Werkplaatsen implementatie Omgevingswet
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet biedt ondersteuning bij de implementatie van de Omgevingswet. Voor een groot deel bestaat die ondersteuning uit hulp bij oefenen. Dat is vooral in de laatste periode voor de inwerkingtreding van de wet erg belangrijk.
Wat is een werkplaats?
Een werkplaats is een manier om in een paar sessies met inhoudelijke en/of technische begeleiding met uw samenwerkingspartners een concrete stap te zetten, een knelpunt op te lossen en te leren hoe u het in het vervolg zelf kunt doen. De werkplaatsen bieden een omgeving waarin deelnemers zelf actief aan het werk gaan.
We oefenen in werkplaatsen bijvoorbeeld met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), werken aan nieuwe juridische regels, maken toepasbare regels (vragenbomen) voor het Omgevingsloket, ontwerpen en beproeven samenwerking(safspraken), et cetera.
Verschillende typen werkplaatsen
Er zijn verschillende vormen van werkplaatsen waarvoor u zich kunt aanmelden.
Werkplaatsen implementatie Omgevingswet
- De werkplaats Grip op omgevingsplan. Deze werkplaats is bedoeld voor gemeenten die hun omgevingsplan niet zelf kunnen of willen wijzigen en dit uitbesteden aan een planbureau. Meld u aan voor de werkplaats Grip op omgevingsplan.
- De werkplaats Samenwerking in de VTH-keten. In deze werkplaats gaat u in uw regio oefenen met de inhoud, samenwerking en het DSO rond vergunningverlening, toezicht en handhaving. Meld u aan voor de werkplaats Samenwerking in de VTH-keten.
- De werkplaats waarin u oefent met een interbestuurlijk implementatievraagstuk uit uw eigen organisatie/regio. Meld u aan voor de Interbestuurlijke werkplaats.
- De werkplaats voor het bedrijfsleven en brancheorganisaties. In deze werkplaatsen ervaren deelnemers wat de impact is van het DSO en het Omgevingsloket op hun werkzaamheden. Ook kunnen ze zelf oefenen en leren van elkaars ervaringen en tips. Meld u aan voor de werkplaats bedrijfsleven.
Door het grote aantal aanmeldingen voor de werkplaats Eerste wijzigingsbesluit is inschrijving momenteel niet meer mogelijk. Houd onze website in de gaten voor updates of abonneer u op onze nieuwsbrief.
Gestarte en afgeronde werkplaatsen
Sinds de start van de werkplaatsen begin 2021 komen er steeds nieuwe werkplaatsen bij. Steeds meer ketenpartners gaan samen aan de slag om een concreet vraagstuk te behandelen en te oefenen. Bekijk hier het overzicht van de actieve en afgeronde werkplaatsen in de praktijk.
Werkplaatsen van VNG en Geonovum
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt ook werkplaatsen aan. Deze werkplaatsen leggen de nadruk op het inrichten en beproeven van de processen en het werkend krijgen van de hele (digitale) gemeentelijke keten in de gemeentelijke praktijk. Er zijn werkplaatsen voor de DSO-keten, de VTH-keten en de planketen. Meer informatie over deze werkplaatsen of hoe u zich kunt aanmelden, vindt u op de website van de VNG.
Ook Geonovum biedt werkplaatsen aan. Deze werkplaatsen helpen overheden verder met het implementeren van de STOP/TPOD-standaard in hun omgevingsdocumenten. Er zijn werkplaatsen voor de 3e tranche, Omgevingsvisie en Programma. Meer informatie over deze werkplaatsen en de uitkomsten en geleerde lessen of hoe u zich kunt aanmelden vindt u op de website van Geonovum.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO), die u vindt in dit overzicht van de RIO's.
Meer informatie
- Bekijk het overzicht van de actieve en afgeronde werkplaatsen in de praktijk.
- Bekijk het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 25 oktober 2022.
- Bekijk het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 30 juni 2022.
- Bekijk het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 1 februari 2022.
- Bekijk ook het overzicht van de webinars tijdens de lessons learned sessies van 1 juli 2021.