevindingen geconstateerd.
Provincie Gelderland
Provincie Gelderland heeft een omgevingsverordening gepubliceerd. Bij het raadplegen van de omgevingsverordening in de documentgerichte viewer traden foutmeldingen op, terwijl de onderwerpgerichte viewer de omgevingsverordening wel goed toonde.
Provincie Noord-Holland en Noord-Brabant
Provincie Noord-Holland heeft succesvol een projectbesluit gepubliceerd via de Tijdelijke Alternatieve Maatregel in IMRO-formaat. Deze publicatie is beoordeeld door de provincie Noord-Brabant en technisch in orde bevonden.
Provincie Overijssel
Provincie Overijssel heeft een programma gepubliceerd en stuitte bij het wijzigen van een tabel in het programma op een foutmelding in de decentrale plansoftware. Provincie Overijssel heeft ook een omgevingsverordening gepubliceerd. Bij het bekijken van de omgevingsverordening in de viewers constateerde de provincie dat door een probleem met de levering vanuit de decentrale plansoftware, de naam van het ambtsgebied niet wordt getoond in de viewers. Daarnaast constateerde de provincie dat bij het bekijken van de omgevingsverordening de laadtijd van de omgevingsverordening lang is, omdat standaard alle annotaties worden getoond. De wens is om niet standaard alle annotaties te tonen, zodat de omgevingsverordening sneller wordt gepresenteerd in de viewer. Bij het bekijken van activiteiten in de Registratie toepasbare regels (RTR) constateerde de provincie dat de locatie ‘provinciale wegen’ opeens dubbel in RTR lijkt te staan, terwijl er ten opzichte van eerdere publicaties niets aan de locatie is veranderd.
Provincie Utrecht
Provincie Utrecht heeft een omgevingsvisie gepubliceerd. Bij het opzoeken van de omgevingsvisie in de zoekfunctie naar documenten, wordt de nieuwe versie nog niet getoond. Maar als op de oude versie wordt geklikt, wordt wel de nieuwe versie gepresenteerd in de viewer. Door een fout in de levering vanuit de decentrale software, wordt de naam van het ambtsgebied niet getoond in de viewers. Bij het bekijken van de publicatie in de documentgerichte viewer verwijzen de links in de bijlage naar de betreffende (GIO)bestanden in de LVBB, maar bij het volgen van die links trad een foutmelding op. Bij het bekijken van de omgevingsvisie in de documentgerichte viewer constateerde de provincie bovendien dat gebiedsaanwijzingen slechts heel kort getoond worden, om vervolgens plaats te maken voor locaties. Tot slot heeft de provincie Utrecht een reactieve interventie gepubliceerd. Door een fout in de decentrale software is deze gekoppeld aan de omgevingsverordening van de provincie Utrecht en niet, zoals de bedoeling was van de provincie, aan het omgevingsplan van een gemeente.
Toelichting Rijk
Deze testronde hebben geen rijkspartijen deelgenomen aan de IKT testen.
Testdekking en testoordeel
De in deze testweek uitgevoerde testen zijn weergegeven in een testrapportage (zie onder), waarbij een vergelijking is gemaakt met de functionele set (zie onder) met capabilities op het niveau van de bevoegd gezagen.
In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:
- groen: als werkbaar beoordeeld
- oranje: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
- rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
Let op: dit betreft een momentopname. De testen zijn uitgevoerd met de op dat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag.
Meldingen
In totaal hebben de testende overheden in deze testweek 24 meldingen gedaan. Hiervan zijn 22 meldingen als een bevinding gecategoriseerd en 2 meldingen als een wens. Alle meldingen worden geanalyseerd en van een prioriteit voor oplossing voorzien.
Meldingen gaan primair over de werking van het DSO (landelijke voorziening of decentrale software), maar soms ook over de content of over de beschikbaarheid of begrijpelijkheid van ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, toelichtingen of websites. In de link naar cijfermatige duiding van de meldingen (zie onder) is aangegeven op welke stappen in de keten de meldingen betrekking hebben en waar zij zijn belegd voor oplossing of opvolging.