Verbeteren gebruikersvriendelijkheid vergunningcheck beschermde soorten
In 2022 heeft een aantal provincies, omgevingsdiensten, RVO en DSO-LV voor een twintigtal werkzaamheden die mogelijk beschermde soorten schaden, vragenbomen ontworpen voor de vergunningcheck in het DSO. Deze vragenbomen leveren, zo blijkt in het eerste jaar sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet, nog te vaak als uitkomst 'neem contact op met uw gemeente'. In een vervolgwerkplaats wordt enerzijds gewerkt aan het verbeteren van de gebruikersvriendelijkheid van de vragenbomen zelf. Anderzijds wordt bekeken of de initiatiefnemer meer handelingsperspectief geboden kan worden zodat minder vaak de conclusie 'neem contact op' zal zijn.
Onderwerp en doel
In deze werkplaats werken 4 provincies, een omgevingsdienst, de gemeente Rotterdam, RVO, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en DSO-LV samen aan het verbeteren van de gebruikersvriendelijkheid van de vergunningcheck voor werkzaamheden die beschermde soorten kunnen schaden.
Een van de uitgangspunten voor de Omgevingswet is dat initiatiefnemers bij vragen terecht moeten kunnen bij de overheid die zo dicht mogelijk bij hen staat (de gemeente of het waterschap). Hier is echter de verantwoordelijkheid voor uitvoering van de natuurregelgeving belegd bij de provincies. Als initiatiefnemers bij het invullen van de vergunningcheck het advies krijgen 'neem contact op met uw gemeente', dan kunnen de klantcontactcentra daar de vragen vaak niet beantwoorden omdat zij over onvoldoende inhoudelijke kennis beschikken.
En dat gebeurt vaak. Natuurregelgeving is gecompliceerd en het herkennen van beschermde planten- en dierensoorten is niet eenvoudig. En dat geldt ook voor het invullen van de vergunningcheck.
Ook is de vragenboom best uitgebreid. Het kan frustreren als een gebruiker veel tijd en energie gestoken heeft in het goed beantwoorden van de vragen en vervolgens als resultaat krijgt: 'neem contact op met'. Hieraan wordt op diverse manieren gewerkt: door het aanpassen van de vragenbomen zelf, zodat deze eenvoudiger in het gebruik worden. En door het geven van meer handelingsperspectief van de invuller van de vergunningcheck, zodat die ook andere opties krijgt dan alleen 'neem contact op met'.
Deelnemers
- Provincie Flevoland
- Provincie Fryslân
- Provincie Utrecht
- Provincie Zeeland
- Omgevingsdienst Noord-Holland Noord
- Gemeente Rotterdam
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
- Ministerie van Landbouw, Visserij, voedselzekerheid en Natuur (LNNV)
- Aan de slag met de Omgevingswet
Status: lopend (november 2024 - februari 2025)
Meer informatie over de werkplaats Verbeteren gebruikersvriendelijkheid vergunningcheck beschermde soorten
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem dan contact op via postbuscommunicatieomgevingswet@minbzk.nl.