Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO's)
In hun regio ondersteunen 11 Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO's) overheden bij de implementatie van de Omgevingswet. Wat houdt hun werk precies in? Elke RIO bouwt en onderhoudt een eigen regionaal netwerk. Daarnaast zijn de RIO's de verbindende schakel tussen alle partijen in hun regio die iets moeten met de invoering van de Omgevingswet.
Bouwen en onderhouden regionaal netwerk
Landelijk werken de RIO's samen met partijen, zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW) en het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
De RIO's bouwen en onderhouden elk hun eigen regionale netwerk. Hierbinnen is de RIO het vaste aanspreekpunt voor de ketenpartners. Dit zijn alle organisaties die een bijdrage leveren aan de implementatie van de Omgevingswet, zoals gemeenten, provincies, Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD'en), veiligheidsregio's, omgevingsdiensten en waterschappen.
Verbindende schakel
Binnen de eigen regio is de RIO de verbindende schakel. Zo speelde de RIO een belangrijke rol in het verbinden van partners binnen het Samenwerkingsplatform Omgevingswet Zeeland (SPOZ). Hieronder vallen de provincie Zeeland, 13 gemeenten, waterschap Scheldestromen en de regionale omgevingsdienst RUD Zeeland. Ook Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Zeeland, GGD en het Zeeuws Archief zijn aangehaakt. De RIO enthousiasmeerde de overheden om samen te werken in een werkplaats, een samenwerking tussen verschillende partijen om te oefenen met de Omgevingswet. In Zeeland oefenen de partners van SPOZ nu in een werkplaats met het aanvragen van vergunningen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Op deze manier bereiden zij zich voor op de inwerkingtreding.
Meer weten over de werkplaats van regio Zeeland? Bekijk dan de video waarin Annebeth Korteweg, projectleider DSO bij de provincie Zeeland, hier meer over vertelt.
Samenwerking
Een belangrijke taak van de RIO's is het stimuleren van de samenwerking tussen de ketenpartners. Een voorbeeld hiervan is de regio Rijnmond. Hier faciliteerde RIO Léon Evers een werkgroep casuïstiek. De ketenpartners binnen deze werkgroep – het regionale waterschap, de veiligheidsregio, grote en kleinere gemeentes en de GGD – houden zich bezig met de processen van vergunningen, toezicht en handhaving (VTH). Dit doen zij aan de hand van een al bestaande casus: een nieuwe bestemming voor de oude luciferfabriek in het centrum van Rijnwaard. Samen werkten ze toe naar de regionale Ketendag. Op deze dag gingen ze aan de slag met het proces van een vergunningaanvraag in het DSO.
Informatievoorziening
De RIO's hebben ook een rol in de informatievoorziening binnen hun regio. Ze zijn goed op de hoogte van de actuele stand van zaken rond de Omgevingswet. Daarom kunnen ze hun eigen regio voorzien van juiste en tijdige informatie.
Ze gebruiken hiervoor verschillende bronnen. Denk aan de websites Aan de slag met de Omgevingswet en iplo.nl. Ze helpen de partners om hun weg te vinden binnen alle beschikbare informatie en delen voorbeelden die ze kennen uit andere regio's.
Grootschalig oefenen met het DSO
De partners stimuleren om te oefenen met het DSO staat hoog op de agenda van de RIO's. De partijen oefenen niet alleen in de eigen organisatie met het DSO, maar ook met de ketenpartners in de regio. Hier wordt dan een complexere vergunning in het digitale stelsel ingebracht en getest of deze aan alle eisen voldoet.
Uitdagingen signaleren
Door de nauwe betrokkenheid in de regio vangt de RIO op of er knelpunten zijn. Bijvoorbeeld een storing in de techniek van het DSO. De RIO zet deze direct door naar experts van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) of het programma Aan de slag. Zij lossen het probleem of knelpunt op hun beurt op. Ook is er de mogelijkheid om storingen rechtstreeks te melden door het invullen van het storingsformulier.
Productontwikkeling
Om de voortgang van de implementatie in het hele land bij te houden, gebruiken de RIO's de Route 2024. Deze roadmap is voor de betrokken partijen een middel om met elkaar zicht te houden op de voortgang en om tijdig knelpunten te signaleren. De RIO's geven zo nodig bij de koepels en het programma Aan de slag aan waar zij in hun regio knelpunten zien. Voor de voortgang bedenken de RIO's samen met de overheden waar zij hulp bij nodig hebben. En of er nieuwe producten of diensten ontwikkeld moeten worden, zoals aanpassingen in het DSO.
Regio's delen voorbeelden en uitdagingen met het land
De RIO's leveren aan het programma Aan de slag en de koepels interessante verhalen binnen de eigen regio. Deze verhalen worden in de vorm van best practices, goede voorbeelden of juist leermomenten, met de rest van het land gedeeld. Door het delen van deze verhalen kunnen andere regio's hiervan leren en hoeven ze het wiel niet zelf uit te vinden. En zo weten ze ook welke valkuilen ze beter kunnen vermijden!
De best practices worden vermeld op de pagina Praktijkverhalen en in digitale nieuwsbrieven en magazines. Ter illustratie noemen we hier 2 willekeurige voorbeelden.
- HLT Samen is een werkorganisatie die werkt voor 3 gemeenten: Hillegom, Lisse en Teylingen. Die zijn aan de slag gegaan met 24 topactiviteiten per gemeente: 24 x 3, dus. Daar werken 13 medewerkers vanuit 8 disciplines aan mee, en er zijn 6 teams bij betrokken. Voor een activiteit als kappen ben je zo'n 50 uur kwijt. Er is gekeken wat er gebeurt als je de regels in het omgevingsplan opstelt, er wordt voor gezorgd dat die juridisch kloppen en dáár toepasbare regels van worden gemaakt. Conclusie: dat kost minder tijd.
Bekijk het webinar waarin HLT Samen toelicht hoe ze dit proces van toepasbare regels opstellen hebben aangepakt.
- Er is een mooie manier om inspiratie op te doen, mensen te verbinden, en onderlinge samenwerking te stimuleren: de omgevingswandeling. Plannen maken voor een gebied waarbij u overheden, omwonenden en andere belanghebbende partijen wilt betrekken? Ga met hen op pad. Ga met elkaar het gebied in zonder plan en wees nieuwsgierig. Hoe leven de mensen hier? Wat speelt er en wat vinden mensen hier belangrijk? Zie de omgeving door de ogen van mensen die er wonen en leven. Laat ruimte voor intuïtie, ideeën, onbevooroordeelde reacties en nieuwe oplossingen. Zo wordt het gezamenlijk maken van een plan gemakkelijker.
Verdeling RIO's over Nederland
Het RIO-team bestaat uit 11 personen. Elke RIO is actief in een aantal regio's. Op de website van VNG vindt u een interactieve kaart waarop u per regio kunt zien welke RIO er actief is.
Contact met uw RIO
Wilt u contact over een implementatievraagstuk in uw regio? Of wilt u deelnemen aan een werkplaats van het programma Aan de slag met de Omgevingswet? Stuur dan een bericht via het contactformulier. Uw RIO neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.
Bekijk ook
- Wegwijzers in de regio: de drijfveren en doelen van de 3 nieuwste RIO's
- Majola Boogmans en Joyce de Jong in gesprek over de RIO's tijdens de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet van 9 december 2021.
- Werkplaatsen
- Route 2024
- Ondersteuning bij implementatie van de Omgevingswet
- RIO's aan het woord: interviews