Werkplaatsen implementatie Omgevingswet
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet biedt ondersteuning bij de implementatie van de Omgevingswet. Voor een groot deel bestaat die ondersteuning uit hulp bij oefenen. Dat is vooral in de laatste periode voor de inwerkingtreding van de wet erg belangrijk.
Wat is een werkplaats?
Een werkplaats is een manier om in een paar sessies met inhoudelijke en/of technische begeleiding met uw samenwerkingspartners een concrete stap te zetten, een knelpunt op te lossen en te leren hoe u het in het vervolg zelf kunt doen. De werkplaatsen bieden een omgeving waarin deelnemers zelf actief aan het werk gaan.
We oefenen in werkplaatsen bijvoorbeeld met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), werken aan nieuwe juridische regels, maken toepasbare regels (vragenbomen) voor het Omgevingsloket, ontwerpen en beproeven samenwerking(safspraken), et cetera.
Verschillende typen werkplaatsen
Er zijn verschillende vormen van werkplaatsen waarvoor u zich kunt aanmelden.
Werkplaatsen implementatie Omgevingswet
- De werkplaats Grip op omgevingsplan. Deze werkplaats is bedoeld voor gemeenten die hun omgevingsplan niet zelf kunnen of willen wijzigen en dit uitbesteden aan een planbureau.
- De werkplaats Samenwerking in de VTH-keten. In deze werkplaats gaat u in uw regio oefenen met de inhoud, samenwerking en het DSO rond vergunningverlening, toezicht en handhaving.
- De werkplaats waarin u oefent met een interbestuurlijk implementatievraagstuk uit uw eigen organisatie/regio.
Werkplaatsen voor het bedrijfsleven
- De werkplaats voor het bedrijfsleven en brancheorganisaties. In deze werkplaatsen ervaren deelnemers wat de impact is van het DSO en het Omgevingsloket op hun werkzaamheden. Ook kunnen ze zelf oefenen en leren van elkaars ervaringen en tips.
Werkplaats Grip op omgevingsplan
Vanaf 1 januari 2024 krijgen gemeenten van rechtswege het omgevingsplan. Voor gemeenten en adviesbureaus die hun omgevingsplan aan het voorbereiden zijn, biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet de (online) werkplaats Grip op omgevingsplan aan. In het afgelopen jaar is de basisversie en de verdieping aangeboden.
In het najaar van 2023 wordt dit aanbod op verzoek van gemeenten en adviesbureaus uitgebreid met:
- Grip de verdieping
- Grip op plan-plan en samenloop
- Grip op beheer van de bruidsschat
- Grip voor planbureaus / adviesbureaus
Wat leert u tijdens de werkplaats?
In de werkplaatsen Grip op Omgevingsplan gaan we aan de slag in de plansoftware met het instrument omgevingsplan. Het doel van de werkplaats is meer kennis en kunde te krijgen van de planketen in het DSO. Hoe u met juridische regels, het annoteren hiervan en toepasbaar maken, de dienstverlening van de gemeente in het Omgevingsloket tot minimaal hetzelfde, of een hoger niveau brengt. Oftewel, hoe zorgt u als gemeente dat de keten tussen plan en loket wordt behouden of verder wordt ontwikkeld?
Een aantal werkplaatsen worden per softwareleverancier gegeven. Op die manier kunnen we de gemeenten tijdens de sessies vanuit de plansoftware en het DSO meenemen in wat er specifiek van hen verwacht wordt in het beheer van het omgevingsplan en de eerste wijziging van het omgevingsplan.
De werkplaats Grip op Omgevingsplan kent 4 varianten:
- Grip de verdieping: Dit is een algemene werkplaats voor gemeenten die aan het bouwen zijn aan hun Omgevingsplan. Deze werkplaats is een vervolg op de werkplaatsen die afgelopen jaar hebben plaats gevonden. Om deel te nemen aan Grip de verdieping gaan we ervan uit dat de gemeente actief aan het bouwen is (al dan niet samen met een adviesbureau) aan het Omgevingsplan en minimaal 1 publicatie heeft gedaan op de pre-omgeving van het DSO. Deze werkplaats bestaat uit 4 sessies van 2 uur en vinden digitaal plaats. Voor data en sessies zie hieronder.
