Overzicht lopende en afgeronde werkplaatsen
De werkplaatsen van Aan de slag met de Omgevingswet zijn in maart 2021 van start gegaan. Inmiddels zijn er tientallen aanmeldingen en aanvragen voor een werkplaats geweest en zijn er velen succesvol afgerond. Heeft u interesse in een werkplaats en zoekt u inspiratie voor een eigen werkplaats? Neem dan een kijkje in het overzicht van afgeronde en lopende werkplaatsen hieronder.
Lopende werkplaatsen
Provincies en partners verbeteren de vragenbomen in het DSO voor vergunningchecks bij beschermde soorten. Het doel: gebruiksvriendelijker maken en initiatiefnemers meer handelingsopties bieden om onnodige doorverwijzingen te voorkomen.
In verschillende regio’s zijn leerkringen en werkplaatsen gestart om te experimenteren en ervaringen te delen over het gebruik van het programma-instrument voor gezonde leefomgevingen en andere regionale opgaven.
In deze werkplaats wordt de samenwerking tussen overheden ontworpen, getest en aangepast om de doelen van de Omgevingswet te behalen. Dit omvat het maken van afspraken voor vergunningverlening, toezicht, handhaving en bredere regionale opgaven.
Hoe zet u de instrumenten van de Omgevingswet strategisch slim en in samenhang in bij een interbestuurlijke opgave? Die vraag staat centraal in een aantal werkplaatsen dat momenteel loopt.
De werkplaatsen richten zich op het integreren van nazorg voor voormalige gas- en steenkoolwinlocaties in regionale omgevingsplannen, met afspraken over advies- en instemmingsrechten van Rijk en provincie.
In Groningen worden gasputten afgesloten en komen locaties vrij. Hoe houd u ze bereikbaar bij lekkages, en hoe helpt de Omgevingswet?
Afgeronde werkplaatsen
Hoe gaat u als gemeente, provincie of waterschap aan de slag met het programma onder de Omgevingswet? Met deze vraag namen medewerkers van gemeenten, provincie en waterschap deel aan een werkplaats programma.
In de werkplaats hebben de VNG en ADS samen met gemeenten, provincies en adviesbureaus gewerkt aan het vraagstuk van huisvesting voor arbeidsmigranten.
Werkplaats om de dienstverlening voor de topactiviteit 'bomen kappen' goed te regelen.
Praktische toepassing van de handreiking Duurzame Toegankelijkheid (DUTO) in de informatieketens.
In deze werkplaats willen provincies meer leren en ervaring uitwisselen over het publiceren van een omgevingsverordening.
Werkplaats waarin verschillende bevoegde gezagen bij defensieterreinen met elkaar kijken hoe zij omgaan met geluidseisen voor milieubelastende activiteiten.
In deze werkplaats gaat regio Groningen aan de slag met hun eigen oefencase Bodem om te ontdekken hoe DSO werkt.
In de werkplaats zijn gezamenlijke vragenbomen voor natuurregelgeving in het DSO ontwikkeld, zodat provincies uniforme digitale vragenlijsten kunnen gebruiken.
Meer informatie over werkplaatsen
Bekijk de informatie over de interbestuurlijke werkplaatsen implementatie Omgevingswet en de werkplaats voor het bedrijfsleven van Aan de slag.
Bekijk de informatie over de veldlabs en werkplaatsen van Geonovum op hun website.
Bekijk ook de informatie over de werkplaatsen van VNG op hun website.
Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO), die u vindt in dit overzicht van de RIO's.