Werkplaatsen Omgevingswet, begeleid door Aan de slag met de Omgevingswet
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet biedt in de vorm van werkplaatsen praktische ondersteuning bij het werken met de Omgevingswet.
Wat is een werkplaats?
In een werkplaats zet u samen met collega's en ketenpartners concrete stappen om in een paar sessies met inhoudelijke en/of technische begeleiding een knelpunt op te lossen. Ook leert u hoe u het in het vervolg zelf kunt doen. In een werkplaats gaan de deelnemers zelf actief aan het werk.
De werkplaatsen draaien momenteel vooral om het effectief inzetten van (kern)instrumenten van de Omgevingswet voor de interbestuurlijke aanpak van concrete maatschappelijke opgaven. Hierbij kan bijvoorbeeld het werken met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), het maken van nieuwe juridische regels in samenhang met toepasbare regels (vragenbomen) voor het Omgevingsloket of het ontwerpen en beproeven samenwerkingsafspraken aan bod komen.
Verschillende typen werkplaatsen
Er zijn verschillende vormen van werkplaatsen waarvoor u zich kunt aanmelden.
Werkplaatsen Omgevingswet, begeleid door Aan de slag met de Omgevingswet
- De werkplaats Grip op omgevingsplan. Deze werkplaats is bedoeld voor gemeenten die hun omgevingsplan niet zelf kunnen of willen wijzigen en dit uitbesteden aan een planbureau.
- De interbestuurlijke werkplaats. Hierin oefent u met een interbestuurlijk vraagstuk uit uw eigen organisatie/regio. U gaat met uw samenwerkingspartners in de regio aan de slag met dit vraagstuk. Kijkend vanuit de bedoeling van de Omgevingswet en het bijbehorende instrumentarium. U kunt daarbij denken aan het gezamenlijk werken aan de strategie, denkend in de beleidscyclus: hoe zet ik de instrumenten van de Omgevingswet effectief in voor het desbetreffende vraagstuk? Ook is het mogelijk om meer praktisch aan de slag te gaan met het samen maken van voorbeeldregels voor in het omgevingsplan/verordening, gezamenlijk het instrument Programma onder de Omgevingswet voor een bepaalde maatschappelijke opgave zoals huisvesting, groen of gezondheid in leren zetten of samenwerkingsafspraken te maken. Meld u aan voor de Interbestuurlijke werkplaats.
- De werkplaats voor het bedrijfsleven en brancheorganisaties. In deze werkplaatsen leren deelnemers wat de impact is van het DSO en het Omgevingsloket op hun werkzaamheden. Ook kunnen ze zelf oefenen en leren van elkaars ervaringen en tips. Meld u aan voor de werkplaats bedrijfsleven.
- De (regionale) werkplaats bodem. In de werkplaats bodem krijgt u in een reeks van 6 sessies ondersteuning in het gehele proces rondom bodemactiviteiten: van wet tot inregelen in het DSO.
Lopende en afgeronde werkplaatsen
Sinds de start van de werkplaatsen begin 2021 komen er steeds nieuwe werkplaatsen bij. Steeds meer samenwerkingspartners gaan samen aan de slag om een concreet vraagstuk te behandelen en te oefenen.
Werkplaatsen van VNG en Geonovum
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt ook werkplaatsen aan. Deze werkplaatsen leggen de nadruk op het inrichten en beproeven van de processen en het werkend krijgen van de hele (digitale) gemeentelijke keten in de gemeentelijke praktijk. Er zijn werkplaatsen voor de DSO-keten, de VTH-keten, de Wkb, Financiën en Begrotingen de planketen. Meer informatie over deze werkplaatsen of hoe u zich kunt aanmelden, vindt u op de website van de VNG.
Ook Geonovum biedt werkplaatsen aan. Deze werkplaatsen helpen overheden verder met het implementeren van de STOP/TPOD-standaard in hun omgevingsdocumenten. Er zijn werkplaatsen Geo-optimalisatie, Programma, Omgevingsvisie, 3e Tranche en Projectbesluit. Meer informatie over deze werkplaatsen en de uitkomsten en geleerde lessen of hoe u zich kunt aanmelden vindt u op de website van Geonovum.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO), die u vindt in dit overzicht van de RIO's.
Meer informatie
Bekijk het overzicht van de lopende en afgeronde werkplaatsen in de praktijk.