- Grip op plan-plan en samenloop: In deze werkplaats gaan we met elkaar concreet oefenen met plan-plan en samenloop in de software. Deze werkplaats is geschikt voor gemeenten die gebruik gaan maken van plan-plan en al wat verder zijn in het vullen van hun structuur en een transitiestrategie hebben. Kom dus ook samen met uw planbureau naar deze werkplaats. Deze werkplaats bestaat uit 2 sessies en vinden digitaal plaats. Voor data en sessies zie hieronder.
- Grip op beheer van de bruidsschat: Deze werkplaats begint met een gezamenlijk webinar waarna de tweede sessie plaatsvindt per plansoftware. In deze sessies gaan we met elkaar verkennen welke stappen u als gemeente moet nemen voor u tot een eerste wijziging omgevingsplan over kan gaan. Deze werkplaats bestaat uit 3 sessies en vinden digitaal plaats. Voor data en sessies zie hieronder.
- Grip voor planbureaus: Deze werkplaats is specifiek voor medewerkers van advies- / planbureaus om zicht te krijgen op de doorwerking in de planketen. Deze werkplaats bestaat uit 3 sessies en vinden digitaal plaats. Voor data en sessies zie hieronder.
Opzet van de werkplaats
De werkplaats bestaat uit 2 à 3 sessies van 2 uur per sessie.
Gewenste voorbereiding
Om deel te nemen aan de werkplaatsen moet u toegang hebben tot de plansoftware van de gemeente en er moet content gepubliceerd zijn op de pre-omgeving.
Voor wie?
De werkplaatsen Grip op omgevingsplan zijn bedoeld voor medewerkers van gemeenten en planbureaus die (samen)werken aan het gemeentelijke omgevingsplan.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de werkplaatsen die vanaf 1 september 2023 starten:
- Werkplaats Grip de verdieping (voor alle planleveranciers)
Maandag 4, 11 en 18 september van 10.00 tot 12.00 uur - Werkplaats Grip de verdieping (voor alle planleveranciers)
Maandag 25 september, 2 en 9 oktober van 10.00 tot 12.00 uur - Werkplaats Grip plan-plan en samenloop (voor alle planleveranciers)
Woensdag 13 en 27 september van 13.00 tot 15.00 uur - Werkplaats Grip plan-plan en samenloop (voor alle planleveranciers)
Woensdag 25 oktober en 8 november van 13.00 tot 15.00 uur - Werkplaats Grip beheer op de bruidsschat (voor alle planleveranciers)
Diverse data in september en oktober
Deze werkplaats trapt op donderdag 14 september (13-15 uur) af met een gezamenlijk webinar. Daarna vindt er per plansoftwareleverancier een werksessie plaats.
Op donderdag 12 oktober (13-15 uur) worden in een gezamenlijk webinar de lessons learned met elkaar gedeeld.
Data werkplaats Grip op beheer op de bruidsschat
- Donderdag 14 september van 13.00 tot 15.00 uur: gezamenlijk webinar
- Woensdag 20 september van 10.00 tot 12.00 uur: voor gemeenten die werken met Knowledge Values
- Donderdag 21 september van 13.00 tot 15.00 uur: voor gemeenten die werken met Roxit
- Woensdag 27 september van 10.00 tot 12.00 uur: voor gemeenten die werken met GISKIT
- Woensdag 4 oktober van 10.00 tot 12.00 uur: voor gemeenten die werken met XXLLNC
- Donderdag 5 oktober van 13.00 tot 15.00 uur: voor gemeenten die werken met Cadac
- Donderdag 12 oktober van 13.00 tot 15.00 uur: gezamenlijk webinar
Aanmelden voor de werkplaatsen
Aanmelden voor deze werkplaatsen kan met het aanmeldformulier. Geef op het formulier aan voor welke werkplaats u zich aanmeldt en met welke plansoftware u aan het omgevingsplan werkt.
Werkplaatsen omgevingsplan VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt ook werkplaatsen aan waarin u kunt oefenen met het omgevingsplan. In de werkplaats Opbouwen omgevingsplan oefent u met het opstellen van regels, het maken van annotaties en toepasbare regels en het publiceren van de regels in het DSO.
In de werkplaats Eerste wijzigingsbesluit werkt u aan de strategische keuzes en de tekst van het eerste wijzigingsbesluit voor het omgevingsplan van uw gemeente. Ook beproeven we het aanleveren van de wijziging aan de LVBB.
Door het grote aantal aanmeldingen voor de werkplaats Eerste wijzigingsbesluit is inschrijving momenteel niet meer mogelijk. Houd onze website in de gaten voor updates of abonneer u op onze nieuwsbrief.
Werkplaats Samenwerking in de VTH-keten
In deze werkplaats gaat u in uw regio oefenen met de inhoud, samenwerking en het DSO rond vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH).
Deze werkplaats vormt een verdieping op hetgeen geleerd is in de basiswerkplaats Beleidscyclus Omgevingswet, specifiek gericht op de VTH-keten. De regio ontwerpt een basisset samenwerkingsafspraken die we vervolgens aan een toets onderwerpen: werken de afspraken in de praktijk van de regio?
Aan bod komen zaken zoals het gebruik van de samenwerkingsfunctionaliteit van het DSO, naamgeving van documenten, het ontwerpen van standaardvragen en het verzoeken om en geven van advies. Hier zijn twee sessies aan gewijd.
In drie vervolgsessies toetsen we de werkbaarheid van de afspraken in de praktijk. Eerst technisch, met de applicatiebeheerders, vervolgens met vergunningverleners, toezichthouders en handhavers.
Deze werkplaats vindt in principe op een door de regio aangedragen locatie plaats.
Aanmelden voor een werkplaats Samenwerking in de VTH-keten
Aanmelden voor de basiswerkplaats Samenwerking in de VTH-keten kan via onderstaande button.
Interbestuurlijke werkplaats met eigen casus
Heeft u een ander vraagstuk of een andere behoefte? Dan kunt u zich aanmelden voor een interbestuurlijke werkplaats.
Aanmelden voor een interbestuurlijk werkplaats
Heeft een ondersteuningsvraag of behoefte om te oefenen? En wilt u die vraag samen met uw ketenpartners in een werkplaats uitwerken en oplossen? Meld u zich dan aan voor deze werkplaats. We bekijken samen met u tijdens een intake welke ondersteuning past. Denk bijvoorbeeld aan:
- het testen en oefenen van de samenwerking(safspraken) in de regio
- het maken van (interbestuurlijke) toepasbare regels (vragenbomen) voor in het Omgevingsloket
- het oefenen met een omgevingsverordening, waterschapsverordening, omgevingsplan of programma
U kunt zich voor een werkplaats aanmelden met het aanmeldformulier werkplaats implementatie Omgevingswet. In dit aanmeldformulier stellen we u een paar korte vragen.
Werkplaatsen voor bedrijven
Naast werkplaatsen gericht op de implementatie van de Omgevingswet bij overheden biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet werkplaatsen aan voor het bedrijfsleven en brancheorganisaties. In deze werkplaatsen ervaren deelnemers wat de impact is van het DSO en het Omgevingsloket op hun werkzaamheden. Ook kunnen ze zelf oefenen en leren van elkaars ervaringen en tips.
Gestarte en afgeronde werkplaatsen
Sinds de start van de werkplaatsen begin 2021 komen er steeds nieuwe werkplaatsen bij. Steeds meer ketenpartners gaan samen aan de slag om een concreet vraagstuk te behandelen en te oefenen. Bekijk hier het overzicht van de actieve en afgeronde werkplaatsen in de praktijk.
Werkplaatsen van VNG en Geonovum
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt ook werkplaatsen aan. Deze werkplaatsen leggen de nadruk op het inrichten en beproeven van de processen en het werkend krijgen van de hele (digitale) gemeentelijke keten in de gemeentelijke praktijk. Er zijn werkplaatsen voor de DSO-keten, de VTH-keten en de planketen. Meer informatie over deze werkplaatsen of hoe u zich kunt aanmelden, vindt u op de website van de VNG.
Ook Geonovum biedt werkplaatsen aan. Deze werkplaatsen helpen overheden verder met het implementeren van de STOP/TPOD-standaard in hun omgevingsdocumenten. Er zijn werkplaatsen voor de 3e tranche, Omgevingsvisie en Programma. Meer informatie over deze werkplaatsen en de uitkomsten en geleerde lessen of hoe u zich kunt aanmelden vindt u op de website van Geonovum.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO), die u vindt in dit overzicht van de RIO's.
Meer informatie
- Bekijk het overzicht van de afgeronde werkplaatsen in de praktijk.
- Bekijk het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 25 oktober 2022.
- Bekijk het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 30 juni 2022.
- Bekijk het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 1 februari 2022.
- Bekijk ook het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 1 juli 2021.